Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Färdigrekonstruerat för Nevs

I går meddelade Vänersborgs tingsrätt att rekonstruktionen av biltillverkaren Nevs som pågått i ett drygt år avslutas. Det på Nevs begäran. Nu väntas ett nytt samarbete med flera aktörer kring Saabs tillverkningsplattform Phoenix, presenteras inom ett par veckor.
Gabriella Westberg Publicerad 16 april 2015, kl 10:47
Lars Eric Gustafsson.
Efter beslut i Vänersborgs tingsrätt i går kan rekonstruktören Lars Eric Gustafsson lämna Nevs i Trollhättan. Hans uppdrag är slutfört. Foto: Adam Ihse/TT

- Det ser väldigt gynnsamt ut. Nu ska sista pusselbiten läggas också, men går allt igenom som det ska kommer vi att kunna både säkra jobben och även se fram emot en expansion, säger Unionens klubbordförande Ronnie Hermansson.

Det var förra våren som bolaget Nevs kom på obestånd och i augusti sattes företaget i rekonstruktion. Under året har sedan rekonstruktionen förlängts i flera omgångar, vilket Kollega har rapporterat om. Under hela året har det dock förts diskussioner med ett antal asiatiska aktörer, och de anställda på Nevs har trots en lång process lyckats hålla hoppet uppe.  

- Men vi har inte kunnat slutföra några avtal förrän vi kommit ur rekonstruktionen, och rekonstruktionen har vi inte kunnat komma ur förrän vi kunde visa på en finansierng – så det har varit lite moment 22 här.

Tills i slutet av mars, då ett ackord gick igenom och skulder på 300 miljoner kronor kunde skrivas ned. Nästan alla, 98,2 procent av borgenärerna, accepterade ackordsförslaget, berättar Ronnie Hermansson som själv sitter med i borgenärskommittén.

- Hade vi inte fått positivt besked där hade vi inte kunnat skriva på några kontrakt med de nya ägarna. Och då hade det varit slut.

Det har spekulerats i att det skulle vara indiska Mahindra som kommer att bli den nya huvudägaren, men att även kinesiska Dongfeng kommer att ingå i samarbetet kring plattformen.

- Jag kan inte bekräfta något av det förrän vi är helt klara med förhandlingarna. Men flera aktörer är aktuella.

Det unika med tillverkningsplattformen Phoenix, som togs fram för Saab Automobile, är att den bygger på moduler som gör den flexibel nog att kunna producera olika typer och storlekar av bilar. På så sätt kan flera olika biltillverkare använda samma plattform.

- Det öppnar för att flera aktörer kan vara med att bära utvecklingskostnaderna för en bilmodell.  

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.