Annons
Annons
 • Att kunna samtala med kollegor och chefer är viktigt, men inte så viktigt att du skulle bli uppsagd om kommunikationen brister anser Unionen. Foto: Illustration: Magdalena Taubert (bild Colourbox)

Fick sparken efter 27 år

Publicerad 22 mars 2018, kl 10:35

Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

Mannen hade arbetat 27 år på företaget när han plötsligt blev uppsagd av personliga skäl. Bolaget hävdade att han hade misskött sig, framför allt för att han har haft svårt att kommunicera med chefer och medarbetare.

– Det krävs oerhört mycket för att bli uppsagd på grund av misskötsamhet. Här har arbetsgivaren inte på fötter eftersom man varken har erbjudit någon hjälp för att komma till rätta med problemet, eller tittat efter en omplacering, säger Sofia Wolf, som är förbundsjurist på Unionen och företräder mannen i Arbetsdomstolen.  

En arbetsgivare har långtgående skyldighet att utreda hur man kan lösa situationen om man är missnöjd med en medarbetare. Till att börja med måste man säkerställa att den anställda förstår vad problemet är, och sedan erbjuda hjälp att komma tillrätta med det, exempelvis företagshälsovård.  När alla andra möjligheter är uttömda kan det bli tal om en omplacering.

Mannen, som de senaste åren arbetade som besiktningstekniker fick en rad varningar och erinran, men några insatser fick han inte. I stället fick han ett uppsägningspapper.

– För medlemmen blir det också väldigt personligt kännbart när företaget anger personliga skäl för uppsägningen, säger Sofia Wolff.

Tvisten har förhandlats på både lokal och central nivå. Nu stämmer Unionen företaget i Arbetsdomstolen på sammanlagt 150 000 kronor och begär att uppsägningen ska ogiltigförklaras och mannen få tillbaka sin anställning.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Slutspurt i las-förhandlingarna

  Om bara några få dagar måste fack och arbetsgivare vara överens om en ny modell för den svenska arbetsmarknaden, bland annat vad gäller las, lagen om anställningsskydd. Annars hotar lagstiftning.

 • Läs även...

  Begravningsbyrå stämd för diskriminering

  Unionenmedlemmen sökte jobb på en begravningsbyrå men sållades bort för att byrån inte erbjöd ”flyttpaket från utlandet”. Nu stämmer förbundet byrån för brott mot diskrimineringslagen.

 • Läs även...

  Konkurs – affärsidé för kriminella

  Aktiebolag används som kofot av skurkar som verktyg för att sno åt sig pengar på arbetsmarknaden. Hos var fjärde företag som går i konkurs finns tecken på fiffel och båg och Unionens medlemmar drabbas både direkt och indirekt.