Annons
 • Amerikanska forskare har hittat ett tydligt samband mellan anställda som regelbundet låtsasler och ökat alkoholintag. Foto: studiostoks/Colourbox

Falska smil ökar missbruk

Publicerad 6 maj 2019, kl 13:24

Sudda, sudda, sudda INTE bort din sura min. Anställda som tvingas le på beställning och vara trevliga mot kunder löper större risk att hemfalla åt alkoholmissbruk, visar ny forskning från USA.

Fake it til you make it, brukar det heta och förespråkarna hävdar bland annat att man ska le fastän man är sur och deppig för att lura hjärnan att tro att man är glad. Forskare vid Pennsylvania State University har tillsammans med universitetet i Buffalo i en ny studie visat att det kan vara direkt ohälsosamt att le på låtsas.

De har studerat alkoholvanorna hos närmare 1 600 anställda som rutinmässigt jobbar med folk, till exempel säljare och andra med så kallade servicejobb och fann ett tydligt samband mellan anställda som regelbundet låtsasler eller är överdrivet positiva och ökat alkoholintag efter arbetstid, enligt sajten Sciencedaily.

Forskarna höjer nu ett varningens finger åt policys som går ut på att smila upp sig inför kunderna och menar att det är ohälsosamt att ständigt förställa sig och trycka undan negativa känslor på jobbet. Arbetsgivare borde för att skapa hälsosammare arbetsmiljöer och äkta leenden i stället erbjuda sina anställda mer valfrihet och inflytande över sina arbetsuppgifter.

Att le på beställning på jobbet hela dagen kan dränera anställda på energi, konstaterar forskarna, som dessutom menade att ju mer självkontroll de anställda hade när det gällde att visa upp en trevlig sida inför kunder desto mindre kontroll hade de över hur mycket alkohol de drack.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-05-27.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Psykologer larmar om beställningsjobb

  Psykologer på företagshälsan känner sig pressade att göra bedömningar som ska hjälpa arbetsgivare att säga upp anställda. Känner du själv oro? Unionens förbundsjurist tipsar om vad du ska tänka på.

 • Läs även...

  Dålig hörsel kan vara fraktur

  Nej – stoppa inte fingrarna i örat när kollegan börjar tjattra eller chefen mal på om sina barn. En ny svensk studie visar att det kan leda till hammarfrakturer och hörselskador.

 • Läs även...

  Så funkar kaffeautomaten

  Nästan två arbetsdagar per år tillbringar vi framför kontorets populäraste automat.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.