Annons
Annons
 • Fler kvinnor än män får bettskena. Foto: Anders Wiklund/TT

Fler bettskenor förskrivs åt stressade kvinnor

Publicerad 21 oktober 2019, kl 15:47

Dubbelt så många kvinnor som män drabbas av långvarig smärta i ansiktet. En anledning är ökad stress i arbetslivet. Allt fler bettskenor förskrivs därför åt kvinnor.

Långvarig smärta i ansiktet, till exempel i käkar och tinningar, kan behandlas med användning av bettskena. Mellan 2009 och 2018 ökade förskrivningen av bettskenor med 22 procent. Därefter avtog förskrivningen något. Men bland kvinnor skrevs 23 145 bettskenor ut mellan januari och augusti i år, 584 fler än under samma period. Det visar statistik från Försäkringskassan som Dagens Nyheter har tagit del av.

Enligt Annie Borgwardt, tandläkare och specialist i bettfysiologi, beror den generella ökningen av förskrivningen av bettskenor de senaste tio åren främst på att behandlingsbehovet uppmärksammas i större utsträckning än tidigare. Men enligt henne är det ungefär dubbelt så vanligt att kvinnor drabbas av långvarig smärta i ansiktet.

– Man har sett att stress är en tydlig riskfaktor, säger hon till tidningen.

Kerstin Jeding, legitimerad psykolog på Stressmottagningen i Stockholm, berättar för DN att många studier visar att kvinnor drabbas hårdare av stress på grund av könssegregerade förhållanden på arbetsmarknaden.

– Kvinnor är väldigt mycket oftare utsatta för en arbetsmiljö som har en giftig kombination av höga krav och låg egen påverkansmöjlighet.

Dessutom lägger kvinnor, enligt henne, mer tid på lönearbete än tidigare, samtidigt som de ägnar mer tid än män åt hemarbete.

För att förebygga smärta i ansiktet föreslår Kerstin Jeding bland annat att psykosocial arbetsmiljö betraktas på samma sätt som fysisk arbetsmiljö.

– Jag tror vi har stått lite handfallna inför att våra jobb i dag ofta sliter mer på psyket, än på det fysiska som det har gjort tidigare. Det mystifierar det för många när det heter något med ”psyko” verkar det som. 

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  EU vill stoppa jobbmejl efter arbetstid

  Anställda ska inte behöva svara på jobbmejl efter arbetstid. EU-parlamentet föreslår en lag som ska skydda europeiska arbetstagare från att ständigt vara tillgängliga för sina arbetsgivare.

 • Läs även...

  Hoppfullt att #metoo lett till ökad öppenhet

  Skogsbranschens #metoo-upprop ledde till att machokultur och sexuella trakasserier började diskuteras i fikarummen. Det berättar en av få kvinnliga skogsmästare. Det ger hopp inför framtiden – att förändring är möjlig.

 • Läs även...

  Hög tid för chefen att skärpa sig

  Skomakarens barn går i trasiga skor, lyder ett ordspråk som jag tror passar på många chefers läge nu. Chefer som lägger mycket fokus på medarbetarnas arbetsmiljö men glömmer sin egen.