Annons
Annons
 • Bland de arbetslösa har 95 procent sökt jobb med hjälp av internet åtminstone en gång och 86 procent gör det på veckobasis. Foto: Colourbox

Fler söker fakta än jobb på internet

Publicerad 11 november 2014, kl 14:04

Hälften av alla arbetslösa använder internet dagligen för att söka jobb. Men annars används nätet mest till att söka fakta, hitta adresser och kolla tidtabeller. Det visar årets rapport över Svenskarna och internet, som också ger en bild av att oron för övervakning och integritetskränkningar ökat igen.

Sverige ligger i topp i listan över de länder i världen där internet används flitigast. Nio av tio har tillgång till både internet och dator i Sverige. I åldersgrupperna mellan 12 till 55 år använder nästan alla internet, visar året rapport över Svenskarna och internet som ges ut av Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Ändå är det närmare en miljon i Sverige som inte är inne på nätet regelbundet, framförallt av ointresse, men också för att det anses för svårt, för dyrt eller på grund av handikapp.

Nio av tio av de som använder internet gör det för att söka fakta, kolla adresser eller tidtabeller. Att slå upp ord, jämföra priser, hitta information om hobby, resor, hälsa, kultur eller vetenskap är också vanligt, men däremot inte att söka jobb på nätet. Bara runt trettio procent av alla internetanvändare uppger att de använder nätet till det ändamålet.

Bland de arbetslösa har dock 95 procent sökt jobb med hjälp av internet åtminstone en gång och 86 procent gör det på veckobasis. 49 procent av de arbetslösa använder internet dagligen för att hitta nytt arbete.

För 14 år sedan var oron över att internet skulle medföra ökad övervakning och kontroll utbredd. Två av tre som använde internet upplevde att nätet underlättade övervakningen. För tre år sedan var den oron mer eller mindre bortblåst (10 procent) för att nu ha ökat igen.

I dag är mer än var fjärde bekymrad över att företag som Facebook och Google inkräktar på deras personliga integritet och var femte (19%) oroas över att myndigheterna gör detsamma.  41 procent anser att oron för integritetsintrång är berättigad och 16 procent svarade att det inte längre finns någon integritet och att de har accepterat det.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
 • Läs även...

  Olagligt att fota anställda med webbkamera

  Chefen kan ha rätt att läsa dina mejl. Ibland kan det till och med vara tillåtet att läsa privata konversationer. Chefen får också kolla vilka webbsidor du har besökt – men inte ta bilder av dig via webbkameran.

 • Läs även...

  Inga ändrade regler för inkomstförsäkring

  Kravet på hur länge man ska ha varit med i a-kassan för att få ersättning sänks tillfälligt till tre månader. Men för att få del av Unionens inkomstförsäkring måste du fortfarande ha varit medlem i både förbundet och a-kassan i tolv månader. Däremot slipper du karensen.

 • Läs även...

  9 av 10 förlorare utan facket

  Större inkomstklyftor och mindre pengar för alla utom de absolut rikaste. Så skulle Sverige se ut utan facket, enligt en rapport från Futurion. Om arbetslösheten skulle vara större eller inte, rådde det dock delade meningar om i den debatt som hölls när rapporten presenterades.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  H&M ska ha kartlagt personuppgifter

  H&M misstänks sedan tidigare för att ha lagrat otillåtna uppgifter om anställda i Tyskland. I veckan kom uppgifter om att känslig information även ska ha samlats in i Sverige. Absurt och orimligt, tycker Unionens ombudsman.

 • Läs även...

  Debatt: Nästa generations fack är digitalt

  Fackliga organisationer får inte fastna i gamla arbetsformer. Med nya digitala tjänster kan facken stärka arbetstagarnas inflytande, skriver tankesmedjan Futurions vd Ann-Therése Enarsson.

 • Läs även...

  Vilket är världens vanligaste lösenord?

  Världens och Sveriges vanligaste lösenord är detsamma. Den gemensamma nämnaren för de mest populära lösenorden är att det bara tar sekunder att knäcka dem.

 • Läs även...

  Corona får Apotea att rekrytera

  Många korttidspermitteras och varslas nu om uppsägning från sina arbeten. Men det finns även de arbetsplatser som är i stort behov av personal. Ett av de företag som rekryterar personal för fullt är Apotea.