Annons
 • Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Fick ingen lön – trots avtal

Publicerad 15 augusti 2019, kl 13:42

Överenskommelsen var tydlig – gruppchefen var arbetsbefriad med lön i fyra månader. Trots det avbröt arbetsgivaren löneutbetalningarna redan efter ett par veckor. Ett avsked, anser Unionen som nu stämt bolaget.

Unionenmedlemmen började på företaget, som erbjuder olika säljstöd åt andra bolag, 2014 och har de senaste åren arbetat som gruppchef. Efter en sjukskrivning valde arbetsgivaren att omplacera henne med oklara arbetsuppgifter och till slut blev situationen ohållbar. I slutet av april enades hon och arbetsgivaren om att de skulle gå skilda vägar.

Uppgörelsen, som Unionen var med och förhandlade, innebar att gruppchefen arbetsbefriades med full lön till och med 31 augusti. Problemet var bara att bolaget plötsligt upphörde med löneutbetalningarna redan i maj månad.

– Man skriver en överenskommelse i april och sen – två och en halv vecka senare – så häver man den. Vi är vana vid att man står vid sina avtal, säger Ulf Åkesson, förbundsjurist på Unionen.

Hävningen av överenskommelsen innebär, enligt Unionen, i praktiken att man avskedat kvinnan och förbundet har nu stämt bolaget för brott mot las, lagen om anställningsskydd.

Företagets förklaring till att avtalet hävdes var att medarbetaren ansågs ha brutit mot lojalitetsplikten i anställningsavtalet.

– Vår medlem har inte gjort någonting som kan anses illojalt i något avseende. Det är nu upp till arbetsgivaren att precisera det, säger Ulf Åkesson.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2019-09-05.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Spelföretag avskedar kritisk personal

  Minst 22 anställda vid det svenska företaget Evolution Gamings kontor i Georgien har nyligen blivit av med jobben. Enligt det georgiska facket GTUC är anledningen att de protesterat mot låga löner och dåliga arbetsförhållanden.
  – Men den officiella förklaringen är naturligtvis en annan, säger fackets advokat Tamar Gabisonia.

 • Läs även...

  Vägrade konkurrensklausul - fick sparken

  1,5 miljon kronor i vite. Det var en anställd på en hårklinik tvungen att betala om hon började jobba hos en konkurrent fem år efter sin anställning. När kvinnan vägrade skriva under konkurrensklausulen blev hon avskedad.

 • Läs även...

  Trafikledare snuvades på ersättning

  Nära fyra av tio Unionenmedlemmar har avtalat bort sin övertidsersättning, ibland på grund av ohemula krav från arbetsgivaren. Nu har förbundet stämt ett företag som bland annat avtalade bort övertiden för en 20-årig vikarie.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.