Fler fick a-kassa från Unionen förra året

Publicerad 23 januari 2014, kl 11:31

Sammanlagt fick 45 456 personer ersättning från Unionens a-kassa förra året. Det var närmare 3 000 personer fler än året innan visar nya siffror från IAF.

Utvecklingen för kvinnor och män skiljer sig åt sett över hela landets a-kassor. Medan antalet kvinnor som fick arbetslöshetsersättning någon gång under 2013 var historiskt lågt, 141 000, ökade antalet män med a-kassa och uppgick till 156 000.

På Unionens a-kassa rådde dock det omvända. Där fick drygt 26 000 kvinnor ersättning, medan männen uppgick till 19 000.

Kommunal, Akademikerna, Metall, Alfakassan och Unionen var de kassor som betalade ut ersättning till flest antal  personer förra året. Skogs- och Lantbrukstjänstemännen betalade ut till minst antal, 113 stycken.  Sammanlagt betalades 14,6 miljarder ut i arbetslöshetsersättning, vilket är 900 miljoner kronor mer än 2012.

Fakta

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF)  är en statlig myndighet som utövar tillsyn över arbetslöshetskassorna och Arbetsförmedlingens handläggning av ärenden som har samband med arbetslöshetsförsäkringen.

Lediga jobb
 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Yrkena där man tvingas hantera skäll och hot

  Nils, Laila och Anders har två saker gemensamt. De kan rätt ofta behandlas som skit på jobbet – och de känner en enorm arbetsglädje.

 • Läs även...

  Färre är med i facket

  Utvecklingen fortsätter – färre väljer att vara med i facket. Minskningen är störst bland arbetare och utrikesfödda. Det visar en ny rapport om den fackliga medlemsutvecklingen.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  "Politikerna ska hålla sig från arbetsrätten"

  Politikerna bör hålla fingrarna i styr – svensk arbetsmarknadsmodell bygger på att parterna kommer överens. Det anser Martin Linder apropå diskussionerna som blossat upp i samband med regeringsbildningen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.