Hoppa till huvudinnehåll
Arkiv

Fet sill och kål mer än gallan tål

Sill, lax, prinskorvar, kalvsylta – vid jul gäller helt andra matvanor än den vanligtvis så asketiska matlådan i lunchrummet. Den feta julmaten riskerar att sätta stenar i rullning – men dessa stenar får ofta skulden helt oförskyllt.
Johanna Rovira Publicerad 23 december 2014, kl 12:13
Risken för gallstensanfall ökar då vi stoppar i oss fet mat.

Risken för gallstensanfall ökar med stigande ålder och i synnerhet vid juletid när vi proppar i oss fet mat som om det inte fanns någon morgondag.

- Väldigt många har gallstenar i gallblåsan utan att de vet om det eftersom det inte ger några besvär, säger Henrik Sjövall, professor i mag- och tarmkanalens fysiologi och patofysiologi vid Göteborgs universitet.

Gallstenarna ligger vanligtvis overksamma i gallblåsan men när man äter stora mål fet mat drar blåsan ihop sig och risken finns att stenarna börjar röra på sig. Så länge stenarna rör sig fritt är det egentligen inga problem, men har man otur kan en stor sten fastna i gallgången.

- Svarar man inte på lättare smärtstillande som till exempel Voltaren, blir gulaktig i hyn samt får mörk urin och ljus avföring har en av de där stenarna fastnat på vägen ut, säger Henrik Sjövall.

- Vet man att man har gallstenar bör man undvika fet mat eftersom risken för att man får besvär ökar när gallblåsan drar ihop sig. Utöver det pratar man om att ägg, äpplen och kål också drar ihop gallblåsan, men vi vet egentligen inte vilka mekanismer som ligger bakom.

Ofta är gallstenarna helt oskyldiga i sammanhanget.

- Smärtor under höger revbensbåge brukar kallas gallstensanfall, men har ofta inte ett dugg med gallstenar att göra. Krampanfallen kan lika gärna komma från grovtarmen eller magsäcken. Många patienter med Irritable Bowel Syndrome, IBS, har blivit av med gallblåsan helt i onödan, säger Henrik Sjövall.

Arkiv

Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.
David Österberg Publicerad 15 april 2019, kl 15:44
Johan Nilsson/TT
Den avskedade festivalgeneralen tillbakavisar anklagelser om att ha misskött sin anställning. Johan Nilsson/TT

Föreningen Malmö Pride bildades 2015 och arrangerar den årliga Pridefestivalen i Malmö. En av grundarna, en nu 34-årig man, valdes till ordförande och året därpå blev han också general för festivalen.

Men förra året uppstod flera konflikter i föreningen. Festivalgeneralen fick bland annat kritik för att han både var ordförande för föreningen och anställd av den. Han kritiserades också för att förutom sin lön ha fått provision på intäkterna till Pridefestivalen och för att ha dålig koll på organisation och administration.

Föreningen och Malmö stad – en av festivalens största finansiärer – lät då en revisionsfirma granska hur föreningen hade skötts. Utredningen visade att styrelsen delvis misskött sitt arbete. Revisorn anmärkte bland annat på föreningens bokföring och på dess interna kontroll. 

Den sista oktober förra året höll Malmö Pride ett extra årsmöte och vid det byttes hela styrelsen ut. Då utsågs också en ny ordförande och 34-åringen fick fortsätta som festivalgeneral.

Kort därefter blev han dock avstängd från sin tjänst och i början av december fick han sparken. Styrelsen ansåg bland annat att han borde ha tecknat ett ramavtal med Malmö stad, att han brustit i sin rapportering till styrelsen och misskött organisation och administration.  

Men nu stämmer Unionen arbetsgivaren och vill att Arbetsdomstolen förklarar att avskedandet är ogiltigt. Unionen kräver också att föreningen betalar 34-åringen 150 000 kronor i skadestånd.

Enligt stämningsansökan tillbakavisar 34-åringen att han misskött sin anställning och påpekar att den gamla styrelsen inte hade några invändningar mot hur han skötte sitt arbete. Han anser också att den nya styrelsen blandar samman vad han gjort som ordförande med vad han gjort som anställd och att den främst fokuserar på saker som hänt innan den nya styrelsen tillträdde.