Annons
 • Övre raden från vänster: Bill Lumbergh, Miranda Priestly, Buddy Ackerman, nedre raden: Franklin Hart Jr, Gordon Gekko, Blake, Katherine Parker

Filmens 7 värsta bossar

Publicerad 23 maj 2014, kl 12:58

De manipulerar, hotar och styr sina anställda med järnhand – på vita duken framställs cheferna sällan i positiv dager. Möt sju av filmhistoriens värsta chefer – och lär dig hur man inte bör leda.

Miranda Priestly
Spelad av: Meryl Streep
Film: Djävulen bär Prada (2006)

Med små medel sätter Miranda Priestly skräck i sina anställda. Utöver att med mjuk röst och menande blickar förminska sin assistent Andy skickar hon också regelbundet ut henne på närmast omöjliga uppdrag och ärenden. Vid ett tillfälle ber hon Andy att boka en flygbiljett till henne - samtidigt som en orkan sveper in över flygplatsen. Vid ett annat kräver hon att Andy ska förse hennes döttrar med två exemplar av den senaste, outgivna, Harry Potter-boken.

Detaljerna kring din inkompetens intresserar mig inte.

Bill Lumbergh
Spelad av: Gary Cole
Film: Office space (1999)

Jo, det finns något som är värre än att behöva jobba under en dålig chef: att behöva jobba helg under en dålig chef! Och det är precis vad Bill Lumbergh ber Peter att göra, när han stannar till vid hans arbetsbås 16:59 på fredagseftermiddagen. När Peter äntligen är ledig suckar han hos sin psykolog: ”Ända sedan jag började arbeta har varje dag varit värre än den föregående. Det betyder att varje gång du träffar mig, så är det under den värsta dagen i mitt liv.”
 

Åh, och jag glömde nästan: Du kommer att behöva komma in på söndag också, okej.

Gordon Gekko
Spelad av: Michael Douglas
Film: Wall street (1987)

l Han är en klassisk narcissist som inte finner intresse i att göra någonting som inte gynnar honom själv. Wall street-karriäristen Gordon Gekkos behov av rikedom är ohämmat och omättligt och i sin jakt på mer pengar är han hänsynslös. Han ser en prislapp på allt, och lär sin sin adept Bud att göra det­­samma.

Girighet är, i brist på ett bättre ord, bra.

Blake
Spelad av: Alec Baldwin
Film: Glengarry Glen Ross (1992)

Machochefen Blake använder rädsla som ett verktyg för att motivera sina anställda. Med vassa och vulgära kommentarer ifrågasätter han deras kompetens och karaktär. När vi möter honom för första gången är han i full färd med att utlysa en tävling bland sina underordnade. Vinnaren får en Cadillac, tvåan ett nytt knivset och trean får sparken. Frågor på det?

Det enda som räknas i den här världen är: få dem att skriva under på den prickade linjen. Har ni förstått, era jävla fjollor?

Katherine Parker
Spelad av: Sigourney Weaver
Film: Working girl (1988)

Sekreteraren Tess tycker till en början bra om sin nya chef Katherine Parker, tills hon inser att Katherine bara låtsas vara på hennes sida för att komma åt hennes ljusa idéer - och presentera dem som sina egna. När Katherine bryter benet bestämmer sig Tess för att hämnas på sin manipulativa chef och passar på att ge tillbaka för gammal ost – med råge!

Vilken liten ... slinka! Bitch! Sekreterare!

Buddy Ackerman
Spelad av: Kevin Spacey
Film: Swimming with sharks (1994)

Buddy Ackerman är ett svin, och han skäms inte över det! Varför bemöda sig att bädda in sina förolämpningar i sarkasm eller försöka lägga fram dem som diskreta pikar? Buddy är mer rättfram. Han spänner blicken i sin under­ordnade Guys ögon när han långsamt framför sitt meddelande:

Du. Har. Ingen. Hjärna.

Franklin Hart Jr
Spelad av: Dabney Coleman
Film: 9 till 5 (1980)

När Judy blir lämnad av sin make tvingas hon ge sig ut i arbetslivet, men den sliskige och självupptagne Franklin Hart Jr gör det nya jobbet som sekreterare till ett helvete. Han har gjort det till en vana att utnyttja och behandla sina anställda illa. Judy förenar sig med sina kvinnliga kollegor för att konfrontera chefens sexistiska och manipulativa sätt, men det ska visa sig vara svårt att segra över kontorets mest fruktade man.

Ingen kvinna tar sig an mig!

 

Jenny Ahonen
[email protected]

Lediga jobb
 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Tummen ner för öppna kontorsmiljöer

  Chefer trivs bäst i aktivitetsbaserade kontor medan anställda som behöver koncentrera sig blir mer störda än man tidigare trott. Det visar två färska forskningsrapporter från svenska högskolor.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.