Annons
 • Att kunna samtala med kollegor och chefer är viktigt, men inte så viktigt att du skulle bli uppsagd om kommunikationen brister anser Unionen. Foto: Illustration: Magdalena Taubert (bild Colourbox)

Fick sparken efter 27 år

Publicerad 22 mars 2018, kl 10:35

Kan man bli uppsagd för att man har svårt att prata med sina chefer och kollegor? Ja, hävdade bolaget som bekämpar skadedjur. Nej, hävdar Unionen och stämmer företaget på sammanlagt 150 000 kronor.

Mannen hade arbetat 27 år på företaget när han plötsligt blev uppsagd av personliga skäl. Bolaget hävdade att han hade misskött sig, framför allt för att han har haft svårt att kommunicera med chefer och medarbetare.

– Det krävs oerhört mycket för att bli uppsagd på grund av misskötsamhet. Här har arbetsgivaren inte på fötter eftersom man varken har erbjudit någon hjälp för att komma till rätta med problemet, eller tittat efter en omplacering, säger Sofia Wolf, som är förbundsjurist på Unionen och företräder mannen i Arbetsdomstolen.  

En arbetsgivare har långtgående skyldighet att utreda hur man kan lösa situationen om man är missnöjd med en medarbetare. Till att börja med måste man säkerställa att den anställda förstår vad problemet är, och sedan erbjuda hjälp att komma tillrätta med det, exempelvis företagshälsovård.  När alla andra möjligheter är uttömda kan det bli tal om en omplacering.

Mannen, som de senaste åren arbetade som besiktningstekniker fick en rad varningar och erinran, men några insatser fick han inte. I stället fick han ett uppsägningspapper.

– För medlemmen blir det också väldigt personligt kännbart när företaget anger personliga skäl för uppsägningen, säger Sofia Wolff.

Tvisten har förhandlats på både lokal och central nivå. Nu stämmer Unionen företaget i Arbetsdomstolen på sammanlagt 150 000 kronor och begär att uppsägningen ska ogiltigförklaras och mannen få tillbaka sin anställning.

Lediga jobb
 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Utvecklingsledighet dissas av facket

  Det är bra att staten tar tag i de yrkesverksammas behov av kompetensutveckling. Men man gör det på fel sätt,
  anser Unionen om förslaget om att anställda ska få betald
  ledighet för studier.

 • Läs även...

  Hade för mycket att göra - blev avskedad

  Medlemmen tog över arbetsuppgifter som tidigare varit fördelade på ett flera heltidsanställda. När hon inte hann med sitt arbete avskedades hon av människorättsorganisationen.

 • Läs även...

  Kollegan skvallrade om graviditet - kvinnan fick gå

  Eftersom arbetstempot var högt berättade kvinnan för en kollega att hon var gravid. Det som sagts i förtroende nådde dock chefen samma dag och kort därefter avslutades hennes anställning. Nu stämmer Unionen larmföretaget för diskriminering.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Otydliga mål ledde till uppsägning

  Mannen uppfyllde inte sina arbetsuppgifter tyckte chefen och sade upp honom. Men eftersom han aldrig blivit informerad om företagets mål var det svårt att fullfölja dem. Det anser Unionen som nu stämmer företaget.

 • Läs även...

  Tvist om restid ska räknas som arbetstid

  Ska restid till dagens första kund räknas som arbetstid? Avgörandet i Arbetsdomstolen kan få stor betydelse för Unionens medlemmar som inte utgår från en fast arbetsplats.

 • Läs även...

  Ambassader smiter från semestertillägg

  Unionen stämmer årligen den spanska ambassaden för uteblivna semestertillägg. Nu stämmer förbundet dessutom en centralamerikansk ambassad för att inte ha följt semesterlagen.

 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.