Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

TCO protetesterar mot fackattacker i Turkiet

I nästa vecka åker TCO:s internationella sekreterare Lars Bengtsson till en rättegång i Istanbul för att visa solidaritet med 27 fackligt aktiva som suttit fängslade i ett år. I måndags stod 502 andra fackligt aktiva i Ankara inför rätten åtalade för diverse brott.
Johanna Rovira Publicerad 17 januari 2014, kl 15:44

Under januari hålls på olika håll i Turkiet ett antal rättegångar mot företrädare från den turkiska centralorganisationen KESK. De åtalade anklagas för alltifrån skadegörelse och våld mot polis till samröre med terrororganisationer.

- Vi har under flera år sett att myndigheterna i Turkiet använder gummiparagrafer i lagstiftningen för att angripa de fackliga organisationerna, säger Lars Bengtsson, som i nästa vecka åker till Istanbul för att närvara vid en av rättegångarna.

Det är ingen hemlighet att facken har kurder som medlemmar, men det innebär inte att man har samröre med PKK, som myndigheterna gjort gällande, menar Lars Bengtsson som har sett att angreppen mot de fackliga organisationerna har eskalerat sedan 2007.

Polisen gör raider mot fackliga kontor och fängslar medlemmar på tveksamma grunder - de flesta av åtalen håller inte i domstolutan läggs ner i brist på bevis, men då har de åtalade suttit fängslande länge. De 27 personer som står inför rätta i nästa vecka har enligt Bengtsson suttit i häkte sedan januari förra året.

- Vi vänder oss mot att man kränker deras fackliga rättigheter, såväl som yttrandefriheten och rätten att demonstrera. Det är ingen vettig hållning om man vill vara med i EU, säger Lars Bengtsson.

TCO:s ordförande Eva Nordmark har i ett brev till Turkiets premiärminsiter Erdogan protesterat mot de antifackliga attackerna i Turkiet men inte fått något svar.

En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)