Farmaciförbundet och Unionen går ihop

Publicerad 13 juni 2013, kl 10:03

Nu är det definitivt. Unionens extrakongress har sagt ja till en sammanslagning med Farmaciförbundet.
- Tillsammans kommer vi kunna skapa större värde för medlemmarna inom life science-området och bli ännu bättre på att påverka utvecklingen inom en växande hälsosektor, säger Cecilia Fahlberg, Unionens förbundsordförande.

Farmaciförbundet sa ja till en sammanslagning vid sitt förbundsråd den 15 maj. Och nu har även Unionens 278 kongressledamöter sagt sitt i frågan. Vid årsskiftet går de båda förbunden ihop och nu inleds arbetet inför själva samgåendet.

Unionen har drygt 540 000 medlemmar, Farmaciförbundet har 7 500. Båda förbunden verkar redan i dag inom både apoteksvärlden och läkemedelsindustrin. Avregleringen av apoteksmarknaden har lett till en tuffare vardag för Unionens och Farmaciförbundets medlemmar som arbetar på de olika apoteksbolagen.

Tanken med sammanslagningen är att öppna möjligheter i den växande hälsosektorn. Styrelserna i de båda förbunden ser, förutom fördelar för medlemmarna, möjligheten att utvecklas och bli ännu bättre på att påverka utvecklingen inom såväl läkemedelsindustri som apotek.

"Det finns något smart i att vara liten och det finns något smart i att vara stor. Båda förbunden har styrkor som vi ska vara varsamma om i samgåendeprocessen", menar Cecilia Fahlberg och Carina Jansson (bilden), ordförande för Unionen respektive Farmaciförbundet i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Farmacitjänstemännens arbetslöshetskassa, Fak, beslutat att gå samman med Unionens a-kassa. Först måste dock myndigheterna godkänna beslutet.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.