Annons
Annons
 • Foto: TT

Flytta dina pensionspengar!

Publicerad 15 september 2015, kl 13:46

Har du fortfarande delar av din tjänstepension i gamla försäkringar med höga avgifter? Byt - det kan ge en ökning av den framtida pensionen med upp till 20 procent.

På tio år rör det sig om 7,1 miljarder kronor som de privatanställda tjänstemännen beräkans gå miste om på grund av onödigt höga pensionsavgifter och utebliven avkastning. Det visar siffror från tjänstepensionsföretaget Collectum.

Genom att flytta redan intjänade pensionspengar till fonder med halverade avgifter går det att öka den framtida pensionen, i många fall ganska rejält. Ändå har bara 15 procent av tjänstemännen genomfört en sådan flytt sedan 2008.

- Delvis beror det nog på ett allmänt ointresse för pensioner, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

- Det är klart att vi tycker att fler borde titta på det här. En procentenhets lägre avgift kan innebära en ökning av den framtida pensionen med upp till 20 procent.

Totalt handlar det om 60 miljarder kronor som finns kvar i försäkringar med de högre avgifterna, pengar som har tjänats in fram till 2007. Tre gånger sedan dess har Collectum upphandlat tjänstepensionsförvaltare, bland annat med halverade avgifter som följd.

För att få del av de lägre avgifterna måste den enskilde tjänstemannen själv flytta pensionskapitalet. Det görs enklast via Collectums hemsida.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Deltid gör liten skillnad på tjänstepensionen

  Om du har en månadslön på knappt 42 000 kronor och går ned på halvtid från 61 års ålder kan din tjänstepension minska mindre än du tror. I detta fall med 360 kronor i månaden.

 • Läs även...

  "Risk med obligatorisk tjänstepension"

  Tjänstepension är viktigt om man ska ha en dräglig ekonomi som pensionär. Eftersom många fortfarande saknar en sådan föreslås nu en obligatorisk tjänstepension. Parterna har dock ännu inte tagit ställning till om det vore en bra lösning.

 • Läs även...

  Få frågar om tjänstepensionen

  Fredag den 27 september firas tjänstepensionens dag för nionde året i rad. En ny undersökning visar dock att endast en av tio pratar om förmånen vid anställningsintervjun.

 • Läs även...

  Många pensionsval för egenföretagare

  Egenföretagare är den grupp i samhället som får allra lägst pension. Ofta på grund av ren okunskap. Vart tredje enmansföretag sparar inte ett öre till sin egen pension.

 • Läs även...

  Unionen: ”Det måste löna sig att jobba"

  Unionen välkomnar höjningen av garantipensionen för dem som har det sämst ekonomiskt. Men höjs inte avsättningen till allmänna pensionen riskerar systemet att förlora legitimitet.

 • Läs även...

  Pensionärer nöjda med livet efter jobbet

  Att gå i pension leder inte till någon kris för flertalet. Det är bara cirka tio procent av alla nyblivna pensionärer som har svårt att anpassa sig till ett liv i frihet, visar ny forskning från Göteborgs universitet.