Annons

Farmaciförbundet och Unionen går ihop

Publicerad 13 juni 2013, kl 10:03

Nu är det definitivt. Unionens extrakongress har sagt ja till en sammanslagning med Farmaciförbundet.
- Tillsammans kommer vi kunna skapa större värde för medlemmarna inom life science-området och bli ännu bättre på att påverka utvecklingen inom en växande hälsosektor, säger Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande.

Farmaciförbundet sa ja till en sammanslagning vid sitt förbundsråd den 15 maj. Och nu har även Unionens 278 kongressledamöter sagt sitt i frågan. Vid årsskiftet går de båda förbunden ihop och nu inleds arbetet inför själva samgåendet.

Unionen har drygt 540 000 medlemmar, Farmaciförbundet har 7 500. Båda förbunden verkar redan i dag inom både apoteksvärlden och läkemedelsindustrin. Avregleringen av apoteksmarknaden har lett till en tuffare vardag för Unionens och Farmaciförbundets medlemmar som arbetar på de olika apoteksbolagen.

Tanken med sammanslagningen är att öppna möjligheter i den växande hälsosektorn. Styrelserna i de båda förbunden ser, förutom fördelar för medlemmarna, möjligheten att utvecklas och bli ännu bättre på att påverka utvecklingen inom såväl läkemedelsindustri som apotek.

"Det finns något smart i att vara liten och det finns något smart i att vara stor. Båda förbunden har styrkor som vi ska vara varsamma om i samgåendeprocessen", menar Cecilia Fahlberg och Carina Jansson (bilden), ordförande för Unionen respektive Farmaciförbundet i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Farmacitjänstemännens arbetslöshetskassa, Fak, beslutat att gå samman med Unionens a-kassa. Först måste dock myndigheterna godkänna beslutet.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Samordnare för rehab en hjälp för sjukskrivna

  Att hålla reda på Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens regler när man är sjuk kan kännas som en djungel. Regeringen föreslår därför rehabiliteringskoordinatorer som ska guida patienter under sin sjukskrivning. En bra idé anser Unionen.

 • Läs även...

  Det lönar sig att höja rösten

  Unionen förhandlar och ger råd åt tusentals medlemmar varje år. De flesta är nöjda med stödet de får. Men skulle du vara missnöjd finns det mer hjälp att få.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  "Vi har alltid varit stridbara"

  På Sveriges Radio, SVT och UR gör sig fackklubbarna redo för 75-årsfirande. Eftersom företaget inte har kunnat konkurrera med höga löner har facket kämpat för bra arbetstider och villkor.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Unionen: ”DO borde agera hårdare”

  Det råder allmän amnesti för brott mot diskrimineringslagen, hävdar Lena Svenaeus, tidigare Jämo, som ger Diskrimineringsombudsmannen hård kritik. Även Unionens chefsjurist anser att DO borde vara tuffare.

 • Läs även...

  Svårare att få jobb för uppsagda

  Fler varsel och stigande arbetslöshet. Nya siffror från Arbetsförmedlingen indikerar bistra tider på arbetsmarknaden. Men Unionens medlemmar tycks än så länge förskonade.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Ryanair stänger ned på Skavsta

  Ryanair stänger ned sin bas på Skavsta flygplats. Orsaken är leveransförseningar av nya flygplan.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.