Annons
Annons

Fler självmord under lågkonjunktur

Publicerad 12 juni 2014, kl 10:39

Antalet självmord ökade i Europa och USA med 10 000 fall under lågkonjunkturen jämfört med åren innan. Men Sverige är ett av få undantag. Det visar brittisk forskning, enligt Vetenskapsradion.

Fram till 2007 minskade självmorden i Europa, men när den ekonomiska krisen kom vände trenden och 2008 ökade i stället självmorden med 6,5 procent per år.

Forskarna har studerat självmord i Europa och USA mellan 2008 och 2010. De som tog livet av sig hade ofta förlorat jobbet, sitt hem eller dragit på sig stora skulder.

Sverige är tillsammans med Finland och Österrike de tre länder i Europa som inte stämmer in på statistiken. Att självmorden inte ökade i de tre länderna beror enligt forskarna på att länderna har åtgärdsprogram för att få tillbaka människor i arbete genom utbildning och rådgivning, samt att det finns ekonomiskt stöd för arbetslösa.

Forskarna menar även att utskrivning av antidepressiv medicin kan bidra till att minska självmordsrisken under lågkonjunkturer.

 • Läs även...

  Arbetslöshet: Unga drabbas hårt av pandemin

  Yngre drabbas hårdast av coronakrisen. Förra året var arbetslösheten bland unga 24 procent. Och risken är att krisen får negativa effekter på ungas arbetsliv även när den är över.

 • Läs även...

  Industriarbetsgivarna: 2020 ett förlorat år

  Utrymmet för löneökningar i den kommande avtalsrörelsen är ytterst begränsat. Det anser Industriarbetsgivarna enligt vilka den svenska industrin befinner sig i en djup lågkonjunktur som det kommer att ta flera år att återhämta sig ifrån.

 • Läs även...

  Så hög lön ger korttidsarbete i EU

  Anställda i Sverige som omfattas av korttidsarbete får ut stor del av lönen jämfört med anställda i många andra europeiska länder med korttidsavtal. Det menar Europafacket som kartlagt hur korttidsarbetet fungerar i olika länder.

 • Läs även...

  Debatt: Du är rättslös utan facket

  Om du inte är med i facket står du i princip rättslös när det krisar på jobbet. Väljer du att stämma företaget på egen hand kan notan bli hundratusentals kronor i rättegångskostnader vid en förlust, skriver unionenmedlemmen Staffan Marklund.

 • Läs även...

  Fler söker bostadsbidrag - svårt att betala hyran

  Högre arbetslöshet till följd av coronapandemin har gjort att fler unga vuxna ansöker om bostadsbidrag för att ha råd att betala hyran. Det visar en rapport från Försäkringskassan om hur uttaget av olika socialförsäkringar sett ut under pandemin.

 • Läs även...

  Försämrad psykisk hälsa under pandemin

  Ensamhet, oro, en känsla av meningslöshet. Nära hälften av Unionens medlemmar uppger att deras psykiska hälsa har försämrats under pandemiåret, visar Kollegas undersökning.