Annons
 • Anmälningarna om missgynnande på grund av föräldraledighet ökar från män. Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Fler pappor till DO

Publicerad 2 juni 2017, kl 13:37

Män tar ut mer föräldraledighet än tidigare. Det märks även i Diskrimineringsombudsmannens statistik, där allt fler anmälningar rör pappor som vill vara hemma med sina barn.

Sedan 2009 har Diskrimineringsombudsmannen (DO) drivit 13 mål som rör missgynnande på grund av föräldraledighet. Det kan röra sig om att personen inte fått jobb, att provanställningar avslutats, att man inte fått något lönepåslag under ledigheten eller att arbetsuppgifterna förändrats när man kommit tillbaka.  

Sju av fallen som DO drivit har lett till fällande domar i Arbetsdomstolen. Och två av de fallen har handlat om personer som blivit av med jobbet för att de ville vara hemma med sina barn.

Läs mer: Pappaledighet kan bli EU-lag

I den senaste domen, som kom i februari, beslutade AD att en man som jobbade i en inredningsbutik skulle få 55 000 kronor av sin arbetsgivare, som hade sagt upp honom när han begärde att få vara föräldraledig.

Innan dess hade DO inte vunnit något fall om föräldraledighet i AD sedan 2014, då en kvinna på ett IT företag ville vabba, men blev av med jobbet då arbetsgivaren inte kunde acceptera hennes frånvaro. AD dömde företaget att betala 100 000 kronor i skadestånd till den anställda i en så kallad tredskodom.

Fortfarande är det kvinnorna som är i majoritet bland anmälningarna. Men på senare år har anmälningarna från män ökat. Från tio stycken 2014 till 18 i fjol.

Läs mer: Fick barn blev av med chefstjänst

Lediga jobb
 • Läs även...

  Medlem i kläm - så gick det sen

  Hur gick det för killarna som ville ”Unleash the fucking fury” på sin chef? Fick Unionenmedlemmen som glömt rapportera in sin nya lön till Försäkringskassan betala en halv miljon i skuld? Här är några av Unionens mest omskrivna tvister. Och hur de slutade.

 • Läs även...

  Vd döms för sexuella trakasserier på julfest

  Det var sexuella trakasserier när ett elbolags vd tafsade på den då 19-åriga Jenny på företagets julfest. Det konstaterar Arbetsdomstolen och kräver att bolaget ska betala 50 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Trakasserades sexuellt på sitt första jobb

  Det var 19-åriga Jennys första jobb. Men på den julfest som hon sett fram emot tafsade företagets vd på henne. Nu har DO stämt företaget för sexuella trakasserier i Arbetsdomstolen.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.