• Foto: Pressmaster/Colourbox

Fler fördelar med 50-plussare

Publicerad 31 januari 2019, kl 10:12

50-plussarna är inte bara mindre stressade utan också mer engagerade i sina arbeten än yngre kollegor i 20-årsåldern. Det visar en ny undersökning från företagshälsovården Feelgood.

I undersökningen som DN publicerade i veckan, har 20 000 anställda fått svara på frågor om bland annat engagemang, jobbstress och känsla av delaktighet på sina arbetsplatser. Svaren borde få arbetsgivare som oftare tycks föredra ungdom framför erfarenhet och hög medelålder när det rekryterar, att tänka om.

Personer som passerat 50 är betydligt mer engagerade i sina jobb än yngre kollegor. De känner en större delaktighet i arbetet, är inte lika stressade och har mindre kortidssjukfrånvaro, troligtvis för att de inte längre har småbarn hemma. Erfarenhet och kompetens är bara några av vinsterna med att anställa även äldre.

– Arbetsmiljön blir också lugnare med en blandning av äldre och yngre, säger Stefan Gram, chefsläkare på Feelgood till DN.

Petra Rendik
Petra Rendik
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  80 miljoner jobb hotas av klimatet

  Den globala uppvärmningen väntas leda till svårare arbetsförhållanden och lägre produktivitet. Totalt beräknas 80 miljoner heltidsjobb försvinna fram till 2030, visar en färsk rapport från den internationella arbetsorganisationen, ILO.

 • Läs även...

  Brist på arbetskraft leder till övertid

  Samtidigt som sysselsättningen ökar råder det fortfarande stor brist på kvalificerad personal på många företag. Vilket leder till mer övertidsarbete, enligt en ny undersökning från Unionen.

 • Läs även...

  Du är passé vid 43

  Inbillar du dig att du är het på arbetsmarknaden för att du ännu inte fyllt 55? Tänk om – redan vid 43 är du passé och sållas bort av arbetsgivare, enligt ny forskning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.