Annons
Annons
 • Regeringen föreslår att arbetsgivare som korttidspermitterar anställda också ska få stöd för kompetensutveckling. Foto: Jessica Gow / TT

Företag får stöd för kompetensutveckling

Publicerad 21 september 2020, kl 11:18

Arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete ska också få ersättning för att kompetensutveckla anställda under arbetsbefriad tid. Det föreslår regeringen i sin höstbudget. Bra, men ett försenat åtgärdspaket med många frågetecken, anser Unionen.

Enligt en enkät som Unionen låtit göra uppger ungefär hälften av de tillfrågade privatanställda tjänstemännen att de har genomfört kompetensutveckling de senaste tolv månaderna. Det är färre jämfört med de senaste åren där andelen legat runt sex av tio.

I regeringens höstbudget föreslår man att arbetsgivare som fått stöd vid korttidsarbete också ska kunna få ersättning för 60 procent av kostnaderna, för kompetensinsatser som genomförs under arbetsbefriad tid.

Läs mer: Fortsatt höjd a-kassa

Ett välkommet förslag men stödet, som införs den 1 januari, kommer för sent anser Unionen.

– Då kommer många företag ha slutat använda sig av korttidsarbete och vi har missat ett viktigt fönster för kompetensutveckling. Vi är också oroliga att kostnadstaket per person kommer sättas alldeles för lågt, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen i ett pressmeddelande.

Förbundet är också bekymrat över att det saknas tydliga besked om vad som gäller för systemet med korttidsarbete som helhet efter årsskiftet.

Läs mer: Krisavtalets fallgropar

– Systemet behöver vara riggat för att det kan komma en ny dipp i ekonomin. Företagen måste kunna ha möjlighet att använda sig av korttidsarbete även under början på nästa år, säger Katarina Lundahl.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Tillväxtverkets robot drabbar företag i kris

  En nitisk robot på Tillväxtverket har satt krokben för ett mindre Uppsalaföretag som ansökt om krispengar. Företaget har fortfarande efter fem veckor inte fått besked om krisstöd och har nu anmält Tillväxtverket till JO.

 • Läs även...

  Vissa branscher klarar krisen bättre

  Nästan alla branscher har drabbats av varsel och korttidsarbete under coronavåren. Men det finns några undantag.

 • Läs även...

  Forskning ska förbereda oss på nästa kris

  Hur kommer det sig att vissa företag i Sverige lyckas ställa om snabbt i kris? Det ska forskare ta reda på i ett av nio projekt som fått forskningsmedel av AFA Försäkring för att studera effekterna av coronakrisen.

 • Läs även...

  Coronavarsel på nöjesparker

  Lyfts inte maxgränsen för allmänna sammankomster ser det mörkt ut för landets nöjesparker. Liseberg har varslat närmare en fjärdedel av sina anställda och koncernen som äger Gröna Lund 110 heltidstjänster.

 • Läs även...

  Rädsla för missbruk om las-utredning blir lag

  Gör man rätt från början är det inte alls svårt att säga upp folk i Sverige. Det menar ombudsmannen Jan Hed, som är besviken över att las-förhandlingarna havererade och orolig att undantagsregeln i las-utredningen kommer att missbrukas.

 • Läs även...

  Las-förslag: Skyldighet att utbilda anställda

  Fler undantag från turordningslistan och lättare att säga upp den som missköter sitt jobb. Det är två av förslagen i las-utredningen. Utredaren vill också att arbetsgivare som inte erbjuder kompetensutveckling ska betala skadestånd.

 • Läs även...

  Unionen hoppas på egen uppgörelse om las

  Det blir betydligt lättare att säga upp anställda om las ändras på det sätt som utredaren föreslår. Utredningen får skarp kritik av Vänsterpartiet och flera fackförbund. Unionen hoppas fortfarande att parterna ska hitta en egen lösning – men inte till vilket pris som helst.