• Colombia är ett av världens farligaste länder att vara fackligt aktiv i. I november 2019 protesterade de största colombianska facken mot regeringens och president Ivan Duques politik. Foto: Ivan Valencia / AP Photo / TT

Farligt att jobba fackligt i många länder

Publicerad 11 juni 2020, kl 16:16

Latinamerika är just nu den dödligaste regionen att verka fackligt i, visar den årliga kartläggningen från den internationella fackliga organisationen ITUC. Men det finns saker anställda i Sverige kan göra för att hjälpa – gå med i facket till exempel.

Det är sjunde året i rad som ITUC tar fram en rapport om det dödliga våld som drabbar fackligt aktiva runt om i världen och trenden fortsätter åt fel håll. I drygt 60 länder har det, hittills i år, skett fängslanden av arbetstagare som jobbat fackligt och i nio länder har fackligt aktiva mördats på grund av sitt engagemang, visar Global Rights Index, som mäter hur grundläggande rättigheter respekteras i 144 länder.

De tio länder som rankas som allra farligast för fackligt aktiva att jobba i är Bangladesh, Brasilien, Colombia, Egypten, Honduras, Indien, Kazakstan, Filippinerna, Turkiet och Zimbabwe. Här förekommer både mord, våld, förbud mot att strejka och förbud mot att gå med i ett fackförbund.

När ITUC rangordnar anställdas möjligheter att utöva sina rättigheter går man från en skala från ”inga rättigheter ” till ”sporadiska övertramp av rättigheter”. Sverige hamnar under den senare. Och det finns saker anställda i Sverige kan göra för att hjälpa sina globala kollegor.

Att gå med i ett fackförbund är en sak, föreslår ITUC. Genom ett medlemskap stöttar du kollegor i länder där fackliga rättigheter inte är en självklarhet. Många förbund, däribland Unionen bidrar med biståndsmedel till systerorganisationer och utkräver ansvar av företag och regeringar där rättigheter kränks.

Som anställd kan du också försöka påverka företagsledningen att ta ansvar i de länder de verkar. Som konsument finns det likaså möjlighet att ställa vissa krav på leverantörer och varor. Att en vara är Fairtrade betyder till exempel att arbetstagarna som tillverkat den har rimlig lön och fackliga rättigheter. 

Lediga jobb
 • Läs även...

  Corona lockar utrikes födda till facket

  Antalet utrikes födda tjänstemän som går med i facket har ökat de senaste åren, men ligger fortfarande på en låg nivå. Under våren har Unionen fått många nya medlemmar – bland annat i Järvaområdet. Orsaken stavas corona.

 • Läs även...

  53 fackligt aktiva mördade

  Fjolåret var ett dystert år för fackligt arbete i världen. I tio länder mördades fackligt aktiva. Det visar den årliga rapporten Global Rights Index från världsfacket ITUC enligt vilken den tydligaste försämringen av arbetsvillkoren skedde i Europa.

 • Läs även...

  Electrolux utreder varför 70 fick sluta efter coronaprotest

  Nyligen blev 70 anställda vid Electrolux fabrik i Mexiko av med jobbet sedan de protesterat mot att skyddsåtgärderna mot corona inte var tillräckliga på arbetsplatsen. Nu har företaget inlett en intern utredning om vad som hände på fabriken.

 • Läs även...

  Sportföretag förtegna om kläders ursprung

  Hur vet du att din träningströja inte tillverkats på en fabrik med bedrövliga arbetsförhållanden? Kommer tröjan från Team Sportia eller Sportamore kan du glömma att få reda på var och hur den tillverkats.

 • Läs även...

  Google gör sig av med fackligt aktiva

  Medarbetare på Google hävdar att de blivit av med jobben på grund av sitt fackliga arbete. De planerar att stämma företaget i den amerikanska motsvarigheten till Arbetsdomstolen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.