• Cecilia Fahlberg, Unionens avgående ordförande, inviger förbundets tredje ordinarie kongress. (Bläddra till nästa bild.) Foto: Patrik Nygren, Unionen

 • Philip Jennings, generalsekreterare för Uniglobalunion, var inbjuden som gästtalare vid invigningen av kongressen. Foto: Patrik Nygren, Unionen

Fahlberg: Det låg 1,2 miljarder på bordet

Publicerad 12 oktober 2015, kl 11:42

Unionens avgående ordförande, Cecilia Fahlberg, invigde på söndagskvällen förbundets tredje kongress. I sitt tal, som fokuserade på framtidens arbetsmarknad, passade hon på att beklaga det omställningsavtal som stöp efter sommaren. ”Det låg 1,2 miljarder kronor per år på förhandlingsbordet”, sa hon.

Förändringstakten på arbetsmarknaden ökar. Digitalisering, globalisering och nya anställningsformer ställer allt högre krav på flexibilitet och ständig kompetenshöjning för att upprätthålla anställningsbarhet.

Ändå kunde Cecilia Fahlberg i sitt invigningstal av Unionens tredje ordinarie kongress konstatera att alldeles för många faktiskt inte får förutsättningar att hänga med. ­

”Av Unionens medlemmar är det inte ens hälften som fått någon kompetensutveckling det senaste året, det visar våra egna undersökningar. Utvecklingen står still! Siffran ökar inte.”

Unionen har försökt att ta ansvar för det, menade hon, och syftade på förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal som hon drivit genom PTK, men som avslutades strax efter sommaren.

”Vi hade möjligheten att fördubbla Trygghetsrådets verksamhet. 1,2 miljarder årligen till utbildning för privattjänstemännen låg på förhandlingsbordet. Nu har förhandlingarna avslutats utan resultat” konstaterade hon och tillade: ”Några nya, alternativa lösningar har inte presenterats.”

Irritationen över de spräckta förhandlingarna, efter att akademikerna i Saco-P vägrat att gå med på arbetsgivarnas förslag, gick inte att ta miste på. Och det följde hon upp med att poängtera att Unionen måste bli bättre på att attrahera den växande gruppen högutbildade.

”Ett medlemskap i Unionen måste locka alla grupper av privatanställda tjänstemän. Det är en överlevnadsfråga för oss som fackförbund.”

Cecilia Fahlberg talade också om att otåligheten över att arbetsmarknaden fortfarande 2015 är ojämställd, att diskriminering fortfarande sker, måste ge plats åt tålamod. Det finns ingen quick fix här, sa hon, bara enträget arbete.

Läs Cecilia Fahlbergs invigningstal i sin helhet här.

Philip Jennings, generalsekreterare för det globala facket Uniglobalunion, var inbjuden som gästtalare vid invigningen. Han hade tagit fasta på superhjältemetaforerna och citerade såväl Yoda som Martin Luther King i sitt både passionerade och uppfordrande tal.

Som världens snabbast växande fackförbund måste Unionen också våga använda sin styrka för att påverka utvecklingen i den värld vi delar, sa han.

"Är ni redo att tackla frågor som världsfattigdom och klimatkris, är ni redo att utmana en destruktiv kapitalism", frågade han retoriskt och fick – efter att ha påpekat att det vore okej att applådera – stående ovationer.

Se Philip Jennings och Cecilia Fahlbergs tal i efterhand här!

Unionens 3:e kongress

Unionens tredje ordinarie kongress hålls på Svenska mässan i Göteborg fram till och med torsdag den 15 oktober.

Följ kongressen här.

Gabriella Westberg
Gabriella Westberg
[email protected]
@Tidn_Kollega
Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Så vill Unionen gå vidare med #MeToo

  I kölvattnet av #MeToo vittnar kvinnor över hela arbetsmarknaden om en arbetsmiljö med sexism, kränkningar och övergrepp. Så här vill Unionen gå vidare.

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Pappor jobbar minst deltid

  Det är tre gånger vanligare att kvinnor i tjänstemannayrken på den privata arbetsmarknaden jobbar deltid än att män gör det, visar en ny undersökning från Unionen. Minst deltid jobbar papporna. Men vi är tydligt på väg mot en heltidsnorm.

 • Läs även...

  5 frågor om framtiden till Unionens ordförande

  Unionens ordförande Martin Linder, som även är medlem i regeringens digitaliseringsråd, tror inte att robotarna kommer ta över alla jobb.

 • Läs även...

  Nya jobbhjältar korade

  En majoritet Skåne med inslag av Värmland. Så beskriver årets uppstickare sig och de andra två jobbhjältarna som under måndagen prisades av Unionen för sina fackliga bedrifter

 • Läs även...

  Medlemmarna tycker till inför avtalsrörelsen

  Mer semester till äldre, en klausul för jämställda löner och en särskild låglönesatsning. Det innebär några av avtalsmotionerna till Unionens förbundsråd.

 • Läs även...

  SLF och Unionen går samman

  Den 1 juni slås Skogs- och Lantbrukstjänstemannaförbundet (SLF) och Unionen ihop. Ett medlemskap i SLF övergår då automatiskt till Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.