Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsskada

Färre olyckor till och från jobbet i spåren av corona

Antalet färdolyckor har minskat märkbart under coronavåren. Enligt den rapport för arbetsolyckor 2020 som AFA Försäkring just presenterat är kvinnorna överrepresenterade i färdolycksfallen.
Johanna Rovira Publicerad 16 juni 2020, kl 14:05
Magnus Andersson / TT
Två av tre färdolycksfall handlade om att man ramlade ute eller cyklade omkull. Magnus Andersson / TT

Förra året godkändes 59 069 arbetsskador. Det visar AFA Försäkrings rapport Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro 2020 (där olyckor fram till årsskiftet 2019 redovisas) som bygger på statistik från AFA:s skadedatabas. Siffrorna betraktas av försäkringsbolaget som oförändrade – under sex år har genomsnittsrisken varit 2,5 allvarliga olycksfall per 1 000 sysselsatta.

338 av arbetsskadorna klassades som arbetssjukdom. Den vanligaste diagnosen för arbetssjukdom för män är effekter av vibrationsskador och karpaltunnelsyndrom (smärta eller domning i handen orsakad av en klämd nerv) medan det för kvinnor är psykisk ohälsa.

– Det är en väldigt liten del arbetssjukdomar som blir godkända, vilket beror på att försäkringskassan måste godkänna först för att vi ska kunna pröva ärendet, säger Anna Weigelt, chef för analysavdelningen på AFA Försäkring.

Närmare 8 000 av arbetsskadorna var så kallade färdolycksfall, alltså olyckor där en anställd skadat sig till eller från jobbet. Men i kommande rapporter om arbetsskador, kommer den siffran att ha minskat. AFA kan redan nu se en märkbar minskning av antalet anmälda färdolyckor under våren.

Läs mer: Ta raka vägen till jobbet

– Det är ju inte så förvånande, många slutade åka till jobbet under coronapandemin, säger Anna Weigelt.

Kvinnor tycks vara mer benägna att skada sig på väg till och från jobbet – 68 procent av olyckorna drabbade kvinnor.  Två av tre färdolycksfall handlade om att man ramlade ute eller cyklade omkull.

Läs hela rapporten här

AFA Försäkring

AFA Försäkring ägs gemensamt av arbetsmarknadens parter och försäkrar nio av tio anställda i Sverige.

Arbetsskada

Krock med barn inte en arbetsskada

När mannen skulle sätta i en sladd som lossnat från datorn krockade hans huvud med sin son som lekte under bordet. Men nu har högsta förvaltningsdomstolen sagt sitt –  det räknas inte som arbetsskada.
Lina Björk Publicerad 26 april 2023, kl 10:09
Barnfingrar som rör ett tangentbord
Barn som leker under bord kan bli en arbetsmiljörisk. Det fick en tjänsteman erfara när hans 3-årige son orsakade honom en tandskada - som inte räknas som arbetsskada, enligt domstolen. Foto: Shutterstock

Även om du jobbar hemifrån har din arbetsgivare ansvar för sin arbetsmiljö. Men skulle du råka ut för en arbetsskada är ditt skydd betydligt svagare. Är du på kontoret så täcks i princip allt som sker på betald arbetstid och inom kontorets väggar. Jobbar du hemma måste olyckan ha skett i ”påtagligt och direkt samband med det arbete som utförs”, vilket är betydligt svårare att bevisa. Det fick en tjänsteman som hade beordrats hemmajobb under smittspridningen av covid-19 erfara.


Krockade med sonens huvud

Medan mannen jobbade lossnade strömkabeln till hans dator och föll i golvet. När han böjde sig ner för att sätta i den, reste sig hans treårige son som lekte under bordet och mannen fick hans huvud på hakan vilket orsakade en tandskada. Eftersom skadan uppstått när han jobbade anmälde han det som en arbetsskada och Försäkringskassan gav honom rätt till ersättning för tandvårdskostnader.

Ett ombud för socialförsäkringen överklagade beslutet och menade att olyckshändelsen inte kunde skyllas på jobbet - alltså inte en arbetsskada. Det hela gick hela vägen till högsta förvaltningsdomstolen som ändrade beslutet med motiveringen att olyckan hade med mannens privatliv att göra eftersom det var sin sons huvud han krockade med.

Lagstadgad försäkring

Den som drabbas av en arbetsskada kan ansöka om olika ersättningar från arbetsskadeförsäkringen. De vanligaste är livränta (ersättning för inkomstförlust) och ersättning för kostnader (för tandvård, särskilda hjälpmedel eller sjukvård utomlands).

TFA

De allra flesta har även kollektivavtalad Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA), som ger extra ersättning om du skadar dig på jobbet, till eller från jobbet eller får en arbetssjukdom. TFA-avtalet är ett kollektivavtal som ger ekonomiskt skydd till den som råkar ut för en arbetsskada.

Arbetsskada

Olycksfall till jobbet med elsparkcyklar ökar

David Österberg Publicerad 23 augusti 2022, kl 13:37
Olycksfall till jobbet med elsparkcyklar ökar
Person åker elsparkcykel
Olycksfall till jobbet med elsparkcyklar ökar