• Foto: TT

Flytta dina pensionspengar!

Publicerad 15 september 2015, kl 13:46

Har du fortfarande delar av din tjänstepension i gamla försäkringar med höga avgifter? Byt - det kan ge en ökning av den framtida pensionen med upp till 20 procent.

På tio år rör det sig om 7,1 miljarder kronor som de privatanställda tjänstemännen beräkans gå miste om på grund av onödigt höga pensionsavgifter och utebliven avkastning. Det visar siffror från tjänstepensionsföretaget Collectum.

Genom att flytta redan intjänade pensionspengar till fonder med halverade avgifter går det att öka den framtida pensionen, i många fall ganska rejält. Ändå har bara 15 procent av tjänstemännen genomfört en sådan flytt sedan 2008.

- Delvis beror det nog på ett allmänt ointresse för pensioner, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

- Det är klart att vi tycker att fler borde titta på det här. En procentenhets lägre avgift kan innebära en ökning av den framtida pensionen med upp till 20 procent.

Totalt handlar det om 60 miljarder kronor som finns kvar i försäkringar med de högre avgifterna, pengar som har tjänats in fram till 2007. Tre gånger sedan dess har Collectum upphandlat tjänstepensionsförvaltare, bland annat med halverade avgifter som följd.

För att få del av de lägre avgifterna måste den enskilde tjänstemannen själv flytta pensionskapitalet. Det görs enklast via Collectums hemsida.

Niklas Hallstedt
Niklas Hallstedt
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Höjd pensionsålder men avtal släpar efter

  Snart har du rätt att jobba tills du är 69 år. Men det är långt ifrån säkert att det stärker din tjänstepension. Inte heller är det givet att du kommer att få någon sjukpension efter fyllda 65.

 • Läs även...

  27 000 nekades ersättning

  Sture. Jessica. Mona. Tre offer för Försäkringskassans allt hårdare bedömningar för att hålla nere sjukstatistiken. Läs deras berättelser – och myndighetens svar.

 • Läs även...

  Excelmannen

  På varje arbetsplats finns någon som älskar tabeller och siffror. På Relacom är Per Winbladh: Excelmannen!

 • Läs även...

  De mobbades röst

  Kollegas reportage om mobbning i arbetslivet har väckt många reaktioner. Här är några läsares erfarenheter.

 • Läs även...

  S störst bland tjänstemännen

  Socialdemokraterna är fortfarande största parti både hos arbetare och tjänstemän. Men bland arbetarna är Sverigedemokraterna nästan i kapp – här skiljer bara fem procentenheter. Det visar SVT:s vallokalsundersökning.

 • Läs även...

  Många tror de får betala själva

  Drygt 40 procent av de privatanställda tjänstemännen upplever att de snart kommer att behöva en vidareutbildning som de inte räknar med att arbetsgivaren ska stå för.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.