Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Fackligt massavhopp på Cytiva – Unionen sitter kvar

Umeåföretaget Cytiva anklagas för grovt antifackligt beteende. Hela IF Metall-styrelsen har avgått i protest. Unionens fackklubb sitter kvar, men kallar situationen tragisk och ohållbar.
Noa Söderberg Publicerad 2 oktober 2023, kl 14:05
Till vänster en person med munskydd i ett laboratorium, till höger Unionen-skylt på en fasad.
Hela IF Metall-styrelsen på Umeå-företaget Cytiva har avgått i protest. Unionens fackklubb sitter kvar, men kallar situationen tragisk och ohållbar. Foto: Colourbox/Anders Wiklund/TT.

Amerikanskägda life science-företaget Cytiva är den näst största privata arbetsgivaren i Umeå, enligt uppgifter från kommunen. Drygt 750 personer jobbar med att tillverka medicinsk utrustning som sedan säljs till bland annat vaccinforskare och företag som tillverkar insulin.

I slutet av september rapporterade Västerbottens-Kuriren att hela IF Metalls arbetsplatsklubb lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. I ett brev till medlemmarna skrev den avgående styrelsen att de under en längre tid känt sig ”hotade, trakasserade och kränkta” i sitt fackliga engagemang. De skrev också att företaget ”medvetet kränker föreningsrätten”.

Cytiva kallas antifackligt

Förra veckan rapporterade Dagens Arbete att företaget ska ha tvingat anställda att stämpla ut vid samtal med sin fackliga representant och velat begränsa antalet ledamöter i IF Metalls klubbstyrelse. Förbundsjurist Darko Davidovic sade till tidningen att Cytiva är ”Sveriges mest fackföreningsfientliga arbetsställe”.

Nu uttalar sig Roine Karlsson, klubbordförande för Unionen på Cytiva i Umeå, om situationen.

– Det var med viss förvåning vi mottog det här. Sedan har vi förståelse för, utifrån det vi hört, och sett själva också, att någonstans går det en gräns. Men det är beklagligt, säger han till Kollega.

Vad är det ni har hört och sett?

– Det har historiskt sett varit lite gnissligt mellan IF Metall och företaget och det har pågått i många, många år. Sedan är det två parter och vad som är sant... vi sitter utanför och är inte med i deras förhandlingsrum och enskilda diskussioner, så vi kan bara bilda oss en uppfattning utifrån vad respektive sida säger.

Roine Karlsson säger att Unionen vanligtvis har ett gott samtalsklimat med Cytiva och ett välfungerande samarbete med IF Metall. Samtidigt uttrycker han frustration över att samarbetet nu är ”i limbo”. På tvärfackliga möten står numera en stol tom.

– Det här är inget hållbart scenario och långt ifrån vad vi inom svensk fackföreningsrörelse, oavsett varifrån vi kommer, är vana vid, säger han och fortsätter:

– Jag och mina kollegor i tjänstemannafacken, även Unionen, har påpekat för företaget hur negativt det här påverkar hela verksamheten, i och med att det är en stor del av de anställda som hör till dem (IF Metall, reds. anm). Våra kollegor jobbar med dem dagligdags. Vi ska lyckas producera. Det här är oerhört tråkigt och oerhört frustrerande.

Men ni har inte behandlats på ett antifackligt vis?

– Nej. Inte några av våra medlemmar har varit inbegripna i något sådant. Det är ingenting vi har märkt.

Dagens Arbetes artikel inleds med ett konstaterande om att konflikten stått mellan IF Metall-klubben och cheferna på Cytiva. Unionen organiserar chefer. Har det varit några konflikter mellan Unionen och IF Metall?

– Nej. Vi har ett antal medlemmar i chefsroll, men vi har inte haft några förhandlingar där vi behövt företräda någon av våra medlemmar gentemot IF Metall. Det har inte varit något som berört oss som facklig organisation.

"Behandlar facket på bästa sätt"

Dodi Axelsson, kommunikatör på Cytiva, har tidigare sagt till Dagens Arbete att företaget beklagar IF Metall-styrelsens beslut att avgå. Han sade samtidigt att företaget behandlat klubben med ”ömsesidig respekt och professionalism”. På en följdfråga om hur företaget ställer sig till anklagelserna om antifackligt beteende säger Dodi Axelsson:

Jag har inga fler kommentarer. Jag tycker vi har behandlat facket på bästa sätt. Vi har verkligen behandlat dem med respekt på samma sätt som vi gör med alla våra fackföreningar.

Fackligt

Spelföretaget Avalanche ska teckna kollektivavtal

Avalanche Studios Group vill teckna kollektivavtal med Unionen. Love Arvidsson är ordförande i Unionenklubben på företaget:
– Kollektivavtalet ger de anställda den representation de saknat.
Elisabeth Brising Publicerad 29 april 2024, kl 06:04
The Hunter game Avalanche och Love Arvidsson
The Hunter är ett av spelföretaget Avalanche Studios Groups spel. Th Love Arvidsson är lokal klubbordförande för Unionen och nöjd med att arbetsgivaren nu vill teckna kollektivavtal. Foto: Avalanche Studio Group Press/Privat

Ni ska teckna kollektivavtal. Varför?

– Det fanns ett missnöje bland de anställda som var grundat i en brist på inflytande och transparens. Många kände att ledningen inte lyssnade på deras åsikter. Kollektivavtalet är vår lösning, det ger de anställda den representation de saknat.

Berätta om resan dit.

Love Arvidsson.
Love Arvidsson. Foto: Privat

– Vi började prata om att organisera oss år 2022 och bildade klubben för nästan exakt ett år sedan. Att vi ville ha kollektivavtal var prio ett från första dagen. Vårt fokus låg på att rekrytera medlemmar och skaffa ett bra underlag innan vi skickade in förhandlingsframställan. 

Hur har dialogen med arbetsgivaren varit?

– Den har överlag varit väldigt bra. Tonen på förhandlingsmötena har varit konstruktiv och företaget har varit väldigt transparent. Mycket av samtalen har kretsat kring oro från ledningen. Man har varit rädd att ett kollektivavtal kan sakta ner verksamheten och försvåra. Genom att visa exempel på hur facket kan integreras i processerna kunde vi lätta oron.

Avalanche Studios Group
Spelutvecklarföretaget Avalanche Studios Group har aviserat att de avser att teckna kollektivavtal med Unionen och Sveriges Ingenjörer för sina anställda i Sverige. 

Företagets vd Stefanía Guðrún Halldórsdóttir kommenterar överenskommelsen i ett officielt uttalande:  

“Over the past years, we’ve taken significant steps toward making Avalanche one of the best workplaces in the games industry. Our inclusive, warm, and welcoming culture, sound work-life balance, profit sharing, and parental leave policy – just to name a few – are a testament to that. These are all things that set us apart and allow us to focus on making great games. We hope that signing a CBA will be yet another step in that same direction.”

Överenskommelsen har även uppmärksammats på spelnyhetssajten IGN Nordic.