Annons
Annons
 • Klubbstyrelsen på Strongpoint i Grums lyckades omvända en skeptisk arbetsgivare till att se poängen med lokal samverkan. Från vänster Susanne Welin, Tina Birath, Andreas Bornecrantz och Markus Björkman. Foto: Unionen

Fick arbetsgivaren att tänka om - prisas

Publicerad 10 december 2020, kl 11:46

Arbetsgivaren såg inte poängen med en egen fackklubb, men de anställda på Strongpoint gav sig inte. Nu har klubben utsetts till Årets uppstickare, en av kategorierna i priset Årets jobbhjältar som delas ut av Unionen.

För ett par år sedan fick supportpersonalen på Strongpoints kontor i Grums information om att deras arbetstider skulle förändras – de skulle börja jobba kvällar och helger. Till deras stora förvåning var förändringen redan förhandlad och klar av den centrala fackklubben i Göteborg.

– Detta var en fråga som vi naturligtvis hade velat få vara med och påverka, men ingen tog kontakt med oss. Då kände vi att vi skulle få mer inflytande och information om vi bildade en lokal klubb här i Grums, berättar klubbordföranden Andreas Bornecrantz.

Från början var arbetsgivaren motsträvig till idén, ledningen tyckte att det räckte med att ha en riksklubb att förhandla med för samtliga Unionenmedlemmar. Men den lokala klubben i Värmland har genom åren fått dem att tänka om. Nu fungerar samverkan och medbestämmandet på ett helt annat sätt.

– För vår del är det som natt och dag. Många saker som händer hade gått förbi oss om vi inte hade haft klubben, nu går allt genom oss och vi har en bra relation med arbetsgivaren. Med en lokal klubb kan man också nå ut till medlemmarna på ett annat sätt, säger Andreas Bornecrantz.

Att klubben nu tilldelats Unionens pris Årets uppstickare gläder Andreas Bornecrantz.

– Det känns fantastiskt att vårt arbete blir uppmärksammat på det här viset. Vi brinner verkligen för fackligt arbete, säger han.

Har ni några tips till andra förtroendevalda som möts av motsträviga arbetsgivare?

– ­Jag vet inte om det är ett råd som hjälper alla men det som fick vår arbetsgivare att ändra uppfattning var att vi i styrelsen visade att vi var seriösa och tog det fackliga uppdraget på allvar. När arbetsgivaren såg att vi ville göra ett bra jobb fick vi respekt.

 

Vinnare Årets Jobbhjältar 2020

Årets Eldsjäl: Liselott Karlsson, Altia Sweden AB, Stockholm
Motivering: ”För att du i alla lägen och alla roller, som arbetsmiljöombud och ordförande i den nya Unionen-klubben, alltid ger ditt yttersta för att rida ut stormar, lyssna och hjälpa. Med mod och fokus, hjärtat på rätt ställe och fötterna på jorden, kämpar du för att göra arbetsplatsen bättre och får samtidigt andra att engagera sig vid din sida. Den som brinner så mycket för sitt uppdrag förtjänar utan tvekan titeln Årets Eldsjäl.”

Årets Uppstickare: Klubbstyrelsen StrongPoint, Grums
Motivering: ”För att ni lyckats med en av de viktigaste uppgifterna i det fackliga uppdraget, att få en skeptisk motpart att bli en positiv medpart som ser poängen med samverkan och medbestämmande på arbetsplatsen. Till exempel när det gäller lönefrågorna där klubben nått stora framgångar tack vare sitt engagemang. Det faktum att klubben har kö till uppdragen är ytterligare ett bevis på hur man på två år gått från nybildad klubb till Årets Uppstickare.”

Årets Nytänkare: Klubbstyrelsen Paradox, Stockholm
Motivering: ”För att som ny klubb i en ung bransch utan facklig tradition snabbt ökat både medlemsantalet och engagemanget kring frågan om kollektivavtal på arbetsplatsen. Med klubbinformation i moderna kanaler, egen kampanj i kampen för kollektivavtal och innovativa idéer för öka medlemsantalet är klubben väl värd utmärkelsen Årets Nytänkare.”

Om Årets Jobbhjältar:

Varje år belönar Unionen förtroendevalda som utmärkt sig genom att göra skillnad och förbättra saker på sin arbetsplats. Ett ombud eller en klubb som lagt ner själ och hjärta för att driva viktiga frågor, hitta nya lösningar eller öka den fackliga styrkan. Uträttat fackliga stordåd på jobbet helt enkelt.

Tidigare pristagare:

2019
Årets uppstickare: Albin Rosberg, Verisure
Årets nytänkare: Angelica Fors, Saab Dynamics
Årets eldsjäl: Jenny Sjöholm, ordförande för Peabs

2018
Årets uppstickare: August Tapojärvi, Radiotjänst
Årets eldsjäl: Ingela Permats, Åkerströms
Årets nytänkare: personalklubben i Ving/TCNE

2017
Årets Eldsjäl: Therese Arroyo, Braathens Regional Aviation
Årets uppstickare: Tashmina Berdini, Academic Work Consulting
Årets nytänkare: Unionenklubben på Volvo Personvagnar. 

2016
Årets Uppstickare: Anders Elgendahl, Go Excellent
Årets Eldsjäl: Kristiina Sagbrant, Riksidrottsförbundet/SISU idrottsutbildarna.
Årets Nytänkare: Robin Kullberg, Södra tornet kommunikation

2015
Årets raket: Jennie Sennemark, Medborgarskolan
Årets värvare: Lars Jansson Scania CV 
Årets stordåd: Torgny Larsson, Strålfors

2014
Årets raket: Niclas Holmberg, GlaxoSmithKline
Årets värvare: Fresenius Kabi
Årets stordåd: Pär Gunnar Andersson, Svenska Fotbollförbundet

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  3 tecken på att vi går mot ljusare tider

  Det finns tydliga tecken på att vi snart går mot ljusare tider. Nästa år sjunker arbetslösheten, smittspridningen minskar och BNP ökar, enligt flera prognoser.

 • Läs även...

  Äldre får rätt att plugga längre

  Senast 2022 ska även äldre, upp till 60 år, kunna plugga med studiemedel enligt regeringens förslag i höstbudgeten. Bra, men inte nog, anser Unionen som också vill se ett höjt bidrag.

 • Läs även...

  Facket röstade mot aktieutdelning

  Att rösta för aktieutdelning på 3,8 miljarder samtidigt som företaget har krisberedskap och behöver spara är provocerande. Det menar ordföranden i Unionenklubben på Sandvik, som röstade mot förslaget.

 • Läs även...

  Pandemin gav Unionen fler medlemmar

  Aldrig tidigare har tillströmningen av yrkesverksamma medlemmar till Unionen varit så stor som i fjol. En viktig anledning är den otrygghet som uppstått på grund av pandemin.

 • Läs även...

  Electrolux erkänner misstag vid coronaprotest

  Electrolux begick ett misstag när 99 anställda sparkades efter att ha protesterat mot otillräckliga skyddsåtgärder på fabriken i Mexiko. Det visar den internutredning som en privatperson och Unionenklubben på Electrolux i Sverige drivit på.

 • Läs även...

  Apoteaanställda vågade inte kontakta facket

  Apoteas anställda vågade inte lyfta problem till Unionen när facket lyfte fram företagets vd Pär Svärdson i en kampanj. Unionen tror att osäkra anställningar är den främsta orsaken när anställda räds att kontakta facket.