• Bland de arbetslösa har 95 procent sökt jobb med hjälp av internet åtminstone en gång och 86 procent gör det på veckobasis. Foto: Colourbox

Fler söker fakta än jobb på internet

Publicerad 11 november 2014, kl 14:04

Hälften av alla arbetslösa använder internet dagligen för att söka jobb. Men annars används nätet mest till att söka fakta, hitta adresser och kolla tidtabeller. Det visar årets rapport över Svenskarna och internet, som också ger en bild av att oron för övervakning och integritetskränkningar ökat igen.

Sverige ligger i topp i listan över de länder i världen där internet används flitigast. Nio av tio har tillgång till både internet och dator i Sverige. I åldersgrupperna mellan 12 till 55 år använder nästan alla internet, visar året rapport över Svenskarna och internet som ges ut av Stiftelsen för internetinfrastruktur.

Ändå är det närmare en miljon i Sverige som inte är inne på nätet regelbundet, framförallt av ointresse, men också för att det anses för svårt, för dyrt eller på grund av handikapp.

Nio av tio av de som använder internet gör det för att söka fakta, kolla adresser eller tidtabeller. Att slå upp ord, jämföra priser, hitta information om hobby, resor, hälsa, kultur eller vetenskap är också vanligt, men däremot inte att söka jobb på nätet. Bara runt trettio procent av alla internetanvändare uppger att de använder nätet till det ändamålet.

Bland de arbetslösa har dock 95 procent sökt jobb med hjälp av internet åtminstone en gång och 86 procent gör det på veckobasis. 49 procent av de arbetslösa använder internet dagligen för att hitta nytt arbete.

För 14 år sedan var oron över att internet skulle medföra ökad övervakning och kontroll utbredd. Två av tre som använde internet upplevde att nätet underlättade övervakningen. För tre år sedan var den oron mer eller mindre bortblåst (10 procent) för att nu ha ökat igen.

I dag är mer än var fjärde bekymrad över att företag som Facebook och Google inkräktar på deras personliga integritet och var femte (19%) oroas över att myndigheterna gör detsamma.  41 procent anser att oron för integritetsintrång är berättigad och 16 procent svarade att det inte längre finns någon integritet och att de har accepterat det.

Johanna Rovira
Johanna Rovira
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Livslångt lärande ska få fler att jobba längre

  Befolkningen i Europa åldras snabbast i världen. För att välfärden inte ska äventyras måste fler jobba längre. Men då krävs vidareutbildning under hela arbetslivet, visar forskning.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Ny lag slår mot ideella föreningar

  I maj nästa år ersätts personuppgiftslagen av en ny dataskyddsförordning, förkortad GDPR. Den berör inte minst medlemsorganisationer som måste se till att uppfylla de nya reglerna för att inte riskera stora böter.

 • Läs även...

  Partierna om: Psykosocial arbetsmiljö

  Kollega har gjort en sammanställning av Unionens viktigaste arbetsmarknadsfrågor till de åtta största partierna inför valet den 9 september.

 • Läs även...

  Så lycklig blir du av din lön

  Att lönen är rättvis är viktigare än hur hög den är. Därmed inte sagt att storleken inte har någon betydelse. Forskning visar att lyckan klingar av efter en viss nivå.

 • Läs även...

  Fler och mer avancerade brott via nätet

  Det globala virusdådet mot myndigheter och företag nyligen är ett tidens tecken: Kriminella lägger ner vapnen, för att i stället jobba virtuellt. Med medvetenhet och bra IT-tekniker kommer man långt för att skydda sig. Och med lite hjälp från en tonårig datanörd en bra bit till.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.