• Foto: Pressmaster/Colourbox

Fler fördelar med 50-plussare

Publicerad 31 januari 2019, kl 10:12

50-plussarna är inte bara mindre stressade utan också mer engagerade i sina arbeten än yngre kollegor i 20-årsåldern. Det visar en ny undersökning från företagshälsovården Feelgood.

I undersökningen som DN publicerade i veckan, har 20 000 anställda fått svara på frågor om bland annat engagemang, jobbstress och känsla av delaktighet på sina arbetsplatser. Svaren borde få arbetsgivare som oftare tycks föredra ungdom framför erfarenhet och hög medelålder när det rekryterar, att tänka om.

Personer som passerat 50 är betydligt mer engagerade i sina jobb än yngre kollegor. De känner en större delaktighet i arbetet, är inte lika stressade och har mindre kortidssjukfrånvaro, troligtvis för att de inte längre har småbarn hemma. Erfarenhet och kompetens är bara några av vinsterna med att anställa även äldre.

– Arbetsmiljön blir också lugnare med en blandning av äldre och yngre, säger Stefan Gram, chefsläkare på Feelgood till DN.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  ”Det handlar om att våga”

  Arbetsmarknaden för redovisningsekonomer är god de närmaste åren. Ändå finns det flera exempel på hur personer med rätt ekonomiutbildning nobbas av kommersiella företag. Ekonomerna Alisa Okanovic och Urban Norberg uppmanar svenska arbetsgivare att våga mer – och anställa fler med både utländsk bakgrund och psykisk ohälsa.

 • Läs även...

  ”Arbetsgivarna dissar utländsk erfarenhet”

  Många som har svårt att komma in i arbetslivet har precis den kompetens som företagen efterfrågar. Facket och arbetsgivarorganisationerna anger flera skäl till vad det beror på.

 • Läs även...

  De anställer experter som ratas

  Bristen på arbetskraft i tekniksektorn är enorm. Samtidigt är arbetslösheten bland personer med autism hög – trots att de ofta är duktiga på just IT.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.