• Amerikanska forskare har hittat ett tydligt samband mellan anställda som regelbundet låtsasler och ökat alkoholintag. Foto: studiostoks/Colourbox

Falska smil ökar missbruk

Publicerad 6 maj 2019, kl 13:24

Sudda, sudda, sudda INTE bort din sura min. Anställda som tvingas le på beställning och vara trevliga mot kunder löper större risk att hemfalla åt alkoholmissbruk, visar ny forskning från USA.

Fake it til you make it, brukar det heta och förespråkarna hävdar bland annat att man ska le fastän man är sur och deppig för att lura hjärnan att tro att man är glad. Forskare vid Pennsylvania State University har tillsammans med universitetet i Buffalo i en ny studie visat att det kan vara direkt ohälsosamt att le på låtsas.

De har studerat alkoholvanorna hos närmare 1 600 anställda som rutinmässigt jobbar med folk, till exempel säljare och andra med så kallade servicejobb och fann ett tydligt samband mellan anställda som regelbundet låtsasler eller är överdrivet positiva och ökat alkoholintag efter arbetstid, enligt sajten Sciencedaily.

Forskarna höjer nu ett varningens finger åt policys som går ut på att smila upp sig inför kunderna och menar att det är ohälsosamt att ständigt förställa sig och trycka undan negativa känslor på jobbet. Arbetsgivare borde för att skapa hälsosammare arbetsmiljöer och äkta leenden i stället erbjuda sina anställda mer valfrihet och inflytande över sina arbetsuppgifter.

Att le på beställning på jobbet hela dagen kan dränera anställda på energi, konstaterar forskarna, som dessutom menade att ju mer självkontroll de anställda hade när det gällde att visa upp en trevlig sida inför kunder desto mindre kontroll hade de över hur mycket alkohol de drack.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Många fördelar med arbete i det fria

  Varför sitta inne och uggla på ett dystert kontor när solen skiner och luften doftar av sommarens alla blommor. Jobbet? Inga problem. Det går att förlägga kontorsarbetet utomhus och vinsterna är många, menar forskare.

 • Läs även...

  Dålig kunskap om neurologisk sjukdom

  Arbetsgivare måste bli mer medvetna om hur neurologiska sjukdomar som MS, migrän och Alzheimer, påverkar anställda såväl som deras anhöriga. Det är budskapet i en ny rapport från The Economist Intelligence Unit, EIU.

 • Läs även...

  Varannan anställd sitter still på jobbet

  Nästan varannan anställd har ett stillasittande arbete. Mest stilla sitter kvinnor och medarbetare i åldern 40-49 år. Det visar en ny undersökning från företagshälsan Avonova.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.