Annons
 • Lars Knapasjö, vd på Timeapp, har märkt av uppmärksamheten sedan Kollega skrev om företaget. Foto: Per Knutsson

Fler nyfikna på slopad karensdag

Publicerad 22 mars 2017, kl 10:09

Ett litet företag i Katrineholm bestämde sig för att slopa karensdag och sjuklöneavdrag. Kollega skrev om företaget och fick ett enormt gensvar.
– Efter artikeln har jag fått spontanansökningar från personer som vill jobba här, säger Lars Knapasjö, vd för Timeapp.

För en knapp månad sedan skrev vi om Timeapp i Katrineholm. Företaget har slopat såväl karensdag som sjuklöneavdrag. Dessutom har de anställda förmåner i form av gratis glasögon, läkarbesök och tandvård.

Läs mer: Företaget som skrotat karensdagen

Artikeln blev enormt läst, fick över 1 000 gillamarkeringar och har hittills delats omkring 150 gånger på Facebook. Och Lars Knapasjö, vd på Timeapp, har märkt av uppmärksamheten.

– Jag har fått spontanansökningar från personer som skriver att de vill jobba här så fort det blir en tjänst ledig. Det är förstås jätteroligt. Och senast i dag pratade jag med en företagare i Stockholm som också funderade på att slopa karensdagen.

Varför tror du att karensdagen engagerar så många?
– Många tror säkert att karensdagen är något statligt påbud som alla företag måste ha, men så är det ju inte. Jag tror att allt fler inser vikten av en bra, kreativ och trygg arbetsmiljö. Karensdagen är ett arv från industrialismens dagar när man skulle använda piska och morot för att få sina anställda att arbeta.

Du vet väl att du kan följa Kollega på Facebook, Twitter och Linkedin?

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Prata politik på jobbet?

  Om några dagar går vi till val. På många håll diskuteras politik livligare än någonsin. Kanske även på jobbet. Men är det okej? Och hur gör vi det bäst?

 • Läs även...

  ”Unionen lever i det förflutna”

  Det var inte bara arbetsgivaransvaret som var en stötesten när Frilans Finans ville teckna kollektivavtal med Unionen. Enligt företagets vd Stephen Schad har förbundet ett ideologiskt arv som inte hör nutiden till. Han efterlyser också ett kollektivavtal anpassat till dagens arbetsmarknad.

 • Läs även...

  Frilans Finans startar "gul" fackklubb

  Företaget Frilans Finans och Unionen har diskuterat möjligheten att teckna kollektivavtal. Men parterna stod för långt ifrån varandra. Nu har företaget startat en gul fackklubb.

 • Läs även...

  Många tror sig älska jobbet

  Älskar du ditt jobb? Eller har du bara lyckats intala dig att du gör det, för att inte bryta mot den nuvarande samhällsnormen och riskera att ses som misslyckad? Så kan det faktiskt vara, enligt etnologen Magdalena Petersson McIntyres forskning.

 • Läs även...

  LAS: 8 av 10 AD-domar ger arbetsgivaren rätt

  En genomgång av Arbetsdomstolens domar de senaste 10 åren visar att tvister om arbetsbrist och arbetstagares rätt att behålla jobbet oftast döms till arbetsgivarens fördel. Trots det vill flera politiska partier avskaffa turordningsreglerna.

 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Anställda tappas på blod under arbetstid

  Inför den långa julen med flera arbetsfria dagar i kalendern behöver bloddepåerna fyllas på och företag uppvaktas därför extra av blodcentralerna runt om i landet. Flera arbetsgivare är redan frikostiga med de anställdas blod.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

 • Läs även...

  Få företag utnyttjar proaktiv sjukpenning

  Det går att stoppa stress innan den leder till sjukskrivning. Men få arbetsgivare utnyttjar möjligheten till förebyggande sjukpenning.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.