Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Lugnt trots skräckupplevelse på Ikea

Trots dubbelmordet på Ikea i Västerås är stämningen balanserad. Det säger Eva Sonesson, ordförande i Unionens riksklubb på möbelvarujätten. Medarbetarna erbjuds samtal med både psykologer och läkare under dagen.
Linnea Andersson Publicerad 11 augusti 2015, kl 15:24
Anders Wiklund
En man skriver i kondoleansboken utanför varuhuset i Västerås. Anders Wiklund

Unionen har ingen lokal fackklubb i Västerås och därmed inte heller något kontaktombud på plats, utan i stället en riksklubb. Men Eva Sonesson, ordförande i Ikeas riksklubb som är stationerad i Malmö, säger att hon hela tiden hålls underrättad om läget i Västerås.

Behöver en medlem stöd kan de höra av sig till henne eller så går de med sina frågor till dem som finns på plats, till exempel representanter från Handelsklubben eller Hotell- och restaurangklubben som sitter med och diskuterar på plats.

- Vissa tar det på ett sätt och andra på ett annat vis men det är väldigt balanserad stämning uppe i Västerås i dag, säger Eva Sonesson.

För den som önskar finns möjlighet till såväl enskilda samtal som samtal i grupp och Företagshälsan har både psykologer och läkare på plats i varuhuset.

Eva Sonesson säger att det dykt upp en del frågor om hur det blir med lönen när varuhuset håller stängt, frågor som hon tror är lättare att ställa till facket än till sin närmsta chef en dag som denna.

- De som skulle jobba i dag har betalt för i dag och de som inte jobbar som ändå väljer att komma in för att sitta ner och prata med en psykolog eller med ledningen får också betalt för den tiden de är inne.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)