Annons
Annons
 • LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Fastighet, Seko och Målarna har lämnat las-förhandlingsbordet.

Fem fack lämnar las-förhandlingarna

Publicerad 10 december 2019, kl 11:46

Flera LO-förbund lämnar förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd. Orsaken är att förbunden tycker att förslagen ger arbetsgivarna för stora rättigheter att bestämma vem som kan sägas upp.

Det knakar i de pågående förhandlingarna om anställningsskydd och omställning. Förhandlingarna, som har kommit till som en av punkterna i januariavtalet, handlar om att utöka undantagen från turordningsreglerna. På ena sidan finns arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv och den andra LO och tjänstemännen i PTK.

Läs mer: Förhandlingar om arbetsrätten inledda

Men enligt Sveriges Radio har LO-förbunden Kommunal, Byggnads, Fastighet, Seko och Målarna nu lämnat las-förhandlingsbordet. Sedan tidigare har Pappers valt att stå utanför.

Orsaken är att förslagen skulle innebär en urholkning av anställningstryggheten, enligt LO-förbunden. Bland annat föreslås att ”saklig grund” ska tas bort, vilket skulle innebära att det bara är lagligt att göra uppsägningar på grund av arbetsbrist eller personliga skäl. Det skulle ge arbetsgivarna för stor makt att säga upp vem de vill, anser de.

Läs mer: Myt att las inte fungerar

Enligt Valle Karlsson, ordförande i Seko, är las-förhandlingen nu död.

– Nu har man gått för långt på ett antal punkter och då väljer vi att markera genom att kliva av och säga att vi som förbund är inte längre med i de här förhandlingarna, säger han till Ekot.

Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen, beklagar beskedet.

– Det är tråkigt att några förbund väljer att lämna. Förhandling är vägen framåt, vill man vara med och påverka så måste man stanna i rummet. Jag upplever överläggningarna som konstruktiva, att det är svåra frågor får inte hindra oss från att orka hela vägen, säger han.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Spelföretaget Zoink fick avtal efter fem år

  Kollektivavtal är sällsynt i dataspelsbranschen. Ett undantag är Zoink i Göteborg som lyckats få avtal – efter fem års kamp. Den nybildade klubben hoppas nu att fler ska följa efter.

 • Läs även...

  Amazon och Bezos kritiseras av EU

  Det brev som 37 fackföreningar, bland annat Unionen, skrev till EU-kommissionen och krävde en utredning av Amazons arbetsmetoder har fått resultat. Nu riktar ett gäng EU-parlamentariker skarp kritik mot handelsjättens vd Jeff Bezos.

 • Läs även...

  Utköp av förtroendevalda oroar Unionen

  Att företag betalar för att bli av med skickliga förtroendevalda kränker föreningsrätten. Även om omfattningen inte är alarmerande, enligt en ny undersökning från Unionen, är det illa nog att det ens förekommer, menar förbundet.