• Foto: Christine Olsson / TT

Fick barn – förlorade chefstjänst

Publicerad 18 april 2017, kl 14:23

Andra arbetsuppgifter och försämrade anställningsvillkor. Det var vad som väntade en regionchef när hon kom tillbaka efter sin föräldraledighet. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på nära 300 000 kronor.

Unionenmedlemmen arbetade som regionchef på ett företag i byggbranschen som utför mättjänster. I början av 2013 blev hon sjukskriven och under sjukskrivningen blev hon gravid och var därefter föräldraledig i drygt två år.

I november 2016 kontaktade den nu 30-åriga kvinnan sin arbetsgivare och berättade att hon tänkte återgå i tjänst strax före jul. Men det blev inget varmt välkomnande. Företagets vd berättade att man genomfört en omfattande omorganisation under medarbetarens frånvaro och att man anställt en ny regionchef som nu skulle bli hennes närmaste chef.

Vd:n gav också beskedet att hon skulle få en likadan servicebil som företagets mättekniker hade och att hon främst skulle arbeta på fältet med olika projekt. Unionen konstaterar att regionchefen tilldelats en renodlad mätteknikertjänst och anser att bolagets åtgärder är att jämställa med en uppsägning eller ett avskedande. Agerandet innebär även ett missgynnande av medlemmen som har haft samband med hennes föräldraledighet.

Dessutom har rekryteringen av ny regionchef inte föregåtts av någon förhandling med Unionen, trots att det är en fråga som förbundet vanligtvis förhandlar om för sina medlemmar.
Unionen stämmer nu arbetsgivaren i Arbetsdomstolen och kräver sammanlagt 290 000 kronor i skadestånd för brott mot las, föräldraledighetslagen och medbestämmandelagen.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Facket på Electrolux i USA möjligt tack vare Unionen

  I Memhpis upphörde Electroluxfabrikens ledning med sina aggressiva metoder för att stoppa fackligt engagemang. Unionens inflytande på Electrolux svenska företagsledning var en avgörande faktor.

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Ryggskadad nekades info om jobbresa

  Den ryggskadade kvinnan bad att få information om en jubileumsresa som arbetsgivaren anordnade, för att avgöra om hon kunde åka med eller inte. Men chefen sa nej. Nu stämmer Unionen städföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Var föräldraledig - blev av med jobbet

  När kvinnan kom tillbaka till jobbet efter sin barnledighet hade hon inga arbetsuppgifter kvar. Nu stämmer Unionen redovisningsfirman för brott mot föräldraledighetslagen.

 • Läs även...

  Inget brott att neka döv anställning

  Tolkcentralen gjorde sig inte skyldig till diskriminering när de nekade Laith Fathulla jobbet som receptionist på grund av att han är döv. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom som chockerar Laith Fathulla.

 • Läs även...

  Forskare ska studera hot på hotell

  Anställda inom hotell- och restaurangbranschen utsätts för såväl sexuella och rasistiska trakasserier som hot om våld. För att få en bild av problemet har forskare vid Mittuniversitetet nu inlett en studie.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.