Annons
 • Säljaren upplevde att hennes svenska kollegor hade bristande förståelse för kinesisk affärskultur. Skyline över Shanghais finansdistrikt. Foto: Yu shenli /AP/ TT

Fick sparken i mejl – kräver skadestånd

Publicerad 14 mars 2019, kl 12:08

Kvinnan anställdes för att sälja mjukvara i Kina. När hon kritiserade kollegorna för att inte förstå kinesisk affärskultur blev stämningen dålig.
Kort därefter fick hon sparken och nu har Unionen stämt företaget.

Kvinnan är född och uppvuxen i Kina och har ett stort kontaktnät där. I augusti 2017 fick hon anställning som säljare på ett svenskt mjukvaruföretag med uppdrag att teckna avtal med kinesiska kunder. Förutom månadslön hade hon ett bonusavtal baserat på de affärer hon gjorde. Kvinnan gjorde flera tjänsteresor till Kina och tecknade två avtal värda 110 000 amerikanska dollar, respektive 60 000 amerikanska dollar. Enligt hennes bonusavtal skulle hon få fem procent av affärernas storlek.

Kvinnan upplevde att hennes svenska kollegor inte förstod kinesisk affärskultur och att de hade bristande förståelse för kinesisk kultur och hur kunderna skulle hanteras. När hon framförde det till sin chef – som också är bolagets vd – försvarade han kollegorna och därefter upplevde kvinnan att företaget blev kritiskt inställt till henne.

Kort därefter uppmanades kvinnan att sluta frivilligt på företaget. Hon avböjde och dagen därpå fick hon ett mejl där det framkom att företaget tänkte avskeda henne. Samma dag kontaktade kvinnan Unionen som begärde överläggning med bolaget och senare också en förhandling om avskedandet. Vid den hävdade företaget att det fanns flera skäl till avskedandet men ville inte utveckla sina påståenden och kunde inte heller bevisa dem.

Unionen anser att det inte fanns skäl att avskeda kvinnan och har därför stämt företaget. Kvinnan kräver skadestånd på 120 000 kronor samt bonusersättning på 78 000 kronor för de avtal som hon tecknat, men inte fått ersättning för.

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Snart har du rätt att jobba längre

  Under onsdagen röstar riksdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern. Går allt igenom höjs gränsen för hur länge du får jobba från 67 till 68 år. Och du har rätt att ta ut din allmänna pension från 62 år.

 • Läs även...

  Unionen stämmer Astra Zeneca

  Unionen och två andra fackförbund stämmer Astra Zeneca i AD och kräver en halv miljon kronor för brott mot mbl. Det sedan läkemedelsföretaget gjort omorganiseringar och tillsatt chefer utan att förhandla med facket.

 • Läs även...

  Stefan Löfven ber facket om hjälp

  Lagen om anställningsskydd har svagheter – men turordningsreglerna är inte en av dem. Det säger statsminister Stefan Löfven som ber facken om hjälp för att den nya lagen ska bli bra.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.