Annons
 • Foto: Dmitrii Kotin/Colourbox

Fler kvinnliga chefer i näringslivet

Publicerad 8 mars 2019, kl 11:15

Andelen kvinnliga chefer inom näringslivet har mer än fördubblats de senaste 20 åren. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.

Omkring 1,1 miljoner kvinnor arbetar inom näringslivet, som därmed är den största arbetsmarknaden för kvinnor. Förra året fanns omkring 147 000 chefer i Svenskt Näringslivs medlemsföretag. Drygt 55 000 eller 37,5 procent av dem var kvinnor. Det är en markant ökning jämfört med 1998 då kvinnor hade 16,6 procent av chefsbefattningarna i landet.

– Att fler kvinnor blir chefer är ett väntat resultat av kvinnors högre utbildningsnivå och ett medvetet arbete ute på våra företag, säger Carina Lindfelt, chef för arbetsmarknadsfrågor på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Andelen kvinnliga chefer har ökat i alla branscher sedan 1998. Inom handel, hotell och restaurang ökade andelen kvinnor på chefspositioner mest  – med 21 procentenheter.

Kamilla Kvarntorp
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Kvinnor rankas som bättre chefer

  Kvinnor överträffar män i flertalet önskade ledaregenskaper, visar en ny amerikansk studie. Manliga chefer är egentligen bara bättre på två saker: teknisk eller professionell expertis och att utveckla strategiska perspektiv.

 • Läs även...

  Chefens kön påverkar beskrivning i media

  Manliga chefer beskrivs i affärspressen som resultatinriktade och affärsorienterade, kvinnliga ledare som personliga, mjuka och beroende av andra. Det visar ny forskning.

 • Läs även...

  Så har MeToo påverkat Unionens arbete

  MeToo har inneburit en rejäl boost för Unionens jämställdhetsarbete och kommer att få varaktig effekt. Det menar Lina Andersson, utredare på Unionen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.