Hoppa till huvudinnehåll
Anställningsvillkor

Flygresenärer beredda att betala mer

Kollegas läsare reser helst med SAS och är villiga att betala en extra peng för att kabinpersonalen ska må bra på jobbet. Det visar en undersökning som Kollega låtit göra.
Linnea Andersson, Lina Björk Publicerad 5 december 2014, kl 11:16

Är du villig att betala några hundralappar extra om det innebär att personalen du flyger med får bättre villkor? Om så är fallet är du inte ensam.

När Kollega frågade sina läsare - som är medlemmar i fackförbundet Unionen - uppgav hälften att de var beredda att lägga några extra slantar på biljetten för att förbättra arbetsmiljön för kabinpersonalen. Ännu fler, 73 procent, är villiga att betala extra för att förvissa sig om att resan är säker.

En majoritet tror att det finns ett samband mellan flygbolagens biljettpriser och personalens löner och villkor. Hälften tror också att det finns en koppling mellan kostnaden för biljetten och säkerheten ombord. Dock är smärtgränsen för vad en biljett får kosta ganska låg.

För en resa tur och retur till London vill Kollegas läsare inte betala mer än mellan 2 000 och 2 999 kronor. 25 procent vill inte betala mer än mellan 1 000 och 1 999 kronor. Några procent anser till och med att 1 000 kronor är för mycket.

För höga priser är också den vanligaste orsaken till att läsarna väljer bort ett flygbolag till förmån för ett annat. Näst vanligast är att bolaget har dåligt renommé tätt följt av att de anses ha dålig säkerhet.

På frågan vilket flygbolag man helst reser med är SAS den klara vinnaren med 45 procent. Som tvåa, med endast nio procent, hittar vi lågprisbolaget Norwegian, följt av tyska Lufthansa.

Anställningsvillkor

Osäker anställning kan leda till för tidig död

Den som byter ett dåligt jobb mot ett bra minskar risken att dö i förtid. Det visar en ny studie.
David Österberg Publicerad 14 september 2023, kl 06:30
En man håller sig för huvudet framför sin dator. Oskarp bild.
Ett kollektivavtal och en fast anställning kan minska risken att dö en för tidig död. Foto: Henrik Montgomery/TT.

Hur vi har det på jobbet påverkar vår hälsa. I en studie från Karolinska institutet tittade forskarna på hur ett byte från en osäker till en säker anställning påverkade risken att dö.

– Ett byte minskade risken för att dö med 20 procent. Skillnaden var högre än jag hade förväntat mig. Det blir väldigt tydligt vilken påverkan anställningsförhållanden har när det handlar om dödlighet, säger Theo Bodin, en av forskarna bakom studien.

Låg lön dålig för hälsan

En osäker anställning präglas till exempel av låg lön, låg facklig anslutningsgrad och låg anställningstrygghet. I studien har forskarna inte undersökt varför osäkra anställningsförhållanden ökar dödligheten men Theo Bodin kan se flera förklaringar.

– En osäker anställning kan ge oro och stress. Det kan i sin tur leda till sömnstörningar, psykisk ohälsa och missbruk. Att inte kunna sova och att äta på oregelbundna tider ökar risken för övervikt, diabetes och högt blodtryck. Högt blodtryck kan ge hjärtinfarkt och stroke.

Svårare att få lån

En osäker anställning ger också praktiska problem eftersom det blir svårare att få lån och förstahandskontrakt.

– Anställningen påverkar också familjelivet och det sociala livet. Man vågar kanske inte tacka nej när man blir inringd och tvingas att organisera sitt liv kring de osäkra anställningsförhållandena, säger Theo Bodin.

I studien använde forskarna registerdata från drygt 250 000 anställda mellan 20 och 55 år i Sverige under åren 2006 till 2017.

Theo Bodin och hans kollegor ska nu mer specifikt titta närmare på orsakerna till den högre dödligheten. I oktober ska de dessutom publicera en handbok med förslag på hur arbetsmarknaden kan förändras till det bättre.