Annons
Annons
 • Fler kvinnor än män får bettskena. Foto: Anders Wiklund/TT

Fler bettskenor förskrivs åt stressade kvinnor

Publicerad 21 oktober 2019, kl 15:47

Dubbelt så många kvinnor som män drabbas av långvarig smärta i ansiktet. En anledning är ökad stress i arbetslivet. Allt fler bettskenor förskrivs därför åt kvinnor.

Långvarig smärta i ansiktet, till exempel i käkar och tinningar, kan behandlas med användning av bettskena. Mellan 2009 och 2018 ökade förskrivningen av bettskenor med 22 procent. Därefter avtog förskrivningen något. Men bland kvinnor skrevs 23 145 bettskenor ut mellan januari och augusti i år, 584 fler än under samma period. Det visar statistik från Försäkringskassan som Dagens Nyheter har tagit del av.

Enligt Annie Borgwardt, tandläkare och specialist i bettfysiologi, beror den generella ökningen av förskrivningen av bettskenor de senaste tio åren främst på att behandlingsbehovet uppmärksammas i större utsträckning än tidigare. Men enligt henne är det ungefär dubbelt så vanligt att kvinnor drabbas av långvarig smärta i ansiktet.

– Man har sett att stress är en tydlig riskfaktor, säger hon till tidningen.

Kerstin Jeding, legitimerad psykolog på Stressmottagningen i Stockholm, berättar för DN att många studier visar att kvinnor drabbas hårdare av stress på grund av könssegregerade förhållanden på arbetsmarknaden.

– Kvinnor är väldigt mycket oftare utsatta för en arbetsmiljö som har en giftig kombination av höga krav och låg egen påverkansmöjlighet.

Dessutom lägger kvinnor, enligt henne, mer tid på lönearbete än tidigare, samtidigt som de ägnar mer tid än män åt hemarbete.

För att förebygga smärta i ansiktet föreslår Kerstin Jeding bland annat att psykosocial arbetsmiljö betraktas på samma sätt som fysisk arbetsmiljö.

– Jag tror vi har stått lite handfallna inför att våra jobb i dag ofta sliter mer på psyket, än på det fysiska som det har gjort tidigare. Det mystifierar det för många när det heter något med ”psyko” verkar det som. 

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Coronakrisen: Nu ökar den psykiska ohälsan

  Redan nu ser företagshälsovården att den psykiska ohälsan ökar i spåren av coronapandemin. Från tidigare kriser vet man att sjukskrivningarna kommer att stiga under många år framöver. Men denna gång finns viss beredskap.

 • Läs även...

  Soffan sämre för psyket än att sitta på jobbet

  Stå emot frestelsen att sjunka ner i soffan i helgen. Det är sämre för din mentala hälsa att sitta stilla på fritiden än att sitta stilla på jobbet, visar ny forskning från GIH och Karolinska.

 • Läs även...

  Höga krav gör kvinnor tjocka

  Att sakna kontroll på jobbet gör att du går upp i vikt, vare sig du är man eller kvinna. Utsätts du dessutom för höga krav riskerar du att lägga på dig ännu fler kilon - men bara om du är kvinna. Det visar ny svensk forskning.