Hoppa till huvudinnehåll
Unionen

Fahlberg: Det låg 1,2 miljarder på bordet

Unionens avgående ordförande, Cecilia Fahlberg, invigde på söndagskvällen förbundets tredje kongress. I sitt tal, som fokuserade på framtidens arbetsmarknad, passade hon på att beklaga det omställningsavtal som stöp efter sommaren. ”Det låg 1,2 miljarder kronor per år på förhandlingsbordet”, sa hon.
Gabriella Westberg Publicerad 12 oktober 2015, kl 11:42
Cecilia Fahlberg i talarstol under Unionens kongress.
Cecilia Fahlberg, Unionens avgående ordförande, inviger förbundets tredje ordinarie kongress. (Bläddra till nästa bild.) Foto: Patrik Nygren, Unionen

Förändringstakten på arbetsmarknaden ökar. Digitalisering, globalisering och nya anställningsformer ställer allt högre krav på flexibilitet och ständig kompetenshöjning för att upprätthålla anställningsbarhet.

Ändå kunde Cecilia Fahlberg i sitt invigningstal av Unionens tredje ordinarie kongress konstatera att alldeles för många faktiskt inte får förutsättningar att hänga med. ­

”Av Unionens medlemmar är det inte ens hälften som fått någon kompetensutveckling det senaste året, det visar våra egna undersökningar. Utvecklingen står still! Siffran ökar inte.”

Unionen har försökt att ta ansvar för det, menade hon, och syftade på förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal som hon drivit genom PTK, men som avslutades strax efter sommaren.

”Vi hade möjligheten att fördubbla Trygghetsrådets verksamhet. 1,2 miljarder årligen till utbildning för privattjänstemännen låg på förhandlingsbordet. Nu har förhandlingarna avslutats utan resultat” konstaterade hon och tillade: ”Några nya, alternativa lösningar har inte presenterats.”

Irritationen över de spräckta förhandlingarna, efter att akademikerna i Saco-P vägrat att gå med på arbetsgivarnas förslag, gick inte att ta miste på. Och det följde hon upp med att poängtera att Unionen måste bli bättre på att attrahera den växande gruppen högutbildade.

”Ett medlemskap i Unionen måste locka alla grupper av privatanställda tjänstemän. Det är en överlevnadsfråga för oss som fackförbund.”

Cecilia Fahlberg talade också om att otåligheten över att arbetsmarknaden fortfarande 2015 är ojämställd, att diskriminering fortfarande sker, måste ge plats åt tålamod. Det finns ingen quick fix här, sa hon, bara enträget arbete.

Philip Jennings, generalsekreterare för det globala facket Uniglobalunion, var inbjuden som gästtalare vid invigningen. Han hade tagit fasta på superhjältemetaforerna och citerade såväl Yoda som Martin Luther King i sitt både passionerade och uppfordrande tal.

Som världens snabbast växande fackförbund måste Unionen också våga använda sin styrka för att påverka utvecklingen i den värld vi delar, sa han.

"Är ni redo att tackla frågor som världsfattigdom och klimatkris, är ni redo att utmana en destruktiv kapitalism", frågade han retoriskt och fick – efter att ha påpekat att det vore okej att applådera – stående ovationer.

Unionens 3:e kongress

Unionens tredje ordinarie kongress hålls på Svenska mässan i Göteborg fram till och med torsdag den 15 oktober.

Unionen

Förhandlingar med Klarna har brutit samman

Förhandlingarna om kollektivavtal på Klarna har brutit samman.
– Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.
David Österberg, Ola Rennstam Publicerad 23 oktober 2023, kl 12:41
Till vänster, Klarnas huvudkontor. Till höger Martin Wästfelt, Unionen.
Unionen frånträder förhandlingarna med Klarna, det stod klart under måndagen. Foto: Simon Rehnström/TT/Claudio Bresciani/TT.

Efter åtta månaders förhandling står det klart: Unionen och Klarna står för långt ifrån varandra i frågan om kollektivavtal. Under måndagen valde förbundet att avsluta förhandlingarna.

–  Vi har kommit till ett läge där det inte finns några frågor kvar att diskutera och har landat i att vi var tvungna att frånträda förhandlingarna. Vårt krav på kollektivavtal kvarstår, men det finns inget mer att prata om. Det krävs två för att ha något att förhandla om, säger Martin Wästfelt, Unionens förhandlingschef.

Den stora stötestenen har, enligt Unionen, varit frågan om medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen.

– Klarnas besked är att de, av för oss obegripliga skäl, inte vill teckna avtal. De tycker att ett kollektivavtal försvårar medarbetarinflytande, vår ingång är precis tvärtom.

Hur skulle du vilja sammanfatta förhandlingarna?

– Det har inte varit tvärstopp, vi har haft genomgångar av substans gällande till exempel pensionsfrågorna, men det har funnits en vilja att förhala processen från Klarnas sida.

Vad händer nu? Kommer ni ta till konfliktvapnet?

– Det är vår yttersta åtgärd och ett viktigt medel. Men exakt vad som blir vårt nästa steg svarar vi inte på nu. Det är inget mål för oss att gå i konflikt utan ett nödvändigt medel – om så krävs.

Unionen har försökt få Klarna att teckna kollektivavtal flera gånger de senaste åren, men utan resultat. Frågan fick nytt liv sommaren 2022 när Klarna meddelade att tio procent av personalstyrkan skulle sägas upp. Enligt Unionenklubben hade företaget fattat beslutet utan att informera eller förhandla med dem.

Stämdes för brott mot mbl

Unionen stämde sedan Klarna på 1,3 miljoner kronor för brott mot mbl, medbestämmandelagen. Förhandlingarna i Arbetsdomstolen, AD, inleds i början av november.

– AD-processen handlar om medlemsinflytande när det är som allra viktigast, nämligen när ett företag ska göra neddragningar och säga upp folk. Frågan är viktig att pröva och vår uppfattning är att Klarna gick över gränsen, säger Martin Wästfelt.

Klarna har även fått kritik från Arbetsmiljöverket. Företaget lät flera av sina medarbetare arbeta natt trots avsaknaden av ett kollektivavtal som reglerade arbetstiden.

– Det är inte tillåtet att arbeta natt i Sverige utan att ha kollektivavtal som medger undantag, eller en dispens från Arbetsmiljöverket, sa Jenny Bengtsson, inspektör på Arbetsmiljöverket, i september förra året.

Klarnas vd twittrade om kollektivavtal

Bankens vd, Sebastian Siemiatkowski, skrev om kollektivavtal på X, tidigare Twitter, förra helgen:

”Spenderat helgen med att läsa det första utkastet till kollektivavtal som facken skickade för 1 vecka sedan. Det och Star Wars med barnen. Spännande att faktiskt se ett riktigt i detaljerna. Läste ju om Saltsjöbadsavtalen i skolan och sen på Handels. Men aldrig fått chansen att läsa det i detaljerna på det här sättet. Intressant och mycket att fundera på kring det och hur det är tänkt att funka.”

När Kollega ber Klarna om en kommentar till de avbrutna förhandlingarna får vi ett mejl på engelska som vd:n skickade till alla anställda i fredags. Enligt det är Sebastian Siemiatkowski besviken på att fackförbunden avslutade förhandlingarna. Han medger att förhandlingarna gått långsamt, men förstår inte varför facken inte ville fortsätta:

"Med mina goda avsikter och tro på svensk pragmatism och samarbetsanda kan jag inte förstå varför de inte skulle vilja ta denna möjlighet att utforska en bra väg framåt!", skriver han.

Enligt vd:n är flera anställda skeptiska till kollektivavtal och vill hellre företräda sig själva. 

Sebastian Siemiatkowski skriver också att villkoren på Klarna är mycket bättre än villkoren i det föreslagna kollektivavtalet. Dessutom är han tveksam till om kollektivavtal passar Klarna eftersom banken är internationell med en unik affärsmodell och arbetsplatskultur.

Han avslutar dock med att skriva att han inte utesluter ett kollektivavtal på Klarna, men att han vill analysera frågorna kring ett avtal ytterligare. 

Det här innebär kollektivavtal

Ett kollektivavtal är ett skriftligt avtal mellan en arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation och ett fackförbund. Avtalet reglerar villkoren för lön, semester och arbetstid. Det innefattar också försäkringar för exempelvis sjukdom och avtal om tjänstepension.

Kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen, oavsett om man är med i ett fackförbund eller inte. Villkoren i kollektivavtalet är miniminivåer.