Hoppa till huvudinnehåll
Arbetsmarknad

Fler visstidsanställda ger tyngd åt TCO-krav

I december ökade antalet visstidsanställda för fjärde månaden i rad. De nya siffrorna stärker legitimiteten i TCO:s krav på ändrade regler för visstidsanställningar, anser Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO.
Niklas Hallstedt Publicerad 27 januari 2014, kl 11:41

I dag går 680 000 personer på vikariat och andra tidsbegränsade anställningar, det motsvarar 16 procent av arbetskraften, rapporterar tidningen Lag & Avtal som hänvisar till siffror från SCB.

Under december ökade antalet visstidsanställda med 40 000 personer. Det var fjärde månaden i rad som antalet ökade jämfört med motsvarande månader föregående år.

TCO driver sedan länge krav på ändrade regler för visstidsanställningar. Enligt organisationen missbrukas möjligheten att anställa personal i tidsbegränsad form. Enligt en undersökning som man skickat vidare till EU-kommissionen i Bryssel finns 65 000 personer som varit visstidsanställda hos en och samma arbetsgivare i minst fem år. TCO har tidigare lagt fram förslag till en lagändring som gör det svårare att stapla visstidsanställningar på varandra.

De nya siffrorna behöver inte nödvändigtvis betyda att fler fastnar i visstidsanställningar, poängterar TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik.

- Det behöver inte vara så. Men det stärker vårt case så till vida att ju mer permanentat själva fenomenet visstidare blir på arbetsmarknaden, desto viktigare är det att regelverket förhindrar missbruk av visstidsanställningar och att personer fastnar i dem. På det viset stärker det legitimiteten för vårt case.

- För att möjligheten att jobba visstid ska vara legitim och inte leda till att människor får en sämre löneutveckling eller trygghet, får inte regelverket ge möjlighet till missbruk.

Arbetsgivarna uppvisar dock ingen oro för att antalet tidsbegränsade anställningar ökar.

- Det där beror på konjunkturen, i goda tider är det lite färre och i dåliga tider fler, säger Jonas Milton, vd för arbetsgivarorganisationen Almega till Lag & Avtal.

Enligt Jonas Milton är antalet visstidare inom privat sektor ganska konstant sett över tid.

Arbetsmarknad

Hennes jobb – skapa ditt fredagsmys

Hon är hemkunskapsläraren som blev mamma till sourcream & onion och många andra chipssmaker. Möt Inger Gustafsson, som trots 30 år som produktutvecklare inte tröttnat på snacks.
Ola Rennstam Publicerad 12 april 2024, kl 06:01
produktutvecklaren Inger Gustafsson på Estrella arbetar med att ta fram nya smaker.
I labbet tar produktutvecklaren Inger Gustafsson fram de chipssmaker som ska lanseras första kvartalet 2025. Under arbetet väger hon upp en exakt mängd kryddor och blandar i en påse med osaltade chips – och smakar sig fram.  Foto: Nicke Messo

Hur hamnade du på Estrella?

 – Jag är utbildad hemkunskapslärare och har alltid haft ett stort intresse för matlagning och smak. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men 1987 var det ont om lärarjobb och jag sökte säkert 50 tjänster innan jag såg en annons där Estrella sökte en produktutvecklare. Jag har kvar samma tjänst, men uppgifterna har ändrat sig mycket sedan dess.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara kreativ och innovativ. Jag känner verkligen att man litar på min kunskap. Vi är tre produktutvecklare i Göteborg och tre på vårt bolag i Norge, det är verkligen ett samarbete.

Hur får ni fram en ny smak?

– Vi börjar med att ta fram ett antal olika smakinriktningar för den produkt som ska lanseras ett år senare. Vi inspireras av allt från trender i krogvärlden till önskemål från våra kunder. I samarbete med våra leverantörer tar vi sedan fram kryddblandningar som vi testar, justerar och diskuterar oss fram till några smaker som vi är nöjda med. Det blir mycket smakande! Till slut får en panel med konsumenter tycka till.

Vilken är den största utmaningen?

– Att skapa balans. Du vill få till en bra start som gör smaken spännande, den ska vara saftig och ha en fyllighet och på slutet ge en ”lagom” eftersmak som inte dör av för snabbt. Man ska inte bli mätt på smaken efter tre chips.

Vilken smak är du mest stolt över?

– Jag var med och tog fram sourcream & onion på 80-talet som spred sig över hela Europa. Våra säljare hade hittat en variant i USA, men den var ganska smörig. Vi sökte något som kunde passa här och när jag lade till mer gräddfil gifte sig syran och löken. Det blev en omedelbar succé, vi nådde personer som aldrig brukade äta chips.

Har du gjort några mindre lyckade produkter?

– Smak är subjektivt och det är inte alltid mina favoriter som lanseras. Ibland har vi satsat på ”snackisar” som smak av varma mackor och äpplepaj. Ärligt talat tyckte jag chipsen med hamburgarsmak var ”så där”.

Äter du mycket chips på fritiden?

– Det kan bli lite mycket av det på jobbet så jag äter mer jordnötsringar och nötter hemma. Men det är en viktig del i jobbet att exempelvis testa konkurrenternas sortiment.

Hur ser du på hälsoaspekten med snacks?

– Man ska äta allt med måtta, men jag tycker att chips har oförtjänt dåligt rykte. De innehåller vitaminer, vegetabiliska fetter, fibrer och proteiner.

5 saker du inte visste om chipstilverkning

  1. Under 2023 konsumerade svenska folket 266 911 120 påsar snacks. Den genomsnittliga svensken äter cirka 5,8 kilo per år, nionde högst i Europa.
     
  2. Vid Estrellas fabrik i Angered utanför Göteborg tillverkas årligen strax under 24 000 ton snacks. Här finns också huvudkontor och produktutveckling.
     
  3. Det går åt nära fyra kilo potatis till ett kilo chips. Rå potatis innehåller en stor del vatten som ångas bort under tillverkningsprocessen.
     
  4. Estrellas grundare Folke Andersson har en arena uppkallad efter sig i Ecuador: Estadio Folke Anderson, som rymmer 14 000 människor.
     
  5. 22 minuter. Så lång tid tar det för potatisen att förvandlas till ett färdigt chips i fabriken. Knölen sorteras, tvättas och skivas innan den friteras i 175 gradig olja. Därefter åker chipsen genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt.
Estrellas fabrik i Angered.
Efter att chipsen friterats i 175 gradig olja åker de genom en stor trumma som fördelar kryddblandningen jämnt. Foto: Nicke Messo

ESTRELLA

  • 267 anställda, från 20 olika länder. De flesta arbetar vid anläggningen i Angered utanför Göteborg.
  • Bolaget grundades 1946 av Folke Andersson. De första åren importerades bananer från Sydamerika. Produktion av chips och popcorn inleddes 1957.
  • Unionenklubben på Estrella har 77 medlemmar.