• Övre raden från vänster: Bill Lumbergh, Miranda Priestly, Buddy Ackerman, nedre raden: Franklin Hart Jr, Gordon Gekko, Blake, Katherine Parker

Filmens 7 värsta bossar

Publicerad 23 maj 2014, kl 12:58

De manipulerar, hotar och styr sina anställda med järnhand – på vita duken framställs cheferna sällan i positiv dager. Möt sju av filmhistoriens värsta chefer – och lär dig hur man inte bör leda.

Miranda Priestly
Spelad av: Meryl Streep
Film: Djävulen bär Prada (2006)

Med små medel sätter Miranda Priestly skräck i sina anställda. Utöver att med mjuk röst och menande blickar förminska sin assistent Andy skickar hon också regelbundet ut henne på närmast omöjliga uppdrag och ärenden. Vid ett tillfälle ber hon Andy att boka en flygbiljett till henne - samtidigt som en orkan sveper in över flygplatsen. Vid ett annat kräver hon att Andy ska förse hennes döttrar med två exemplar av den senaste, outgivna, Harry Potter-boken.

Detaljerna kring din inkompetens intresserar mig inte.

Bill Lumbergh
Spelad av: Gary Cole
Film: Office space (1999)

Jo, det finns något som är värre än att behöva jobba under en dålig chef: att behöva jobba helg under en dålig chef! Och det är precis vad Bill Lumbergh ber Peter att göra, när han stannar till vid hans arbetsbås 16:59 på fredagseftermiddagen. När Peter äntligen är ledig suckar han hos sin psykolog: ”Ända sedan jag började arbeta har varje dag varit värre än den föregående. Det betyder att varje gång du träffar mig, så är det under den värsta dagen i mitt liv.”
 

Åh, och jag glömde nästan: Du kommer att behöva komma in på söndag också, okej.

Gordon Gekko
Spelad av: Michael Douglas
Film: Wall street (1987)

l Han är en klassisk narcissist som inte finner intresse i att göra någonting som inte gynnar honom själv. Wall street-karriäristen Gordon Gekkos behov av rikedom är ohämmat och omättligt och i sin jakt på mer pengar är han hänsynslös. Han ser en prislapp på allt, och lär sin sin adept Bud att göra det­­samma.

Girighet är, i brist på ett bättre ord, bra.

Blake
Spelad av: Alec Baldwin
Film: Glengarry Glen Ross (1992)

Machochefen Blake använder rädsla som ett verktyg för att motivera sina anställda. Med vassa och vulgära kommentarer ifrågasätter han deras kompetens och karaktär. När vi möter honom för första gången är han i full färd med att utlysa en tävling bland sina underordnade. Vinnaren får en Cadillac, tvåan ett nytt knivset och trean får sparken. Frågor på det?

Det enda som räknas i den här världen är: få dem att skriva under på den prickade linjen. Har ni förstått, era jävla fjollor?

Katherine Parker
Spelad av: Sigourney Weaver
Film: Working girl (1988)

Sekreteraren Tess tycker till en början bra om sin nya chef Katherine Parker, tills hon inser att Katherine bara låtsas vara på hennes sida för att komma åt hennes ljusa idéer - och presentera dem som sina egna. När Katherine bryter benet bestämmer sig Tess för att hämnas på sin manipulativa chef och passar på att ge tillbaka för gammal ost – med råge!

Vilken liten ... slinka! Bitch! Sekreterare!

Buddy Ackerman
Spelad av: Kevin Spacey
Film: Swimming with sharks (1994)

Buddy Ackerman är ett svin, och han skäms inte över det! Varför bemöda sig att bädda in sina förolämpningar i sarkasm eller försöka lägga fram dem som diskreta pikar? Buddy är mer rättfram. Han spänner blicken i sin under­ordnade Guys ögon när han långsamt framför sitt meddelande:

Du. Har. Ingen. Hjärna.

Franklin Hart Jr
Spelad av: Dabney Coleman
Film: 9 till 5 (1980)

När Judy blir lämnad av sin make tvingas hon ge sig ut i arbetslivet, men den sliskige och självupptagne Franklin Hart Jr gör det nya jobbet som sekreterare till ett helvete. Han har gjort det till en vana att utnyttja och behandla sina anställda illa. Judy förenar sig med sina kvinnliga kollegor för att konfrontera chefens sexistiska och manipulativa sätt, men det ska visa sig vara svårt att segra över kontorets mest fruktade man.

Ingen kvinna tar sig an mig!

 

Jenny Ahonen
[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Gör facket tillräckligt för mobbade?

  Inte ens en av tio av dem som mobbas och som kontaktar sitt fack anser att de får hjälp. Men hur ser lagen ut? Och vad kan facket egentligen göra?

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Drabbad av bore out

  Har du så lite att göra på jobbet att du blir håglös? Så känner många kontorsanställda i dag. Men det är inget man talar högt om, trots att ”bore out” till och med kan göra dig sjuk.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

 • Läs även...

  Svensk konsensus i kampen mot corona

  Den svenska linjen i coronakrisen – rekommendationer i stället för förbud, proffs som bestämmer i stället för politiker – avspeglar samförståndsandan i svenskt arbetsliv. Det menar två ledarskapsforskare vid Handelshögskolan.

 • Läs även...

  Coronakrisen ställer krav på ledarskapet

  Coronakrisen gör att många av oss leder på distans. Omställningen är en utmaning, inte minst arbetsmiljöansvaret. Klarar jag att leva upp till det? Hur mår medarbetarna – egentligen?

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.