Annons
  • Arbetslöshetssiffrorna, som spelar stor roll i den pågående avtalsrörelsen, kommer att revideras. Foto: Jessica Gow / TT

Felaktig statistik bakom ökad arbetslöshet

Publicerad 18 oktober 2019, kl 10:34

Arbetslösheten i Sverige är överdriven. Det meddelar SCB, som har haft problem med insamlingen av data och menar att felet ligger hos myndighetens samarbetspartner.

Statistikmyndigheten, SCB, gick under torsdagen ut med nyheten att arbetslösheten i september låg på 7,3 procent. Samtidigt flaggade myndigheten för att de upptäckt brister i de arbetskraftsundersökningar som gjorts.

Felet har lett till att statistiken visat en alltför skarp nedgång av sysselsättningen samtidigt som arbetslösheten ser ut att ha stigit brant sedan sommaren 2019 – vilket fått många aktörer på arbetsmarknaden att höja på ögonbrynen.  

– Den plötsliga uppgången i arbetslösheten vi sett de senaste månaderna är sannolikt missvisande. Ökningen började redan i våras, säger John Kling, enhetschef för arbetskraftsundersökningarna, i ett pressmeddelande.

Felet, som uppkommit på grund av brister i bearbetning av datasvaren, ligger, enligt TT, hos SCB:s samarbetspartner som ansvarar för hälften av undersökningen. Arbetslöshetssiffrorna, som spelar stor roll i den pågående avtalsrörelsen, kommer att revideras, meddelar SCB.    

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.