• När han inte fått några arbetsredskap och sedan uppmanats att ta semester fanns inte så mycket att rapportera efter sommaren. Då sades han upp på grund av för låg prestation. Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Fick ingen dator att jobba med - sades upp

Publicerad 25 november 2014, kl 11:12

Arbetsgivaren ansåg att mannen presterade för lite och sade upp honom. Själv hävdar medlemmen att han inte kunnat utföra sina arbetsuppgifter eftersom han saknat både dator och telefon. Nu stämmer Unionen dataföretaget på sammanlagt 120 000 kronor.

Mannen anställdes som sales manager på våren 2013, men lånades snabbt ut till ett annat bolag som hade sin verksamhet i Storbritannien. Under sina två första månader fick han ingen jobbmobil eller dator, eller tillgång till bolagets interna system. Därför kom han inte igång fullt ut med sina arbetsuppgifter förrän i juni. Början av sommaren var dock väldigt lugn. Chefen sa därför att han kunde ta semester, vilket han gjorde.

Väl tillbaka blev medlemmen kallad till ett möte där han ombads redogöra för hur arbetet gått under sommaren. Eftersom han varken haft tillgång till arbetsredskap under våren och sedan tagit semester när han uppmanades till det hade han inte mycket att berätta, vilket chefen såg som mycket allvarligt och bad honom att säga upp sig själv.

Medlemmen hade inte fått någon kritik för sitt arbete och sade därför nej. Han fick då nya arbetsuppgifter och uppmanades att söka andra tjänster inom bolaget. När han erbjöds en annan tjänst med kraftig lönesänkning tvingades han att tacka ja, eftersom han skulle sägas upp på grund av arbetsbrist om han tackade nej. Arbetet flöt på bra, men före sommaren var det dags igen. Bolaget ville nu säga upp honom på grund av personliga skäl.

Man har dock varken försökt omplacera medlemmen eller gett honom chans att bättra sig. Unionen stämmer därför bolaget och begär 120 000 kronor i skadestånd.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Flyganställda fick ingen vilodag

  Två kabinanställda fick jobba i över ett dygn, två arbetspass i följd, vilket gjorde att de hade rätt till vila. Men någon sådan beviljades aldrig av uthyrningsföretaget.

 • Läs även...

  Ryggskadad nekades info om jobbresa

  Den ryggskadade kvinnan bad att få information om en jubileumsresa som arbetsgivaren anordnade, för att avgöra om hon kunde åka med eller inte. Men chefen sa nej. Nu stämmer Unionen städföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Sades upp utan förklaring

  ”Bara så du vet är du uppsagd från i morgon”. Det beskedet gav företaget utan förklaring om varför och vägrade sedan komma till förhandling med Unionen.

 • Läs även...

  Drabbade på Ikea nöjda med avgångspaket

  Ikea genomför nu två stora neddragningar i Sverige. Det har lett till kritik men många anställda har också berömt de paket som förhandlat fram av Unionenklubben.

 • Läs även...

  Krafttag mot hot och våld i arbetslivet

  Regeringen tar ett kliv framåt i arbetet mot våld och trakasserier i arbetslivet. En utredare ska tillsättas som ska titta närmare på hur arbetstagare kan skyddas på jobbet, på tjänsteresan och i sociala medier.

 • Läs även...

  De förlorade strid mot storbankerna

  Utvecklingsföretaget Accumulate ville ha betalt för sin uppfinning Bank-id och stämde storbankerna på sammanlagt sex miljarder kronor i förlorade intäkter. Men när domstolen nu sagt sitt har resultatet blivit 13 miljoner i nota för rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

  En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.