Annons
Annons

Färre varsel på ljusare arbetsmarknad

Publicerad 27 januari 2014, kl 10:57

Fler i sysselsättning och färre varsel. Arbetsförmedlingens siffror för 2013 visar en viss ljusning på arbetsmarknaden. 374 000 inskrivna som öppet arbetslösa eller i åtgärder fick jobb under förra året.

Under 2013 varslades sammanlagt 59 000 personer om uppsägning. Det är 13 000 färre än under 2012. Utvecklingen skiljer sig dock åt i olika branscher. Medan industriföretagen fortsatte att minska sin personalstyrka, vände det uppåt i branscher som transport, hotell- och restaurang samt personliga tjänster och företagstjänster.

Även arbetslösheten vände nedåt under fjolåret. Förutom allt färre varsel minskade strömmade fler lediga platser in till Arbetsförmedlingen. Det var också något fler inskrivna som lämnade arbetslösheten för jobb eller studier än tidigare år.

Sammantaget steg sysselsättningen i åldersgruppen 16-64 år med 43 000 personer till 4,55 miljoner personer. Det innebär en sysselsättningsgrad på 75,5 procent. Samtidigt fylldes arbetskraften i samma åldersgrupper på med 53 000 fler personer.

– Det här innebär att konkurrensen om jobben är fortsatt stor. Det är framför allt korttidsutbildade, utomeuropeiskt födda och personer med funktionsnedsättning som har svårare att hävda sig på arbetsmarknaden, bland dessa grupper fortsätter arbetslösheten att öka, säger Mats Wadman, analysdirektör vid Arbetsförmedlingen i en kommentar.

En gemensam nämnare bland många arbetslösa är att man saknar gymnasieutbildning. I den gruppen var i medeltal 118 000 personer inskrivna som arbetslösa under förra året.

 

Arbetsmarknadsåret 2013 (2012 års siffror inom parentes)

Inskrivna som öppet arbetslösa: 214 295 (212 898)
Inskrivna i program med aktivitetsstöd: 189 384 (179 636)
Inskrivna som fick arbete, totalt: 571 635 (548 666)
Öppet arbetslösa eller i program med aktivitetsstöd som fick arbete: 374 000 (361 000)
Antal nyanmälda platser till Arbetsförmedlingen: 669 459 (664 347)
Antal varsel: 58 754 (71 470)

Källa: Arbetsförmedlingen

 

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
 • Läs även...

  3 tecken på att vi går mot ljusare tider

  Det finns tydliga tecken på att vi snart går mot ljusare tider. Nästa år sjunker arbetslösheten, smittspridningen minskar och BNP ökar, enligt flera prognoser.

 • Läs även...

  "Säljjobbet kan vara värre än arbetslöshet"

  Trots att det är en myndighet som publicerar jobbannonserna på Arbetsförmedlingens Platsbank finns ingen garanti för att det är schysta jobb. En del säljjobb kan till och med vara värre än att vara arbetslös, enligt Unionens ombudsman. Här är varningssignalerna att se upp med.

 • Läs även...

  9 av 10 förlorare utan facket

  Större inkomstklyftor och mindre pengar för alla utom de absolut rikaste. Så skulle Sverige se ut utan facket, enligt en rapport från Futurion. Om arbetslösheten skulle vara större eller inte, rådde det dock delade meningar om i den debatt som hölls när rapporten presenterades.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Fler söker bostadsbidrag - svårt att betala hyran

  Högre arbetslöshet till följd av coronapandemin har gjort att fler unga vuxna ansöker om bostadsbidrag för att ha råd att betala hyran. Det visar en rapport från Försäkringskassan om hur uttaget av olika socialförsäkringar sett ut under pandemin.

 • Läs även...

  Försämrad psykisk hälsa under pandemin

  Ensamhet, oro, en känsla av meningslöshet. Nära hälften av Unionens medlemmar uppger att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemiåret, visar Kollegas undersökning.