Annons

"Fördelarna väger över"

Publicerad 20 april 2012, kl 15:59

Farmaciförbundets förslag att utreda ett samgående med Unionen får överlag positiv respons. Det visar en rundringning som Kollega gjort bland förtroendevalda i apoteksbranschen.

När Farmaciförbundet den 9 maj håller förbundsmöte kommer de förtroendevalda att få ta ställning till ett förslag om att utreda ett samgående med Unionen. Bakgrunden är att vardagen för förbundens medlemmar har blivit allt mer lik varandra efter avregleringen på apoteksmarknaden.
De förtroendevalda i Farmaciförbundet, som Kollega talat med, är positiva till samgåendet även om det finns en rädsla för att bli slukad av jätteförbundet med över 500 000 medlemmar. Här är några röster:

Susann Danielsson-Lindberg, förtroendevald på APL, Apoteket Produktion & Laboratorier AB:
- Jag tycker att fördelarna väger över, eftersom vi blir starkare tillsammans - det är min förhoppning i alla fall. Jag har inga farhågor om att vi kommer att slukas så länge Farmaciförbundet är starka nog att stå emot och fortsätter stå på två ben. Och där Farmaciförbundet är svagt i dag kanske Unionen kommer att bli starkt. Då blir vi en stark enhet.

Kristina Hallberg, förtroendevald på Kronans Droghandel, är inne på samma linje:
- Fördelen är att Unionen är en större organisation men samtidigt blir vi en liten del av en stor organisation så att man kan försvinna.

- För många medlemmar är det väldligt känslomässigt, man vill gärna ha Farmaciförbundet kvar eftersom förbundet gjort väldigt mycket bra, det är lite av identitetsfråga. Men som det sett ut med vårt medlemstapp är det svårt att vara kvar som förbund om man blir för liten, då behöver man ingå i en något större.

Monika Staszak, förtroendevald på Doc Morris:
- Det finns säkert fördelar och nackdelar med ett samgående. Men ju större vi är som facklig organisation, desto större inflytande får vi, så jag tycker att det är bra om vi går ihop.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Färre klubbar trots medlemsökning

  Större inflytande på arbetsplatserna. Det är en av Unionens viktigaste målsättningar. Men trots en stor medlemsökning har antalet klubbar och förtroendevalda minskat rejält. Det visar en genomgång som Kollega har gjort.

 • Läs även...

  Unionen vill ha tredelad föräldraförsäkring

  Nu ställer sig Unionen bakom principen om en tredelad föräldraförsäkring. En anledning är att det nu finns en statlig utredning som föreslår just detta.

 • Läs även...

  A-kassa stoppas efter förlikning

  Att få ekonomisk kompensation för fel som arbetsgivaren begått kan sätta käppar i hjulet för rätten till a-kassa. Det har tre Unionenmedlemmar fått erfara efter en ny dom i kammarrätten.

 • Läs även...

  Många ser inte förbundet som en stark röst

  Unionen vill gärna synas och höras på den offentliga arenan. Men ännu är man inte där – bara 30 procent av medlemmarna anser att förbundet är en stark röst i samhällsdebatten.

 • Läs även...

  Unionen ökade 5 000

  Unionen ökade med drygt 5 000 medlemmar förra året och den största ökningen står studenterna för. Nu uppgår medlemsantalet till 650 000.

 • Läs även...

  Få tar ut all a-kassa

  Förra året var det bara 19 000 personer som gjorde slut på sina ersättningsdagar från a-kassan. Det visar ny statistisk från Sveriges a-kassor. Sammanlagt var det 232 000 personer som fick ersättning 2018.

 • Läs även...

  Ryanair stänger ned på Skavsta

  Ryanair stänger ned sin bas på Skavsta flygplats. Orsaken är leveransförseningar av nya flygplan.

 • Läs även...

  Höga krav gör att barn till invandrare lyckas

  Höga förväntningar från familjen, stöd från offentliga tjänstemän och smarta yrkesval. Det är tre faktorer som gör att barn till migranter lyckas på arbetsmarknaden.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.