Annons

Fler begärde a-kassa

Publicerad 18 januari 2010, kl 14:15

I december förra året var det 172 000 personer som fick a-kasseersättning. Det var 33 procent fler än samma månad 2008. Men, säger Arbetsförmedlingen, nu ökar inte arbetslösheten mer.

Under 2009 har fler män än kvinnor blivit arbetslösa. Det kan också förklara att a-kassornas utbetalade ersättningar ökat mer än antalet ersättningstagare. Män har ofta högre lön.

Totalt betalade landets a-kassor ut 19,6 miljarder kronor till 385 000 arbetslösa 2009. Det kan jämföras med 13,6 miljarder till 328 000 personer året innan.

- Mycket talar för att vi snart kommer att lämna utförsbacken på arbetsmarknaden bakom oss. Men fortfarande är arbetslösheten hög, säger Lena Liljebäck, Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör i ett pressmeddelande.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Löneskillnader en gåta för forskarna

  Ju högre lön desto större är löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Forskare har försökt finna svaret på varför glastaket finns genom att studera anställda som pluggat ekonomi eller juridik.

 • Läs även...

  Nytt jobb lönar sig för kvinnor

  Löneskillnaderna mellan kvinnor och män är fortfarande stora. Men nya siffror från TRR Trygghetsrådet ger signaler om att skillnaderna kan vara på väg att utjämnas.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  4 av 10 vill byta jobb efter semestern

  Högre lön, nya utmaningar eller en bättre chef. Skälen till att många överväger att byta jobb efter sommarledigheten är flera, visar en studie.

 • Läs även...

  Högre a-kasseavgifter ger lägre löner

  Vill du höja lönen? Gå med i a-kassan. En ny rapport visar att en högre anslutningsgrad till a-kassan leder till högre löner samtidigt som medlemstapp är negativt för löneutvecklingen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.