Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Hur mycket tid till fackligt arbete?

Som arbetsmiljö- eller skyddsombud har du bland annat rätt att lägga tid på fackligt arbete, rätt till utbildning och företräde att behålla jobbet om arbetsgivaren varslar om uppsägning.
Oscar Broström Publicerad 13 oktober 2022, kl 10:35
Man sitter tillsammans med kvinna och tittar på ett dokument.
Som arbetsmiljö- eller skyddsombud har du ett viktigt uppdrag, men ur mycket tid får du lägga på det fackliga arbetet? Foto: Shutterstock

Du som är arbetsmiljöombud, eller skyddsombud, har ett viktigt uppdrag. Det är du som företräder dina kollegor i frågor som rör arbetsmiljön och som kan agera om stressnivån blir skadlig eller om en kollega kränks. Det är också din uppgift att hålla koll på den fysiska arbetsmiljön och medverka i riskbedömningar, när sådana krävs.

Som förtroendevald på en arbetsplats har du vissa rättigheter, samtidigt som du också skyddas i lagstiftningen för att du har din roll. Här är ett axplock:

  • Du har exempelvis rätt att ”vara verksam i den omfattning som behövs för uppdraget”, enligt förtroendemannalagen. Det innebär att arbetsgivaren alltså inte kan stoppa dig från att utföra ditt uppdrag.
  • Arbetsgivaren kan inte heller ge dig som arbetsmiljöombud försämrade anställningsvillkor eller arbetsförhållanden, till följd av att du innehar rollen. Det här är alltså en form av skydd för att du ska kunna utföra ditt uppdrag.
  • Vid uppsägningar ska förtroendevalda ges företräde till fortsatt arbete, enligt förtroendemannalagen.
  • Som arbetsmiljö- eller skyddsombud har du också rätt till att lägga tid på fackligt arbete.

Hur mycket tid?

Utgår man från förtroendemannalagen så finns inget exakt svar på den frågan. Där framgår att ombudet har ”rätt till den ledighet som fordras för det fackliga uppdraget”, men vad det innebär i praktiken är upp till dig som ombud och arbetsgivaren att komma överens om.

I förtroendemannalagen står att ledigheten inte får ha större omfattning än vad som är skäligt ”med hänsyn till förhållandena på arbetsplatsen”. Du får inte heller förlägga tid till fackligt arbete så att det medför betydande hinder för verksamheten.

Faktorer som kan avgöra hur mycket tid som är skäligt att lägga på fackligt arbete är exempelvis hur många anställda du som arbetsmiljöombud företräder, samt situationen på arbetsplatsen. Exempelvis kan en omorganisation eller uppsägningar vara tider när det krävs fler timmar per vecka än normalt.

För ombud inom större organisationer, där förtroendevalda företräder väldigt många medarbetare, kan det fackliga arbetet uppgå till en heltid.

Inom vissa fackförbund, eller i vissa kollektivavtal, kan det vara reglerat hur mycket tid ett arbetsmiljö- eller skyddsombud får. I sådana fall är den tiden ofta uträknad efter hur många anställda du företräder, exempelvis 5 timmar per anställd och kalenderår.

Om arbetsgivaren klagar

Om arbetsgivaren tycker att du som ombud lägger för mycket tid till det fackliga arbetet, kan du luta dig mot skrivelsen i förtroendemannalagen att det fackliga arbetet får ta den som ”fordras”, det får helt enkelt ta den tid det ta. Med det sagt är det så klart av vikt att ni kommer överens och försöker diskutera hur ni kan effektivisera arbetsmiljöarbetet. Om konflikt ändå kvarstår kan du kontakta din region för mer stöd och råd.

Fackligt

Spelföretaget Avalanche ska teckna kollektivavtal

Avalanche Studios Group vill teckna kollektivavtal med Unionen. Love Arvidsson är ordförande i Unionenklubben på företaget:
– Kollektivavtalet ger de anställda den representation de saknat.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2024, kl 06:04
The Hunter game Avalanche och Love Arvidsson
The Hunter är ett av spelföretaget Avalanche Studios Groups spel. Th Love Arvidsson är lokal klubbordförande för Unionen och nöjd med att arbetsgivaren nu vill teckna kollektivavtal. Foto: Avalanche Studio Group Press/Privat

Ni ska teckna kollektivavtal. Varför?

– Det fanns ett missnöje bland de anställda som var grundat i en brist på inflytande och transparens. Många kände att ledningen inte lyssnade på deras åsikter. Kollektivavtalet är vår lösning, det ger de anställda den representation de saknat.

Berätta om resan dit.

Love Arvidsson.
Love Arvidsson. Foto: Privat

– Vi började prata om att organisera oss år 2022 och bildade klubben för nästan exakt ett år sedan. Att vi ville ha kollektivavtal var prio ett från första dagen. Vårt fokus låg på att rekrytera medlemmar och skaffa ett bra underlag innan vi skickade in förhandlingsframställan. 

Hur har dialogen med arbetsgivaren varit?

– Den har överlag varit väldigt bra. Tonen på förhandlingsmötena har varit konstruktiv och företaget har varit väldigt transparent. Mycket av samtalen har kretsat kring oro från ledningen. Man har varit rädd att ett kollektivavtal kan sakta ner verksamheten och försvåra. Genom att visa exempel på hur facket kan integreras i processerna kunde vi lätta oron.

Avalanche Studios Group
Spelutvecklarföretaget Avalanche Studios Group har aviserat att de avser att teckna kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer för sina anställda i Sverige. 

Företagets vd Stefanía Guðrún Halldórsdóttir kommenterar överenskommelsen i ett officielt uttalande:  

“Over the past years, we’ve taken significant steps toward making Avalanche one of the best workplaces in the games industry. Our inclusive, warm, and welcoming culture, sound work-life balance, profit sharing, and parental leave policy – just to name a few – are a testament to that. These are all things that set us apart and allow us to focus on making great games. We hope that signing a CBA will be yet another step in that same direction.”

Överenskommelsen har även uppmärksammats på spelnyhetssajten IGN Nordic.