"Fördelarna väger över"

Publicerad 20 april 2012, kl 15:59

Farmaciförbundets förslag att utreda ett samgående med Unionen får överlag positiv respons. Det visar en rundringning som Kollega gjort bland förtroendevalda i apoteksbranschen.

När Farmaciförbundet den 9 maj håller förbundsmöte kommer de förtroendevalda att få ta ställning till ett förslag om att utreda ett samgående med Unionen. Bakgrunden är att vardagen för förbundens medlemmar har blivit allt mer lik varandra efter avregleringen på apoteksmarknaden.
De förtroendevalda i Farmaciförbundet, som Kollega talat med, är positiva till samgåendet även om det finns en rädsla för att bli slukad av jätteförbundet med över 500 000 medlemmar. Här är några röster:

Susann Danielsson-Lindberg, förtroendevald på APL, Apoteket Produktion & Laboratorier AB:
- Jag tycker att fördelarna väger över, eftersom vi blir starkare tillsammans - det är min förhoppning i alla fall. Jag har inga farhågor om att vi kommer att slukas så länge Farmaciförbundet är starka nog att stå emot och fortsätter stå på två ben. Och där Farmaciförbundet är svagt i dag kanske Unionen kommer att bli starkt. Då blir vi en stark enhet.

Kristina Hallberg, förtroendevald på Kronans Droghandel, är inne på samma linje:
- Fördelen är att Unionen är en större organisation men samtidigt blir vi en liten del av en stor organisation så att man kan försvinna.

- För många medlemmar är det väldligt känslomässigt, man vill gärna ha Farmaciförbundet kvar eftersom förbundet gjort väldigt mycket bra, det är lite av identitetsfråga. Men som det sett ut med vårt medlemstapp är det svårt att vara kvar som förbund om man blir för liten, då behöver man ingå i en något större.

Monika Staszak, förtroendevald på Doc Morris:
- Det finns säkert fördelar och nackdelar med ett samgående. Men ju större vi är som facklig organisation, desto större inflytande får vi, så jag tycker att det är bra om vi går ihop.

Ola Rennstam
Ola Rennstam
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  Sålde dåligt – blev uppsagd

  Säg upp dig själv. Det kravet ställde företaget till en säljare som de ansåg underpresterade. Nu har Unionen stämt bolaget och kräver 120 000 kronor i skadestånd.

 • Läs även...

  Trots reform – fortsatta krav på sänkta löner

  I början av året kom fack, arbetsgivare och regering överens om en ny anställningsform – Etableringsjobb – skräddarsydd för att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Det utropades som en seger för den svenska modellen. Men det är tveksamt om det räcker för att tysta ropen på sänkta löner.

 • Läs även...

  Självmord klassat som arbetsskada

  Sedan en 36-årige Saabanställd man tagit livet av sig under en tjänsteresa har Försäkringskassan nu kommit fram till att självmordet inträffade till följd av en arbetsskada. I och med det kan de anhöriga ha rätt till högre ersättning.

 • Läs även...

  Anders Ygeman: Lyssna på de anställda

  Under coronakrisen har arbetslivet tagit ett större digitalt kliv än på ett helt decennium. Det finns dock flera utmaningar. Kollega har mött digitaliseringsministern som ger sin bild av vad som behöver hända.

 • Läs även...

  Lägre lön för inhyrd personal under krisen

  En bemanningsanställd riskerar att få lägre korttidslön än andra anställda. Nu försöker Unionen få Tillväxtverket att ändra tillämpningen av lagen.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.