Annons
 • Foto: TT

Flytta dina pensionspengar!

Publicerad 15 september 2015, kl 13:46

Har du fortfarande delar av din tjänstepension i gamla försäkringar med höga avgifter? Byt - det kan ge en ökning av den framtida pensionen med upp till 20 procent.

På tio år rör det sig om 7,1 miljarder kronor som de privatanställda tjänstemännen beräkans gå miste om på grund av onödigt höga pensionsavgifter och utebliven avkastning. Det visar siffror från tjänstepensionsföretaget Collectum.

Genom att flytta redan intjänade pensionspengar till fonder med halverade avgifter går det att öka den framtida pensionen, i många fall ganska rejält. Ändå har bara 15 procent av tjänstemännen genomfört en sådan flytt sedan 2008.

- Delvis beror det nog på ett allmänt ointresse för pensioner, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

- Det är klart att vi tycker att fler borde titta på det här. En procentenhets lägre avgift kan innebära en ökning av den framtida pensionen med upp till 20 procent.

Totalt handlar det om 60 miljarder kronor som finns kvar i försäkringar med de högre avgifterna, pengar som har tjänats in fram till 2007. Tre gånger sedan dess har Collectum upphandlat tjänstepensionsförvaltare, bland annat med halverade avgifter som följd.

För att få del av de lägre avgifterna måste den enskilde tjänstemannen själv flytta pensionskapitalet. Det görs enklast via Collectums hemsida.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  Nya lagar för arbetslivet

  Fackföreningsavgiften blir avdragsgill och antalet karensdagar i arbetslöshetsförsäkringen minskar från sju till sex. Det är två av de nya lagar som träder i kraft i sommar.

 • Läs även...

  Konsten att höja din lön

  Visa hur du bidrar till företagets framgångar. Det är bästa tipset för att få ut så mycket som möjligt när årets lönepott ska fördelas.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

 • Läs även...

  Dyrt att bryta mot GDPR

  I dag smäller det! Nu ska alla EU-medborgares privatliv vara bättre skyddade. Medlemskap i fackförbund är en av de personuppgifter som fått ett särskilt skydd.

 • Läs även...

  Guldpeng ska få fart på jämställdheten

  Svenskt arbetsliv är inte jämställt. Det vill Unionen ändra på genom att prisa företag som satsar på jämställdhet.
  — Det är människorna på arbetsplatserna som ska se till att det händer något, säger Martin Linder, ordförande för Unionen.

 • Läs även...

  Många pensionsval för egenföretagare

  Egenföretagare är den grupp i samhället som får allra lägst pension. Ofta på grund av ren okunskap. Vart tredje enmansföretag sparar inte ett öre till sin egen pension.

 • Läs även...

  Unionen: ”Det måste löna sig att jobba"

  Unionen välkomnar höjningen av garantipensionen för dem som har det sämst ekonomiskt. Men höjs inte avsättningen till allmänna pensionen riskerar systemet att förlora legitimitet.

 • Läs även...

  Pensionärer nöjda med livet efter jobbet

  Att gå i pension leder inte till någon kris för flertalet. Det är bara cirka tio procent av alla nyblivna pensionärer som har svårt att anpassa sig till ett liv i frihet, visar ny forskning från Göteborgs universitet.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.