Annons
Annons
 • Unionen stämmer ett företag i Småland efter att en försäljningsansvarig fått sparken. Foto: Johan Nilsson/TT

Fick sparken efter kontakt med Unionen

Publicerad 12 februari 2020, kl 12:29

En säljare med provision hade en snittlön på över 110 000 kronor i månaden. Under hösten ifrågasatte säljarens chefer tolkningen av anställningsavtalet. Säljaren kontaktade då Unionen - och blev avskedad.

En person började jobba som försäljningsansvarig för ett företag i Småland. Säljaren fick en grundlön på 30 000 kronor i månaden plus provision. Snart visade det sig att personen var duktig på sitt jobb: under fyra höstmånader tjänade säljaren över 453 000 kronor – i snitt 113 000 kronor per månad.

I oktober förra året uppstod en diskussion mellan säljaren och arbetsgivaren om hur anställningsavtalet skulle tolkas. Säljaren kontaktade då Unionen för att få hjälp i diskussionerna med arbetsgivaren. Det ledde till att han blev avskedad, först muntligen och sedan via mejl.

Nu stämmer Unionen företaget i Växjö tingsrätt. Fackförbundet anser att det inte fanns någon grund för avskedandet. Företaget ska därför betala säljaren utebliven lön med 113 000 kronor i månaden från december till och med dagen för huvudförhandling.

Unionen kräver också att företaget ska betala semesterersättning på drygt 54 000 kronor, allmänt skadestånd på 100 000 kronor och ersättning för rättegångskostnader.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  "Säljjobbet kan vara värre än arbetslöshet"

  Trots att det är en myndighet som publicerar jobbannonserna på Arbetsförmedlingens Platsbank finns ingen garanti för att det är schysta jobb. En del säljjobb kan till och med vara värre än att vara arbetslös, enligt Unionens ombudsman. Här är varningssignalerna att se upp med.

 • Läs även...

  Förmånsbil blir oförmånlig – kan drabba säljare

  Från och med sommaren 2021 kommer förmånsbilar att bli dyrare. Det föreslår regeringen i sin höstbudget. Förslaget riskerar att slå mot resande försäljare.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Amazon för uppsägning

  När ingenjören började jobba på Amazons servicehall var den fortfarande under uppbyggnad. Han efterfrågade stöd och hjälp med att prioritera bland sina arbetsuppgifter, men fick i stället svaret att han saknade kompetens och sades upp.