Annons
 • Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Fick ingen lön – trots avtal

Publicerad 15 augusti 2019, kl 13:42

Överenskommelsen var tydlig – gruppchefen var arbetsbefriad med lön i fyra månader. Trots det avbröt arbetsgivaren löneutbetalningarna redan efter ett par veckor. Ett avsked, anser Unionen som nu stämt bolaget.

Unionenmedlemmen började på företaget, som erbjuder olika säljstöd åt andra bolag, 2014 och har de senaste åren arbetat som gruppchef. Efter en sjukskrivning valde arbetsgivaren att omplacera henne med oklara arbetsuppgifter och till slut blev situationen ohållbar. I slutet av april enades hon och arbetsgivaren om att de skulle gå skilda vägar.

Uppgörelsen, som Unionen var med och förhandlade, innebar att gruppchefen arbetsbefriades med full lön till och med 31 augusti. Problemet var bara att bolaget plötsligt upphörde med löneutbetalningarna redan i maj månad.

– Man skriver en överenskommelse i april och sen – två och en halv vecka senare – så häver man den. Vi är vana vid att man står vid sina avtal, säger Ulf Åkesson, förbundsjurist på Unionen.

Hävningen av överenskommelsen innebär, enligt Unionen, i praktiken att man avskedat kvinnan och förbundet har nu stämt bolaget för brott mot las, lagen om anställningsskydd.

Företagets förklaring till att avtalet hävdes var att medarbetaren ansågs ha brutit mot lojalitetsplikten i anställningsavtalet.

– Vår medlem har inte gjort någonting som kan anses illojalt i något avseende. Det är nu upp till arbetsgivaren att precisera det, säger Ulf Åkesson.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Astra Zeneca

  Unionen och två andra fackförbund stämmer Astra Zeneca i AD och kräver en halv miljon kronor för brott mot mbl. Det sedan läkemedelsföretaget gjort omorganiseringar och tillsatt chefer utan att förhandla med facket.

 • Läs även...

  Stefan Löfven ber facket om hjälp

  Lagen om anställningsskydd har svagheter – men turordningsreglerna är inte en av dem. Det säger statsminister Stefan Löfven som ber facken om hjälp för att den nya lagen ska bli bra.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.