Fler begärde a-kassa

Publicerad 18 januari 2010, kl 14:15

I december förra året var det 172 000 personer som fick a-kasseersättning. Det var 33 procent fler än samma månad 2008. Men, säger Arbetsförmedlingen, nu ökar inte arbetslösheten mer.

Under 2009 har fler män än kvinnor blivit arbetslösa. Det kan också förklara att a-kassornas utbetalade ersättningar ökat mer än antalet ersättningstagare. Män har ofta högre lön.

Totalt betalade landets a-kassor ut 19,6 miljarder kronor till 385 000 arbetslösa 2009. Det kan jämföras med 13,6 miljarder till 328 000 personer året innan.

- Mycket talar för att vi snart kommer att lämna utförsbacken på arbetsmarknaden bakom oss. Men fortfarande är arbetslösheten hög, säger Lena Liljebäck, Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör i ett pressmeddelande.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Osjälviskhet lönar sig

  Börja bry dig om andra. Det kan vara ett fungerande tips för den som vill ha högre lön, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Kabinchef på SAS döms för flygfylla

  En kvinna som var kabinchef under en SAS-flygresa mellan Hongkong och Stockholm har dömts för flygfylleri. Trots att hon hade ansvar för säkerheten ombord anser hovrätten att kvinnan inte ska dömas till fängelse.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Riskerar konkurs: "Det tog tvärstopp"

  Nästan varannan egenföretagare tror att de snart kommer gå i konkurs på grund av coronakrisen, enligt en undersökning bland Unionens medlemmar. Johan Svälas har länge klarat sig bra – men nu har det tagit stopp.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.

 • Läs även...

  Allvarliga följder när arbetslösheten stiger

  En gång i tiden var svensk a-kassa en av de bästa i världen. I dag är den en av de sämsta. Nu stiger arbetslösheten, men få som blir av med jobbet kan leva på sin a-kassa och måste därför söka försörjningsstöd. Läs Kollegas granskning av hur a-kassan monterades ner och vilka konsekvenser nedmonteringen får.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.