Annons
Annons
 • Reband Raza, som har jobbat med Fackets hjälptelefon, där sommarjobbare får hjälp med arbetsfrågor. Foto: Janerik Henriksson

Fler sommarjobb i år

Publicerad 10 februari 2014, kl 13:31

För den som tänker söka sommarjobb är utsikterna goda. Arbetsförmedlingen siar om att det i år finns fler jobb att söka än de senaste två åren, enligt TT. Men att vara ung och jobba sig igenom sommarhettan är inte alltid så glassigt.

Enligt Arbetsförmedlingen annonseras många jobb ut tidigare nu än för några år sedan. I december i år fanns ungefär 5 000 sommarjobbannonser, vilket är cirka 2 000 fler än i december 2012.

För många ungdomar är feriearbetet första kontakten med arbetslivet och det är inte alltid så lätt att ha koll på sina rättigheter. Sedan några år tillbaka ordnar TCO hjälplinjen och webbsidan Sommarjobbsexpert dit sommarjobbare kan vända sig för att få arbetsrättslig hjälp. Några förfrågningar återkommer varje år, även om de skiljer sig åt under säsongen.  I början av sommaren handlar frågorna ofta om vad man ska tänka på innan anställningen börjar.

- Då är det är viktigt att få ett schema så man vet när man ska jobba och att komma överens om lön. I slutet av sommaren brukar det i stället vara problem med att man inte får sin lön utbetald eller att man inte får sin semesterersättning, säger Ana Esteban, projektledare på TCO.

Checklista inför sommarjobbet:

1. Gå inte med på att provjobba gratis! När du jobbar ska du ha lön för arbetet, även under introduktion eller ”provtid”.

2. Kolla gärna upp om företaget du arbetar på har kollektivavtal. Då vet du att det enda du behöver förhandla om är din lön. Allt annat kommer med på köpet via kollektivavtalet. Och du är dessutom försäkrad om olyckan är framme på arbetsplatsen.

3. Se till att ditt anställningsavtal är skriftligt och att det innehåller följande uppgifter:

- Arbetsgivarens namn och organisationsnummer.
- Ditt namn och personnummer.
- Anställningens längd med startdatum och slutdatum.
- Om du ska du jobba heltid, deltid eller endast vid behov.
- Lön.
- Arbetsuppgifter.
- Yrkesbenämning.

4. Begär att få ett arbetsbetyg när du jobbat klart. Om du har haft speciella ansvarsområden, se till att de finns med. Betyget är värdefullt när du ska söka nästa jobb.

5. När du jobbar har du rätt till semesterersättning. I lönesumman ska inte semesterlönen bakas in utan den ska tillkomma utöver din lön med 12 procent.

6. Kolla upp vilket datum som lönen utbetalas. Kolla också upp hur lönen utbetalas, kommer den att sättas in på ditt bankkonto?

7. Om det är planerat att du ska jobba, exempelvis om du är schemalagd en viss dag eller en viss tid, så kan arbetsgivaren inte ställa in det. Ni har en överenskommelse som gäller, och även om arbetsgivaren inte vill att du jobbar så måste de betala ut lön till dig för den tiden som ni har avtalat.

8. Senast efter 5 timmars arbete ska du ha lunchrast. Rasten räknas inte in i din arbetstid, och du får heller inte betalt för den tiden. Du har också rätt att lämna arbetsplatsen på rasten.

Läs mer på http://sommarjobbsexpert.se/

 

Lediga jobb
 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Inlåsning kan leda till depression

  En fjärdedel av anställda riskerar att inte kunna byta jobb den dag de vill. En sådan känsla av inlåsning kan leda till sämre hälsa och till och med depression, visar ny forskning.

 • Läs även...

  Samtalsgrupp minskar risk för utmattning

  Genom träffar i samtalsgrupper på arbetstid kan sjukskrivningar på grund av stress förhindras. Det visar ny forskning.