Hoppa till huvudinnehåll
Fackligt

Unionens representant vittne i rättegång mot Saab

Som arbetstagarrepresentant i en bolagsstyrelse är det viktigt att ställa jobbiga frågor. Inte minst om företaget har ekonomiska problem. Man har nämligen samma juridiska ansvar som övriga ledamöter. Nu inleds rättegången om misstänkta ekobrott i Saab Automobile där Unionens tidigare arbetstagarrepresentant är kallat som vittne.
Ola Rennstam Publicerad 24 januari 2017, kl 06:00
BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT
Förre styrelseordföranden och storägaren Victor Muller är en av personerna i Saab Automobiles tidigare ledning som anklagas för grovt ekobrott. BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

I dag, tisdag, startar rättegången om misstänkta ekobrott i Saab Automobile. Sju tidigare chefer står åtalade, bland dem finns biltillverkarens tidigare vd Jan Åke Jonsson och företagets siste ägare, holländaren Victor Muller. Båda misstänks för grovt svindleri och grovt försvårande av skattekontroll. Jonsson är även åtalad för grovt osant intygande. Samtliga åtalade nekar till brott.

Rättegången mot de tidigare Saabcheferna hålls i Vänersborgs tingsrätt och kommer att pågå i två månader. 23 vittnen kommer att höras. Ett av dem är Anette Hellgren, som var Unionens bolagsstyrelserepresentant i Saab Automobile under den ekonomiska krisen. Nu får hon stöd av förbundet inför rättegången.

– Det handlar om hur en brottsmålsrättegång fungerar, vad man är skyldig att svara på. Det var länge sedan det skedde och det är ett komplicerat material som vi har hjälpt till att orientera henne i, säger Martin Wästfelt, Unionens chefsjurist.

Den 6 juli 2011, fem månader före konkursen, valde Anette Hellgren och de övriga arbetstagarrepresentanterna att lämna sina styrelseuppdrag. Martin Wästfelt har svårt att bedöma om Anette Hellgren också skulle ha blivit åtalad om hon inte frånträtt styrelsen före konkursen.

– Huvudpunkterna i åtalet skedde innan hon frånträdde styrelsen. Jag vill betona att Anette Hellgren var medveten om sitt ansvar och sin roll som styrelseledamot och gjorde ett extremt bra jobb för medlemmarna som förtroendevald, säger Martin Wästfelt, som i nuläget inte vill kommentera varför Hellgren valde att lämna styrelen.

Att sitta som arbetstagarrepresentant i en bolagsstyrelse är en roll som förpliktigar. Går företaget knackigt bör man vara extra vaksam, enligt Martin Wästfelt.

– Det är ett viktigt och svårt uppdrag. Man måste känna till att man har samma ansvar som övriga ledamöter i styrelsen och verkligen sätta sig in i vad man beslutar om. Ju mer röda siffror desto mer utmanande blir uppgiften och det är därför som vi har omfattande utbildning genom PTK, säger han.

I vilket läge bör man som bolagsrepresentant kontakta Unionen?
– Uppdraget handlar mycket om att ställa jobbiga motfrågor. Får man obegripliga eller otydliga svar är det läge att hojta till. Eller om man behöver hjälp av oss att bedöma om svaren är begripliga.

Anette Hellgren är numera anställd som ombudsman på Unionen Skaraborg/Väst och har tidigare suttit i Unionens förbundsstyrelse.

Fackligt

Så jobbar Unionen för bättre arbetsmiljö på apoteken

Mindre ensamarbete, bättre kollektivavtal och lokala diskussioner om schemat. Så jobbar Unionens klubbar vidare med arbetsmiljön på apotekskedjorna.
Elisabeth Brising Publicerad 23 april 2024, kl 14:34
Stephanie Nielsen vid en medicinhylla.
Unionens ombud - däribland Stephanie Nielsen, klubbordförande på Kronans apotek - tar olika initiativ för att minska ensamarbete, förbättra kollektivavtal och diskutera optimala scheman på apotekskedjorna. Foto: Henrik Witt.

Kollega har rapporterat om kritik från Unionens fackliga mot bemanningen och arbetsmiljön på Apotek Hjärtat, Apoteket AB och Kronans apotek. Men vad gör riksklubbarna själva för att få arbetsgivarens öra?

Sagt upp arbetstidsavtal och stoppat ensamarbete

På skärtorsdagen förra året sa Unionen och Sveriges Farmaceuter upp sitt lokala arbetstidsavtal med Apotek Hjärtat för att markera mot brister i schemaläggningen. 

Lena Svensson.
Lena Svensson. Foto: Anna-Lena Lundqvist.

Enligt Lena Svensson, riksklubbordförande på Apotek Hjärtat, driver Unionen på för en dialog mellan arbetsgivaren och lokala ICA-handlare om att anpassa öppettiderna på apoteken vid Maxienheterna för en bättre arbetsmiljö. 

– Anpassa helgerna till öppettider klockan 08:00-20.00 så får anställda en helt annan återhämtning och det blir en bättre bemanning i veckorna, säger Lena Svensson. 

Hon vill också se möjlighet till fyra veckors sammanhängande sommarsemester för den som vill ha det. 

– Vilket vi idag inte får på många apotek, säger hon. 

Stress till följd av hot, trakasserier och rån är också faktorer som påverkar apoteksanställda negativt. Men det är arbetsmiljöfrågor som Lena Svensson tycker fack och arbetsgivare lyckats förbättra ihop.  

– Ensamarbete har vi dragit mycket i från fackligt håll och det finns nästan inte i dag, säger hon. 

Förhandlar om bättre semestervillkor

På Apoteket AB arbetar Unionens fackliga mycket med stöd i semesterplanering och lönerevision. De deltar också i ett nytt projekt för att locka och behålla personal. 

per_skoglund
Per Skoglund.

– Utöver det får vi släcka bränder när våra medlemmar hör av sig och behöver hjälp att lösa olika frågor. Vi har varje vecka olika slags förhandlingar, säger Unionens riksklubbordförande Per Skoglund. 

Klubben har ett tätt samarbete med Akademikerföreningen och de gör gemensamma medlemsundersökningar om arbetsmiljön. 

Per Skoglund tycker det är positivt att facket fått igenom nya skarpare skrivningar kring semesterrätt i kollektivavtalet. 

Men ni har bara rätt till tre veckor i följd på sommaren?

– Nja, det stämmer förvisso delvis men endast om det inte alls är möjligt att bevilja fyra veckor. Det gjordes en justering i kollektivavtalets text för något år sedan som ökat möjligheten till fyra veckors sammanhängande semester. 

Kan man inte ändra antalet veckor till fyra i kollektivavtalet i nästa avtalsförhandling?

– Jo, gärna. Frågan har funnits med som krav i de senaste avtalsrörelserna. Men det är inte så lätt att komma överens med vår motpart. Arbetsgivarna ger inget utan att få något och motkravet har vanligen handlat om att de vill plocka bort de extra semesterdagarna som medarbetarna enligt vårt avtal får från 40 respektive 50 års ålder.

Hoppas fler ber om hjälp med arbetsmiljön

Stephanie Nielsen. Foto: Henrik Witt.

Stephanie Nielsen på Kronans apotek har, liksom de andra två riksklubbordföranden, berättat för Kollega om rädda medlemmar som ibland inte vågar ta förhandlingshjälp av facket. 

I de fallen tar de förtroendevalda ändå upp sakfrågan med arbetsgivaren högre upp i organisationen. Riksklubben har också gjort undersökningar om arbetsmiljön. 

Unionens klubbordförande tycker det är viktigt att cheferna i företaget får tydliga riktlinjer om att man vill att upplevda problem ska diskuteras ute på apoteken.

– Att vi lyfter upp frågor och vågar diskutera dem öppet för att komma till de bästa lösningarna. Historiskt kanske man fått veta att man ska hålla det nere och göra sitt jobb, säger hon. 

Har du något positivt exempel på när ni lyckats lösa arbetsmiljöproblem?

– Nyligen hade vi ett ärende där vissa medarbetare tyckte att de fått ett orättvist schema och de hade problem i arbetsgruppen. Men när de var raka gentemot fack och regionchef kunde vi påkalla en arbetsmiljökartläggning och reda ut problemen.