Annons
Annons
 • Klubbstyrelsen på Strongpoint i Grums lyckades omvända en skeptisk arbetsgivare till att se poängen med lokal samverkan. Från vänster Susanne Welin, Tina Birath, Andreas Bornecrantz och Markus Björkman. Foto: Unionen

Fick arbetsgivaren att tänka om - prisas

Publicerad 10 december 2020, kl 11:46

Arbetsgivaren såg inte poängen med en egen fackklubb, men de anställda på Strongpoint gav sig inte. Nu har klubben utsetts till Årets uppstickare, en av kategorierna i priset Årets jobbhjältar som delas ut av Unionen.

För ett par år sedan fick supportpersonalen på Strongpoints kontor i Grums information om att deras arbetstider skulle förändras – de skulle börja jobba kvällar och helger. Till deras stora förvåning var förändringen redan förhandlad och klar av den centrala fackklubben i Göteborg.

– Detta var en fråga som vi naturligtvis hade velat få vara med och påverka, men ingen tog kontakt med oss. Då kände vi att vi skulle få mer inflytande och information om vi bildade en lokal klubb här i Grums, berättar klubbordföranden Andreas Bornecrantz.

Från början var arbetsgivaren motsträvig till idén, ledningen tyckte att det räckte med att ha en riksklubb att förhandla med för samtliga Unionenmedlemmar. Men den lokala klubben i Värmland har genom åren fått dem att tänka om. Nu fungerar samverkan och medbestämmandet på ett helt annat sätt.

– För vår del är det som natt och dag. Många saker som händer hade gått förbi oss om vi inte hade haft klubben, nu går allt genom oss och vi har en bra relation med arbetsgivaren. Med en lokal klubb kan man också nå ut till medlemmarna på ett annat sätt, säger Andreas Bornecrantz.

Att klubben nu tilldelats Unionens pris Årets uppstickare gläder Andreas Bornecrantz.

– Det känns fantastiskt att vårt arbete blir uppmärksammat på det här viset. Vi brinner verkligen för fackligt arbete, säger han.

Har ni några tips till andra förtroendevalda som möts av motsträviga arbetsgivare?

– ­Jag vet inte om det är ett råd som hjälper alla men det som fick vår arbetsgivare att ändra uppfattning var att vi i styrelsen visade att vi var seriösa och tog det fackliga uppdraget på allvar. När arbetsgivaren såg att vi ville göra ett bra jobb fick vi respekt.

 

Vinnare Årets Jobbhjältar 2020

Årets Eldsjäl: Liselott Karlsson, Altia Sweden AB, Stockholm
Motivering: ”För att du i alla lägen och alla roller, som arbetsmiljöombud och ordförande i den nya Unionen-klubben, alltid ger ditt yttersta för att rida ut stormar, lyssna och hjälpa. Med mod och fokus, hjärtat på rätt ställe och fötterna på jorden, kämpar du för att göra arbetsplatsen bättre och får samtidigt andra att engagera sig vid din sida. Den som brinner så mycket för sitt uppdrag förtjänar utan tvekan titeln Årets Eldsjäl.”

Årets Uppstickare: Klubbstyrelsen StrongPoint, Grums
Motivering: ”För att ni lyckats med en av de viktigaste uppgifterna i det fackliga uppdraget, att få en skeptisk motpart att bli en positiv medpart som ser poängen med samverkan och medbestämmande på arbetsplatsen. Till exempel när det gäller lönefrågorna där klubben nått stora framgångar tack vare sitt engagemang. Det faktum att klubben har kö till uppdragen är ytterligare ett bevis på hur man på två år gått från nybildad klubb till Årets Uppstickare.”

Årets Nytänkare: Klubbstyrelsen Paradox, Stockholm
Motivering: ”För att som ny klubb i en ung bransch utan facklig tradition snabbt ökat både medlemsantalet och engagemanget kring frågan om kollektivavtal på arbetsplatsen. Med klubbinformation i moderna kanaler, egen kampanj i kampen för kollektivavtal och innovativa idéer för öka medlemsantalet är klubben väl värd utmärkelsen Årets Nytänkare.”

Om Årets Jobbhjältar:

Varje år belönar Unionen förtroendevalda som utmärkt sig genom att göra skillnad och förbättra saker på sin arbetsplats. Ett ombud eller en klubb som lagt ner själ och hjärta för att driva viktiga frågor, hitta nya lösningar eller öka den fackliga styrkan. Uträttat fackliga stordåd på jobbet helt enkelt.

Tidigare pristagare:

2019
Årets uppstickare: Albin Rosberg, Verisure
Årets nytänkare: Angelica Fors, Saab Dynamics
Årets eldsjäl: Jenny Sjöholm, ordförande för Peabs

2018
Årets uppstickare: August Tapojärvi, Radiotjänst
Årets eldsjäl: Ingela Permats, Åkerströms
Årets nytänkare: personalklubben i Ving/TCNE

2017
Årets Eldsjäl: Therese Arroyo, Braathens Regional Aviation
Årets uppstickare: Tashmina Berdini, Academic Work Consulting
Årets nytänkare: Unionenklubben på Volvo Personvagnar. 

2016
Årets Uppstickare: Anders Elgendahl, Go Excellent
Årets Eldsjäl: Kristiina Sagbrant, Riksidrottsförbundet/SISU idrottsutbildarna.
Årets Nytänkare: Robin Kullberg, Södra tornet kommunikation

2015
Årets raket: Jennie Sennemark, Medborgarskolan
Årets värvare: Lars Jansson Scania CV 
Årets stordåd: Torgny Larsson, Strålfors

2014
Årets raket: Niclas Holmberg, GlaxoSmithKline
Årets värvare: Fresenius Kabi
Årets stordåd: Pär Gunnar Andersson, Svenska Fotbollförbundet

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
 • Läs även...

  Kränkande behandling utbrett på Paradox

  Medarbetare på den svenska spelstudion Paradox Interactive slår larm om arbetsmiljön. En intern undersökning visar att många anställda – i synnerhet kvinnor – blivit utsatta för kränkande behandling.

 • Läs även...

  Arbetsgivare kan kräva vaccinering

  Den som vägrar vaccin kan ratas vid jobbrekryteringar. Arbetsgivarsidan ser inget juridiskt hinder för att kräva vaccinering när du söker nytt jobb. Men facket varnar för att ovaccinerade riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden.

 • Läs även...

  Facken på Volvo räddade hundratals jobb i Skövde

  Hundratals jobb var hotade vid Volvos fabrik i Skövde när Volvo satsar på elbilar. Men facken gick samman och lyckades övertyga ledningen att tillverka elmotorer vid anläggningen.

 • Läs även...

  Unionen kräver Apotea på flera hundra tusen kronor

  Arbetsvillkoren för de anställda på Apotea är satta under lupp. Nu har företaget stämts av Unionen som hävdar att företaget betalat ut fel ersättning till anställda.

 • Läs även...

  Investerade i startup – fick sparken

  Efter att mannen investerat i en startup fick han sparken av sin arbetsgivare för brott mot lojalitetsplikten. Unionen håller inte med och har stämt företaget i Arbetsdomstolen.

 • Läs även...

  Corona: Vab och vobb ökade förra året

  Både vab och vobb ökade under förra året på grund av coronapandemin. Det är framför allt fler kvinnor som i större utsträckning än tidigare jobbar parallellt med att de tar hand om sina sjuka barn, visar en undersökning från Unionen.