Hoppa till huvudinnehåll
Pension

Flera risker med flexpension

Flexpension riskerar att användas som ett sätt att göra sig av med äldre arbetskraft och kan leda till att fler lockas att lämna arbetslivet i förtid. Det hävdar Pensionsmyndigheten i en rapport.
Ola Rennstam Publicerad 26 oktober 2017, kl 11:30
Tomas Oneborg/SvD/TT
Tomas Oneborg/SvD/TT

Flexpension finns numera inom samtliga Unionens avtalsområden och innehåller två delar. För det första en utökad rätt att gå ner på deltid före pensionen och för det andra utökade avsättningar till tjänstepensionen.

Som löntagare får du med andra ord mer pengar insatt till din tjänstepension. Pengar som du sedan kan använda till att gå ner i tid inför pensionen eller för att stärka din pension när du väl slutar jobba. Hur mycket som sätts av varierar beroende på vilket avtal du omfattas av.

Att flexpensionen förstärker den övriga tjänstepensionen är positivt, konstaterar Pensionsmyndigheten i en rapport. Samtidigt ser myndigheten en rad risker med modellen, bland annat att flexpension kan användas av arbetsgivare som ett sätt att göra sig av med äldre arbetskraft.

– Vi ser en risk att arbetsgivarna lättare kan övertala medarbetare att gå i pension tidigare än vad de tänkt sig, trots att individen egentligen inte vill, säger Erik Ferm, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Men Unionens förhandlingschef Niklas Hjert håller inte med:

– Jag förstår inte hur det skulle kunna användas för att göra sig av med arbetskraft. Vi har avtalat om att man ska kunna jobba kvar på ett flexibelt sätt med en lägre arbetstid, säger han.

Pensionsmyndigheten bedömer att flexpensionens två delar verkar åt helt olika håll: högre tjänstepension leder till en lägre pensionsålder, medan möjlighet för den enskilde att gå ner i arbetstid utan att helt lämna arbetsmarknaden leder till en högre pensionsålder.

– De nya tjänstepensionsavsättningarna kan leda till en effekt som går tvärt emot regeringens mål om ett längre arbetsliv, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.

Niklas Hjert tror inte på myndighetens slutsatser.

– Vi är övertygade om att flexpension inte kommer att få den effekten. Tvärtom vet vi från våra egna undersökningar att det är just möjligheten att få gå ner i tid och få jobba mer flexibelt som får människor att jobba längre. Det kanske inte är en lösning för hela arbetsmarknaden men vi är övertygade om att det är bra för våra medlemsgrupper, säger han.

För att pengarna ska räcka när vi lever allt längre kommer den allmänna pensionen att bli betydligt lägre i framtiden. Det är först då, när dagens unga nått pensionsåldern, som flexpensionen är tänkt att få full effekt.

– Man gör ett tankefel när man säger att folk kommer att få högre pension nu och därmed kommer att gå i pension tidigare. Vi har ett längre tidsperspektiv. De avsättningar vi gör till flexpension kommer inte göra så stor skillnad för dem som går i pension nu, men däremot få stor betydelse för dem som är lite yngre i dag, säger Niklas Hjert.

Pensionsmyndigheten poängterar att man inte är kritisk mot flexpension som modell men att man med rapporten vill uppmärksamma regeringen på riskerna. Myndigheten tror att de som främst kommer utnyttja flexibiliteten för att fortsätta arbeta är de som redan i dag arbetar längre upp i åldrarna. Myndigheten är också kritisk till introduktionen av ett nytt begrepp utan saklig grund.

– Flexpension är en höjning av avsättningarna till tjänstepensionen och behöver inget eget begrepp. Det krånglar till det för pensionssparare och pensionärer, säger Ole Settergren.

Ambitionen med namnet var enligt Niklas Hjert att fånga in båda delarna.

– Att bara prata om höjd pensionsavsättning stämmer inte, för det omfattar inte den andra delen om att gå ner i tid.

Pension

Avtalat tar över Collectums roll - kolla tjänstepension på ny sajt

Snart kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat. På sajten finns också information om vilka kollektivavtalade försäkringar du har rätt till.
– Vi vet att det finns pengar många inte får del av, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.
Elisabeth Brising Publicerad 11 januari 2024, kl 13:36
Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund
11 mars kan privata tjänstemän som vill ändra i sin tjänstepension logga in på Avtalat.se i stället för på Collectum.se. På bild syns Niklas Hjert, vd Avtalat. Foto: Juliana Wiklund

Just nu är det många som diskuterar kollektivavtal i Sverige med anledning av Teslastrejk och den tidigare Klarnakonflikten. Men långt ifrån alla svenskar vet vad ett kollektivavtal är, om de har något på sin arbetsplats och vad det i så fall ingår för förmåner och skydd i det. 

– Vi vet att det finns pengar många inte får del av. Man kanske ramlar på vägen till jobbet och kan få pengar för det via försäkringar som finns i kollektivavtalet. Nu vill vi öka kunskapen om det här skyddet, säger Peter Karlsson, pressansvarig på Avtalat.

Ny sajt för pensionsval

Ett sätt från näringsliv och fack i privat sektor att tillsammans lösa bristen på enhetlig information om olika kollektivavtalade förmåner är bildandet av Avtalat och deras sajt som nu får en utökad funktion. 

På Avtalat.se ska privata tjänstemän från 11 mars kunna logga in för att göra ändringar i sin tjänstepension, ITP 1 och 2, i stället för som idag ändra den på Collectum.se. 

Redan i dag går det att logga in på Avtalat.se med bank-id och få digital rådgivning kring sin tjänstepension beroende på ens familjesituation - om man är gift, har barn eller lever ensam till exempel.

Användare på Avtalat.se ska också kunna få aktuell information om sitt avtalade försäkringsskydd vid arbetslöshet, föräldraledighet, arbetsskada, sjukdom eller dödsfall. 

Varför gör ni den här förändringen från Collectum till Avtalat?

– Många tycker pension och försäkring i sig är svårt. Är det sedan svårt att veta var man ska vända sig för att få information om det blir det ännu mer komplicerat. Det här är ett första steg i att samla alla tjänster om kollektivavtalad pension och försäkring på ett ställe. I dag är det utspritt, säger Niklas Hjert, vd för Avtalat. 

Föräldralön och omställningsstöd

Han ger några exempel: kollektivavtalen innehåller stöd till omställning vid eventuell arbetslöshet och ofta en kompletterande ersättning vid föräldraledighet som täcker upp för mer lönebortfall än vad Försäkringskassan betalar. 

Det här är Avtalat

Avtalat och deras sajt ägs gemensamt av Svenskt Näringsliv, LO och PTK, där Unionen ingår. Avtalat skapades för att sprida kunskap och ge råd till alla som jobbar på en arbetsplats i privat sektor med kollektivavtalade tjänstepensioner och försäkringar.