Annons
Annons
 • Unionen stämmer ett företag i Småland efter att en försäljningsansvarig fått sparken. Foto: Johan Nilsson/TT

Fick sparken efter kontakt med Unionen

Publicerad 12 februari 2020, kl 12:29

En säljare med provision hade en snittlön på över 110 000 kronor i månaden. Under hösten ifrågasatte säljarens chefer tolkningen av anställningsavtalet. Säljaren kontaktade då Unionen - och blev avskedad.

En person började jobba som försäljningsansvarig för ett företag i Småland. Säljaren fick en grundlön på 30 000 kronor i månaden plus provision. Snart visade det sig att personen var duktig på sitt jobb: under fyra höstmånader tjänade säljaren över 453 000 kronor – i snitt 113 000 kronor per månad.

I oktober förra året uppstod en diskussion mellan säljaren och arbetsgivaren om hur anställningsavtalet skulle tolkas. Säljaren kontaktade då Unionen för att få hjälp i diskussionerna med arbetsgivaren. Det ledde till att han blev avskedad, först muntligen och sedan via mejl.

Nu stämmer Unionen företaget i Växjö tingsrätt. Fackförbundet anser att det inte fanns någon grund för avskedandet. Företaget ska därför betala säljaren utebliven lön med 113 000 kronor i månaden från december till och med dagen för huvudförhandling.

Unionen kräver också att företaget ska betala semesterersättning på drygt 54 000 kronor, allmänt skadestånd på 100 000 kronor och ersättning för rättegångskostnader.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Engagerade sig fackligt - avskedades

  När fastighetsbolaget ville försämra villkoren tog projektledaren strid för medarbetarna. Men det uppskattades inte av arbetsgivaren som avskedade mannen och anklagade honom för illojalitet.

 • Läs även...

  Avskedad för stöld – utan bevis

  När det fattades pengar i kassan blev restaurangchefen kallad till möte. Trots att det inte gick att bevisa om någon stulit pengar blev chefen avstängd från jobbet.

 • Läs även...

  Försenat intyg gav avsked

  Ett läkarintyg som skickades in för sent blev orsaken till ett avsked. När Unionens ombudsman ringde upp bolagets vd för att förklara misstaget sade vd:n att den enda godtagbara anledningen till tabben var om kvinnan ”hade legat i koma”

 • Läs även...

  Sparkad Pridegeneral kräver skadestånd

  I december fick festivalgeneralen för Malmö Pride sparken. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren och kräver 150 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Blev avskedad på sms

  ”Krya på dig, men om du sjukskriver dig så kan du betrakta dig som färdig med jobbet här.” Så skrev en chef till sin medarbetare på en tandklinik i sydöstra Sverige. Nu stämmer Unionen arbetsgivaren på 200 000 för brott mot las och utebliven lön.

 • Läs även...

  Stängd skola ger inte rätt till vab

  Flera skolor har stängt på grund av oro för att coronaviruset ska spridas. Men anställda som måste vara hemma från jobbet med minderåriga barn har inte rätt att vabba.

 • Läs även...

  H&M ska ha kartlagt personuppgifter

  H&M misstänks sedan tidigare för att ha lagrat otillåtna uppgifter om anställda i Tyskland. I veckan kom uppgifter om att känslig information även ska ha samlats in i Sverige. Absurt och orimligt, tycker Unionens ombudsman.

 • Läs även...

  Var föräldraledig - blev av med jobbet

  När kvinnan kom tillbaka till jobbet efter sin barnledighet hade hon inga arbetsuppgifter kvar. Nu stämmer Unionen redovisningsfirman för brott mot föräldraledighetslagen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.