Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Ny databransch behöver kollektivavtal

Inom kort tas Facebooks andra datahall i Luleå i drift och bolaget nyanställer. Men ännu omfattas varken anställda på den nya eller den gamla datahallen av kollektivavtal, som fått miljoner i etableringsstöd av staten. Det borde vara ett grundkrav för att få etableringsstöd, tycker Ulf Solhall, tillförordnad regionchef för Unionen Norrbotten.
Gabriella Westberg Publicerad 23 oktober 2015, kl 16:07
Susanne Lindholm/TT
Interiör från Facebooks första datahall i Luleå. Susanne Lindholm/TT

103 miljoner kronor har Facebook fått i statliga bidrag för att etablera sin datahall i Luleå, där gigantiska mängder data från världens största sociala forum lagras på servrar. Omkring 90 anställda jobbar i dagsläget med Facebook i Luleå.

Inför att den nya datahallen tas i drift - vissa delar har redan tagits i drift - nyanställer bolaget. Men trots att Facebook fått stöd från politiker på både riks- och regionnivå för att etablera sig i regionen har inga krav på kollektivavtal ställts.

- För att få etableringsstöd i den storleken bör man kunna ställa krav på att arbetsplatsen omfattas av kollektivavtal. Ska man verka i Sverige ska man följa svenska regelverk och branschpraxis, säger Ulf Solhall, tillförordnad regionchef för Unionen Norrbotten.

Som Kollega.se har rapporterat om tidigare råder något av en dragkamp internationellt om de stora datahallarna där de nordiska länderna ligger bra till med sval temperatur och stabil energiförsörjning.  Flera multinationella IT-bolag har också placerat sina serverhallar i norra Sverige .

- Det är en helt ny bransch som dyker upp här nu. Vi har besökt några av dem och har insett vilka stora temperaturskillnader och andra arbetsmiljöproblem som kan finnas där. Vi måste jobba på att också den här branschen ska omfattas av den svenska modellen.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)