• Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Fick ingen lön – trots avtal

Publicerad 15 augusti 2019, kl 13:42

Överenskommelsen var tydlig – gruppchefen var arbetsbefriad med lön i fyra månader. Trots det avbröt arbetsgivaren löneutbetalningarna redan efter ett par veckor. Ett avsked, anser Unionen som nu stämt bolaget.

Unionenmedlemmen började på företaget, som erbjuder olika säljstöd åt andra bolag, 2014 och har de senaste åren arbetat som gruppchef. Efter en sjukskrivning valde arbetsgivaren att omplacera henne med oklara arbetsuppgifter och till slut blev situationen ohållbar. I slutet av april enades hon och arbetsgivaren om att de skulle gå skilda vägar.

Uppgörelsen, som Unionen var med och förhandlade, innebar att gruppchefen arbetsbefriades med full lön till och med 31 augusti. Problemet var bara att bolaget plötsligt upphörde med löneutbetalningarna redan i maj månad.

– Man skriver en överenskommelse i april och sen – två och en halv vecka senare – så häver man den. Vi är vana vid att man står vid sina avtal, säger Ulf Åkesson, förbundsjurist på Unionen.

Hävningen av överenskommelsen innebär, enligt Unionen, i praktiken att man avskedat kvinnan och förbundet har nu stämt bolaget för brott mot las, lagen om anställningsskydd.

Företagets förklaring till att avtalet hävdes var att medarbetaren ansågs ha brutit mot lojalitetsplikten i anställningsavtalet.

– Vår medlem har inte gjort någonting som kan anses illojalt i något avseende. Det är nu upp till arbetsgivaren att precisera det, säger Ulf Åkesson.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  De förlorade strid mot storbankerna

  Utvecklingsföretaget Accumulate ville ha betalt för sin uppfinning Bank-id och stämde storbankerna på sammanlagt sex miljarder kronor i förlorade intäkter. Men när domstolen nu sagt sitt har resultatet blivit 13 miljoner i nota för rättegångskostnader.

 • Läs även...

  Skånsk skurk fick nobben av a-kassan

  En kriminell man från Malmö, som suttit häktad i Spanien, ansåg att han hade rätt till a-kassa under häktningstiden. Han överklagade beslutet från Unionens a-kassa till förvaltningsrätten, som gick på a-kassans linje.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.