Fler självmord under lågkonjunktur

Publicerad 12 juni 2014, kl 10:39

Antalet självmord ökade i Europa och USA med 10 000 fall under lågkonjunkturen jämfört med åren innan. Men Sverige är ett av få undantag. Det visar brittisk forskning, enligt Vetenskapsradion.

Fram till 2007 minskade självmorden i Europa, men när den ekonomiska krisen kom vände trenden och 2008 ökade i stället självmorden med 6,5 procent per år.

Forskarna har studerat självmord i Europa och USA mellan 2008 och 2010. De som tog livet av sig hade ofta förlorat jobbet, sitt hem eller dragit på sig stora skulder.

Sverige är tillsammans med Finland och Österrike de tre länder i Europa som inte stämmer in på statistiken. Att självmorden inte ökade i de tre länderna beror enligt forskarna på att länderna har åtgärdsprogram för att få tillbaka människor i arbete genom utbildning och rådgivning, samt att det finns ekonomiskt stöd för arbetslösa.

Forskarna menar även att utskrivning av antidepressiv medicin kan bidra till att minska självmordsrisken under lågkonjunkturer.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Ledig måndag ska minska jobbstressen

  Tungt att gå till jobbet på måndagar? I Japan har man kommit på ett sätt att få överarbetade medarbetare att ta det lite lugnt. Nämligen att vara ledig veckans första förmiddag.

 • Läs även...

  Här är det enda som hjälper mot utbrändhet

  Möjlighet att bestämma över sitt eget arbete och socialt stöd är viktigt på en arbetsplats. Men inte nog för att förhindra utbrändhet. För det krävs sänkta krav i jobbet.

 • Läs även...

  Eva Nordmark: "Saknas stöd för höjning av a-kassan"

  Intervjun med Eva Nordmark gjordes den 25 februari, före coronakrisen.

  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) anser att staten måste ta ett större ansvar för a-kassan. Hon vill bland annat att taket i försäkringen höjs.

 • Läs även...

  Barn drabbas inte när föräldrar förlorar jobb

  När en arbetsplats läggs ner leder det inte bara till ökad risk för arbetslöshet bland dem som blir av med jobbet. De drabbas även av lägre inkomst, fler skilsmässor och sämre hälsa än andra. Men det drabbar inte deras barn. Det visar en ny rapport från IFAU.

 • Läs även...

  Kollegas mest lästa 2018

  Har du inte hängt med ordentligt under det senaste året? Kollega har samlat sina mest lästa nyheter, reportage och tips om arbetslivet från 2018.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.