Annons
Annons

Fem tips för arbetssökande som vill hitta drömjobbet

Publicerad 27 maj 2016, kl 15:31

Har du missat ett drömjobb för att du inte visste om att det var ledigt? Att ha full koll på utbudet av lediga jobb kan tyckas omöjligt, men det finns vissa sätt att orientera sig i annonsträsket.

Jobbsökare förr i tiden hade det enklare – de kunde i lugn och ro plöja Platsjournalen, Arbetsförmedlingens tidning där alla lediga jobb utannonserades, och ringa in tänkbara arbetsgivare. Platsjournalen finns fortfarande, men arbetsgivarna är inte längre skyldiga att anmäla lediga jobb till arbetsförmedlingen och du kan alltså inte förlita dig enbart på Platsjournalen (eller Platsbanken på nätet). Jobbannonserna finns utspridda i en mängd olika tidningar, sociala medier, sajter och portaler om de överhuvudtaget ens är utannonserade.

Så hur ska man kunna hålla koll på utbudet för att inte missa toppjobbet? Susanna Westgren, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen menar att det viktigast är att skaffa sig en bra rutin.

- Att söka jobb är tidskrävande och det är lätt att drunkna i all information som kommer in, så lägg upp en jobbsökarstrategi. Avsätt en tid när du ska gå in och titta på nya jobb, till exempel en halvtimme om dagen.

Hon slår också ett slag för sociala medier som komplement till jobbsajter. Linkedin,  men också Facebook - om man ser ut några  intressanta företag på FB och följer dem, kan det dyka upp annonser i ens eget flöde. Dessutom finns det grupper på Facebook för specifika branscher.

- Underskatta inte att skriva i din egen statusuppdatering att du är tillgänglig för jobb, för det kan nappa från oväntade håll, säger Susanna Westgren.
- Själv skulle jag inte tveka att nätverka även på Twitter.

 

*Gör ett urval. Bestäm dig för tre till fem olika sajter som du ska bevaka – exakt vilka är helt beroende på vilken typ av arbete du söker. Ladda ner appar där det finns.

*Autobevakning. På de större jobbsajterna går det att prenumerera på det yrke du är intresserad av. Dyker det upp en annons som matchar dina kriterier så får du ett mejl.

*Använd sociala medier. Linkedin, Facebook och även Twitter. Sök jobb med hashtags: #nyttjobb, #karriärtips. På Arbetsförmedlingens jobbpodd kan du bland annat lyssna på hur man söker jobb via sociala medier. 

*Spara tid genom spindelsajter. De scannar av utbudet och ger förslag på jobb.

*Hårdbevaka vissa företag. Vet du vilket företag som du verkligen vill jobba på, så håll koll på företagets hemsida efter jobberbjudanden. Eller skicka in en spontanansökan.  

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Ny funktion ska minska sjukskrivningar

  Det kan ta lång tid att komma igen efter att ha gått in i väggen. Men tack vare rehabkoordinatorn på pappersbruket Billerud Korsnäs blev Lottas sjukfrånvaro kort. Insatserna fick även positiva effekter på arbetsplatsen.

 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.