Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Unionen dementerar minskat fackligt inflytande

- Vi kommer aldrig träffa ett avtal som innebär att det lokala facket inte har inflytande över neddragningsprocessen.
Det säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, som leder förhandlingarna med arbetsgivarna om ett nytt omställningsavtal.
Niklas Hallstedt Publicerad 25 augusti 2015, kl 11:35

Det är tidningen Ingenjören som berättar att det liggande förslaget till nytt omställningsavtal sannolikt skulle betyda slutet för lokalt fackligt inflytande vid neddragningar.

Enligt Ingenjören innebär förslaget bland annat att arbetsgivaren själv kan bestämma om turordningskretsarnas storlek och definition, och skulle facket och arbetsgivaren vara oense om kompetens är det arbetsgivaren som bestämmer. Dessutom skulle avtalsturlistorna, som innebär att facket kan förhandla fram bättre villkor för uppsagda mot att man frångår regeln om sist in först ut, försvinna.

I utbyte skulle facken få bättre möjligheter för kompetensutveckling för uppsagda och att omställningsavtalet även skulle omfatta visstidsanställda och sjukskrivna.

Niklas Hjert vill inte kommentera om det finns något förslag eller vad det i sådant fall skulle innehålla.

- Vi drog igång förhandlingsprocessen innan sommaren och befinner oss i ett inledande skede. Men det pågår en förhandling och det normala i en sådan är att man utbyter papper med varandra.

Niklas Hjert är dock tydlig med att man från PTK:s sida inte skulle gå med på att det lokala fackets inflytande över neddragningsprocessen försvann.

- Nej, det är en utgångspunkt för förhandlingarna. Det lokala fackliga inflytandet är viktigt för kvalitetssäkringen av neddragningen så att den blir rätt genomförd och en poäng att man blir gemensamt ansvarig för resultatet. Det är en nyckelfaktor i den svenska modellen.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)