Annons
Annons
 • Sverre Smemo är vd för Emerson Process Management, som prisas för sitt jämställdhetspris av Unionen med Guldnappen. Foto: Jeanette Dahlström

Flexibilitet och tillit gav jämställdhetspris

Publicerad 15 oktober 2020, kl 13:30

På årets mest föräldravänliga företag är frihet under ansvar ledorden. Emerson Process Management är företaget som vinner Unionens jämställdhetspris Guldnappen 2020.

Med Guldnappen vill Unionen visa att det går att göra arbetslivet mer föräldravänligt. Priset har delats ut sedan 2003, den gången till IKEA. I fjol gick utmärkelsen till IT-företaget Sogeti, för att ha lyckats skapa en föräldravänlig kultur i en mansdominerad bransch.

Läs mer: Guldregn över föräldravänliga företag

När nu Emerson tar hem priset är det för att företaget valt flexibilitet och tillit: ”Det ger i sin tur medarbetarna möjlighet att hitta en balans mellan arbete och föräldraroll. Och vi vet ju att det är i goda spiraler, där människor ges förutsättningar, som motivation och engagemang föds”, står det i motiveringen.

– Vi är väldigt glada att Emersons arbete uppmärksammas. Våra medarbetare får frihet under ansvar, vilket gör att föräldrar kan gå på utvecklingssamtal eller skjutsa barn vid behov, säger vd:n Sverre Smemo i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen delades ut under Dagens industris konferens Business 50/50 – där frågan om hur näringslivet ska bli mer jämställt diskuterades. Prisutdelare var Marina Åman, andra vice ordförande i Unionen.

– Det finns alldeles för många arbetsgivare som har fina policies, men man måste gå från ord till handling. Vi vill lyfta fram de företag som har gjort det. Den viktigaste kvittensen på att ett företag har gjort rätt är att det är de anställda själva som nominerar sina arbetsgivare till priset, sa hon.

Sverre Smemo sa att utmärkelsen innebär ett erkännande av att företaget är på rätt väg.

– Vi är ett mansdominerat företag som arbetar för att nå full jämställdhet. Den här utmärkelsen betyder väldigt mycket, sa han.

Lättare att få ihop livspusslet

Att möjligheten att arbeta hemma påverkar både arbete och privatliv, visar även en ny undersökning från Unionen. Undersökningen har synat hur tjänstemännen upplever situationen under coronapandemin. Det visar sig att bland dem som har barn under tolv år och som huvudsakligen arbetat hemma uppgav 57 procent att balansen mellan jobb och fritid har blivit bättre.

Läs mer: Småbarnsföräldrar trivs bäst med hemmajobb

Framför allt handlade det om att minskad restid gör det lättare att få ihop livspusslet, bland annat tack vare minskad stress vid lämning och hämtning.

Samtidigt ser många risker för hälsan på sikt. Framför allt gäller det de hemarbetande kvinnorna, som upplever att det blir svårare att dra gränsen mellan arbetsliv och privatliv.

Tidigare vinnare

2019 – Sogeti & Ikano Bostad AB

2018 – Essity Hygiene and Health AB
 
2017 – Volvo Cars
 
2016 – Lärarförbundet och Lärarnas a-kassa
 

2015 – Ingen utdelning
 
2014 – Ramböll
 
2013 – Polarbröd AB
 

2012 – Boliden Group, corporate IT
 
2011 – Ingen utdelning
 
2010 – Xylem (hette tidigare ITT Water&Wastewater)
 
2009 – CSC
 
2008 – Ingen utdelning
 
2007 – Servera
 
2006 – The Nielsen Company
 
2005 – Picab
 

2004 – Kronans Droghandel
 
2003 – IKEA

David Österberg
David Österberg
[email protected]
Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]

Skriv din kommentar

Du kan lämna kommentarer på denna sidan till 2020-11-05.

Namn och kontaktuppgifter är endast synligt för redaktionen.
Våra regler för kommentarer

Lediga jobb
 • Läs även...

  Har du tackat ditt arbetsmiljöombud?

  De har makten att stoppa arbetet om det är fara för anställdas liv och hälsa, men jobbar ofta i det tysta med bedrifter som inte noteras. I veckan uppmärksammas arbetsmiljöombudens arbete.

 • Läs även...

  Småföretag saknar digital kompetens

  Under pandemin har vi experimenterat med digital teknik och nya arbetssätt. Men när vi återvänder till kontoren finns risk att allt blir som vanligt igen. Det visar en ny rapport.

 • Läs även...

  Småbarnsföräldrar trivs bäst med hemmajobb

  Två av tre har gillat att jobba hemma under pandemin, visar en ny undersökning. Och allra mest tycks småbarnsföräldrarna uppskatta hemmakontoret, som trots en ansträngd arbetsmiljö även innebär ett förenklat livspussel.

 • Läs även...

  Debatt: Arbetsgivaren borde stå för kultursatsning

  I dessa coronatider behövs kulturen mer än någonsin. Därför ska ett kulturellt ”överlevnadskit” betalt av arbetsgivaren tas fram. Det föreslår Maria Nilsson, Unionens klubbordförande på Systembolaget.

 • Läs även...

  Facken öppnar för flerårigt avtal

  De medlare som hjälper parterna i avtalsrörelsen föreslår ett 29 månader långt avtal. Fullt möjligt, om innehållet blir bra, tycker Facken inom industrin. Även arbetsgivarna tror att det finns förutsättningar för ett långt avtal.

 • Läs även...

  Karriär hindrar kvinnor att skaffa barn

  Var fjärde kvinna under 36 år väntar med att skaffa barn för att inte skada sin karriär, enligt en undersökning från Unionen. På Clas Ohlson jobbar man aktivt för att föräldraskap inte ska ses som ett hinder i karriären.

 • Läs även...

  Kvinnor drabbas hårdast av krisen

  Det kommer bli tufft på svensk arbetsmarknad under lång tid framöver. Det spår Unionen i sin konjunkturrapport. Och hårdast kommer coronakrisen slå mot kvinnliga tjänstemän.

 • Läs även...

  "Viktigt att reglera sextrakasserier i avtal"

  Unionen ser positivt på ta upp skyldigheter om aktivt arbete för att förebygga sextrakasserier till förhandling om kollektivavtal. Men först måste diskrimineringslagen ändras.

 • Läs även...

  Guldregn över föräldravänliga företag

  Sogeti skänker 10 000 kronor till organisationen Makalösa föräldrar. Prispengar som bolaget fått från Unionen jämte priset årets Guldnapp. Även en Guldstege och en Guldpeng tilldelas företag som gjort lite extra för jämställdheten.