Annons
Annons
 • Henrik Bäckstrand fick igenom sitt förslag om fackligt fondspar för att säkra barnens framtida medlemskap.

Fackspara till barnen

Publicerad 9 oktober 2008, kl 09:16

Snart kan det bli möjligt att spara till barnens framtida fackliga medlemskap. Idén kallas "Fackligt fondspar" och tanken är få unga att se fördelarna med medlemskapet.

Alla fackförbund brottas med problemet hur man ska locka till sig unga. Unionens nya giv är fackligt fondsparande. Förslaget går ut på att föräldrar och far- och morföräldrar ska ges möjlighet att spara till barns och barnbarns framtida fackliga medlemskap, enligt ungefär samma princip som bosparande.

Idén kommer från Henrik Bäckstrand, Stockholm, och fördes fram som en motion på Unionens kongress i Örebro.

- Vid en viss ålder eller vid det första arbetet ska fonden falla ut i ett fackligt medlemskap och bidrag till a-kassa i ett antal år beroende på fondens värde, förklarar arkitekten bakom förslaget.

Henrik Bäckstrand vill dessutom att barnet eller barnbarnet ska kallas till en facklig grundkurs med inriktning på bland annat arbetsmarknadens regler och individens rättigheter och skyldigheter.

- Fördelarna är många. Framför allt skulle medlemsantalet öka i de fackliga problembranscher där många unga arbetstagare går in på minimilöner och ofta arbetar korta tim- och projektanställningar. Det är ju så att medlemmar rekryterar medlemmar, säger han.

- Det tar tid att inse värdet av ett fackligt medlemskap. Genom att de första åren är finansierade kommer unga att hinna skapa sig en erfarenhet av detta. Jag vill verkligen att mina framtida barn ska vara med i facket.

Förbundsstyrelsen ställde sig inte bakom Henrik Bäckstrands motion med förklaringen att det redan idag finns många olika möjligheter att spara åt barn och barnbarn, men att detta inte är något som Unionen ska ge sig in på.

Men ombuden på Unionens kongress i Örebro höll inte med efter Henrik Bäckströms charmerande presentation av sin idé.

- Jag är på min åttonde kongress och jag har aldrig hört ett så friskt förslag. Vi kommer att bli först i världen om att erbjuda detta, sa Tommy Lindbohm, Stockholmsavdelningen under debatten.

Med klar majoritet röstade kongressen sent på onsdagskvällen igenom motionen och förbundet kommer nu att utreda om idén med fackligt fondspar är praktiskt genomförbar.

- Det känns jättebra, fast en aning overkligt, säger Henrik Bäckström efter att kongressen fattat sitt beslut.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Kommentarer

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Array

Skriv din kommentar

Kommentering av denna sidan upphörde 2008-10-30. Det är inte längre möjligt att lämna kommentarer på den här sidan.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Google kan sänka lönen för hemmajobbare

  Google kan sänka lönerna för anställda som väljer att jobba hemifrån. Enligt interna löneuppgifter kommer medarbetare som slutar pendla till kontoret att få stora lönesänkningar.

 • Läs även...

  Föräldralediga fortsätter straffas i arbetslivet

  Föräldralediga fortsätter drabbas av negativa konsekvenser på jobbet. Nära fyra av tio som varit föräldralediga i minst ett år uppger att de har missgynnats på grund av att de varit hemma med barn, enligt en ny undersökning.