Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Unionen rekordstort

Unionen fortsätter att växa och slog vid årsskiftet nytt rekord med 622 129 medlemmar. Allra mest ökar man bland yngre och i storstadsregionerna.
Linnea Andersson Publicerad 5 januari 2016, kl 10:46
Kollega
Unionen avslutade förra årets medlemsvärvning med flaggan i topp. Under 2015 blev man 20 000 fler medlemmar. Kollega

För fem år sedan minskade medlemssiffrorna varpå Unionens förbundsstyrelse beslutade att värvandet av nya medlemmar skulle få högsta prioritet för hela organisationen samt att man skulle bli 600 000 medlemmar till år 2015, ett mål man också uppnådde.

Under det senaste året har förbundet dessutom ökat med ytterligare drygt 20 000 medlemmar och därmed infriat även 2015 års mål.

Att man som ett av få fackförbund lyckas växa tyder enligt Unionens förbundsordförande Martin Linder på att medlemskapet är attraktivt och relevant. Att vara stora är viktigt, inte minst inför avtalsrörelsen.

– Ju fler vi är desto mer kraft har vi vid förhandlingsborden på arbetsplatserna, i avtalsrörelsen och gentemot politiker och beslutsfattare. Vi kan således uträtta mer tillsammans i form av förbättrade arbetsvillkor, säger Martin Linder.

Av de nya medlemmarna är sju av tio 40 år eller yngre och nästan sex av tio bor i någon av storstadsregionerna.

En annan trend är antalet egenföretagare, som ökade med hela 19 procent i fjol och nu är uppe i drygt 9 000 medlemmar.

Sedan 2010 har Unionen ökat sitt medlemsantal med 25 procent, eller 126 000 medlemmar. Av förbundets medlemmar är 518 000 yrkesverksamma och 40 000 studerandemedlemmar.

Fackligt

Anmäl en usel arbetsmiljö - så funkar det

Visste du att skyddsombud kan anmäla företag med ohälsosam arbetsmiljö till Arbetsmiljöverket? Det kallas för 6:6A.
David Österberg Publicerad 10 maj 2024, kl 06:05
En chef skäller på sina medarbetare.
Har du en ohälsosam arbetsmiljö och har försökt ha en dialog med chefen utan att få gehör. Då kan en 6:6a-anmälan av ett arbetsmiljöombud vara sista utvägen. Foto: Shutterstock

1. VAD BETYDER EGENTLIGEN 6:6A? 

I arbetsmiljölagen finns bestämmelser för att se till att arbetsmiljön är bra. Kapitel 6, paragraf 6A, handlar om vad ett arbetsmiljöombud (heter också skyddsombud) ska göra om arbetsmiljön är dålig. Ombudet ska enligt lagen vända sig till arbetsgivaren och begära att något görs för att fixa problemen – det kallas för en 6:6A-anmälan. 

2. HUR GÖR MAN? 

Om ni anser att det finns risker i arbetsmiljön som arbetsgivaren struntar i vänder ni er till arbetsmiljöombudet/skyddsombudet. Då kan den personen lämna en 6:6A-anmälan. I dokumentet ska det stå vilka problemen är, hur de kan lösas och hur lång tid arbetsgivaren har på sig att arbeta med frågorna. Arbetsgivaren ska bekräfta att anmälan har kommit in och ”utan dröjsmål” meddela vad som ska göras åt problemen.

VAD SKA ARBETSGIVAREN GÖRA?

Olika åtgärder kan behövas, beroende på vilka problemen är. Det kan handla om allt från medarbetarenkäter och skyddsronder till riskbedömningar och handlingsplaner. Arbetsgivaren har det yttersta ansvaret för att arbetsmiljön är bra, men det är klokt att försöka ha en dialog på arbetsplatsen.


OM PROBLEMEN INTE FIXAS?

Om arbetsmiljöombudet tycker att arbetsgivaren ignorerar frågan, tar för lång tid på sig eller inte gör tillräckligt för att förbättra arbetsmiljön kan hen skicka anmälan till Arbetsmiljöverket. Då blir det oftast inspektion, som följs av ett inspektionsmeddelande, ett föreläggande eller ett förbud. Det första är den snällaste varianten, där myndigheten meddelar vilka brister som finns. Förelägganden och förbud måste arbetsgivaren följa. Om inget görs kan vite dömas ut av Arbetsmiljöverket. 

Så skriver du anmälan som arbetsmiljöombud

Här anmäler man åtgärder för brister i arbetsmiljön som skyddsombud/arbetsmiljöombud, som det kallas i Unionen. 

Fler tips från Unionen: 
Begäran om arbetsmiljöåtgärder (6:6a)