• Säkerheten brast i flera led när en pappa och hans son störtade med en hiss i LKAB:s gruva i Malmberget. Foto: Carl-Johan Utsi/TT

Fem företag åtalas för gruvolycka

Publicerad 17 juni 2014, kl 14:08

Totalt 15 miljoner kronor i böter för fem olika företag. Det yrkar åklagaren nu på när åtal väcks efter dödsolyckan i LKAB:s gruva i Malmberget 2010, där far och son störtade 140 meter efter att en vajer släppt till den hisskorg de båda befann sig i.

Utöver LKAB åtalas också fyra olika underentreprenörer till gruvjätten:  NCC, JUC Värmeteknik, ConMine och Kurt Andersson Grävmaskin AB. Åtalet gäller arbetsmiljöbrott vållande till annans död, och åklagaren Stig Andersson vid åklagarkammaren i Östersund yrkar på tre miljoner kronor per företag. Ett rekordbelopp när det gäller arbetsmiljöbrott.

Det var för fyra år sedan som olyckan för en 52-årig man och hans 21-årige son inträffade. De var båda anställda av JUC Värmeteknik som i sin tur hyrt ut dem till ConMine för arbete med den nya huvudnivån i LKAB:s gruva i Malmberget. Ett arbete som i sin tur NCC var huvudentreprenör för.  Under arbetet med att inspektera ett schakt befann de sig båda i en hisskorg som hölls upp av en mobilkran. Plötsligt lossnade vajern som hisskorgen var fäst i. De båda männen störtade 140 meter till botten av schaktet och avled.

Enligt åtalet har arbetsmiljön brustit på flera håll. Hisskorgen och kranen var inte tillverkade för att lyfta personer. Och där kommer Kurt Andersson Grävmaskin AB in i bilden, då det var företaget som hyrde ut mobilkranen. Samordningen mellan de olika företagen var otillräcklig. Riskbedömning saknades. Bland annat.

Att det tagit lång tid från själva olyckan till att åtal väckts JO-anmäldes tidigare i år av mamman till den 21-årige mannen och före detta frun till hans pappa. Enligt åklagarkammaren har det främst berott på överbelastning och en komplicerad utredning som sträckte sig över lång tid, och med många olika företag inblandade.

Ingen individ står åtalad, då det enligt åklagaren inte går att hitta och bevisa att en eller flera enskilda burit ansvar för det som hände. Utan i stället att det brustit i flera led i flera olika bolag.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Partierna om: Framtidens arbetsliv

  Hur kan fler och bättre jobb skapas när arbetstillfällen försvinner på grund av digitaliseringen och automatiseringen?

 • Läs även...

  Lättare byta jobb med nytt komvux

  Minst utbildning ska inte längre ge förtur till komvux. I stället ska störst behov prioriteras. Det föreslår en ny utredning. Målet är bland annat att öka möjligheten att byta yrke.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  Svårare att göra ett bra jobb under krisen

  Hälften av de privatanställda tjänstemännen upplever att det blivit svårare att göra ett bra jobb under coronapandemin. Många hemmajobbare har även problem med arbetsmiljön och tycker att de har för lite kontakt med kollegorna.

 • Läs även...

  Sexköpet raderade ut varumärket Paolos

  Paolo Robertos sexköp fick enorma konsekvenser för de anställda på Evanoff group. När varumärket Paolos raderades ut över en natt fick allt arbete inriktas på att hantera krisen. I dag, fem veckor senare, är deras arbetsmiljö fortfarande påverkad av det som hände.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.