Färre anmäler arbetsskador

Publicerad 26 mars 2014, kl 09:58

Förra året anmälde 56 personer att de skadat sig på jobbet, vilket är en minskning jämfört med de 69 ärenden som inkom till Unionen 2012. Sammanlagt genererade arbetsskadeärenden tio miljoner kronor i ersättning till medlemmarna.

Sedan 2005 har det varit en nästintill årlig nedgång av antalet anmälda arbetsskadeärenden, med undantag av 2007 och 2012. Av de personer som valde att begära hjälp från Unionen förra året, var 23 kvinnor och 33 män.

Precis som tidigare år domineras statistiken av arbetsskadeolyckorna. Trafikolyckor i tjänsten och till och från arbetet är allra vanligast. Många anmäler också belastningsskador på nacke och rygg, där skadetypen tidigare dominerades av kvinnor, men i fjol var fördelningen mellan män och kvinnor mer jämn.

Tredje vanligaste anmälan är psykiska åkommor, där 80 procent av alla skador kan härledas till stressrelaterade faktorer som utmattning och depression. Några anmäler också mobbning som orsak.

Att antalet anmälningar om arbetsskador minskar kan tyckas vara ett tecken på att färre skadas på jobbet. Men det kan också betyda att färre väljer att anmäla sin skada.
- Minskningen har varit en trend under flera år, varför det är viktigt att uppmana medlemmar att anmäla när något händer, säger Lina Gertzell, förbundsjurist på Unionen.

Sammanlagt har Unionen utverkat drygt tio miljoner kronor i ersättning till medlemmarna under 2013.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.