• Tiden i arbetslöshet kortades med sex dagar under första året efter inskrivning för de personer som fick extra stöd. Foto: Erik Simander/TT

Fler får jobb om Arbetsförmedlingen satsar

Publicerad 6 november 2019, kl 16:08

Om Arbetsförmedlingen ger arbetslösa extra stöd minskar arbetslösheten. Insatserna finansierar sig själva eftersom kostnaderna för a-kassan minskar. Det visar en ny forskningsrapport.

Det spelar stor roll hur ofta en arbetslös får träffa en arbetsförmedlare. Den som får deltar i möten får fler tips på relevanta jobb vilket gör att de snabbare lämnar arbetslösheten. Det visar en rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering.

I studien ingick drygt 55 000 personer på 72 arbetsförmedlingar. En grupp fick tillgång till fler möten än vanligt, den andra fick tillgång till den ordinarie verksamheten. Tiden i arbetslöshet kortades med sex dagar under första året efter inskrivning för de personer som fick extrastödet. De personer som inte fick utökad hjälp påverkades negativt av försöket eftersom de delvis konkurrerade om samma jobb. Totalt sätt minskade ändå arbetslösheten.

Om extrainsatserna skulle införas på alla kontor skulle arbetslösheten minska med 0,2 procentenheter. Insatserna kostar pengar, men studien visar att de betalar sig själva genom att kostnaden för a-kassan sänks.

Studien visade också att det inte spelade någon roll om de extra mötena hölls på distans eller fysiskt på kontor.

– Det avgörande tycks vara att de arbetslösa fick personligt stöd. Vi har dock inte undersökt om bara distansmöten är lika bra, säger Johan Egebark, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande.

Enligt januariavtalet ska Arbetsförmedlingen göras om. I stället för myndigheten ska flera fristående aktörer sköta förmedlingen senast 2021. Redan om ett år ska antalet kontor minska med 132 till 106 och förutom de 1 600 anställda som har sagts upp har många valt att sluta självmant.

Läs mer: Nordmark positiv till att Arbetsförmedlingen reformeras

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  A-kassan höjer avgiften

  Unionens a-kassa måste höja medlemsavgiften och anställa fler för att klara det ökade trycket under coronakrisen. Hur hög avgiftshöjning det handlar kan bli klart nästa vecka.

 • Läs även...

  Arbetslösa får vänta länge på a-kassa

  Anders Lindström har väntat tio veckor på ersättning från Unionens a-kassa, trots att han skickat in alla intyg. Han är kritisk till att kassan inte informerar om de långa handläggningstiderna.

 • Läs även...

  Ökat fusk med a-kassa

  Antalet polisanmälningar om fusk med a-kassa ökar. I veckan dömdes en 33-årig man till dagsböter för tre fall av bidragsbrott. Detta sedan han fått ersättning från Unionens a-kassa samtidigt som han jobbade.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.