Annons
Annons
 • Regeringen föreslår att arbetsgivare som korttidspermitterar anställda också ska få stöd för kompetensutveckling. Foto: Jessica Gow / TT

Företag får stöd för kompetensutveckling

Publicerad 21 september 2020, kl 11:18

Arbetsgivare som får stöd vid korttidsarbete ska också få ersättning för att kompetensutveckla anställda under arbetsbefriad tid. Det föreslår regeringen i sin höstbudget. Bra, men ett försenat åtgärdspaket med många frågetecken, anser Unionen.

Enligt en enkät som Unionen låtit göra uppger ungefär hälften av de tillfrågade privatanställda tjänstemännen att de har genomfört kompetensutveckling de senaste tolv månaderna. Det är färre jämfört med de senaste åren där andelen legat runt sex av tio.

I regeringens höstbudget föreslår man att arbetsgivare som fått stöd vid korttidsarbete också ska kunna få ersättning för 60 procent av kostnaderna, för kompetensinsatser som genomförs under arbetsbefriad tid.

Läs mer: Fortsatt höjd a-kassa

Ett välkommet förslag men stödet, som införs den 1 januari, kommer för sent anser Unionen.

– Då kommer många företag ha slutat använda sig av korttidsarbete och vi har missat ett viktigt fönster för kompetensutveckling. Vi är också oroliga att kostnadstaket per person kommer sättas alldeles för lågt, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen i ett pressmeddelande.

Förbundet är också bekymrat över att det saknas tydliga besked om vad som gäller för systemet med korttidsarbete som helhet efter årsskiftet.

Läs mer: Krisavtalets fallgropar

– Systemet behöver vara riggat för att det kan komma en ny dipp i ekonomin. Företagen måste kunna ha möjlighet att använda sig av korttidsarbete även under början på nästa år, säger Katarina Lundahl.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Företag får förlängt permitteringsstöd

  Nu kan Unionenklubben på Tallink Silja andas ut. Under måndagen kom beskedet att regeringen föreslår ytterligare krisåtgärder för företagen, bland annat att möjligheten till korttidsarbete förlängs i sju månader.

 • Läs även...

  Så påverkar pandemin din lön

  I år får löntagarna räkna med mindre pengar i plånboken. Men på lite längre sikt återhämtar sig ökningstakten – trots pandemins härjningar. Den bedömningen gör två experter som Kollega pratat med.

 • Läs även...

  Tuffa tider för många konsulter

  Konsulter får ofta ta smällen när krisen kommer. Under coronapandemin har tusentals konsulter varslats och tiotusentals permitterats. Värst är läget inom den tunga fordonsindustrin.

 • Läs även...

  Tekniken hotar många kvinnojobb

  Många arbetsuppgifter försvinner till följd av automatiseringen. Det yrke som drabbas värst är administratörer, där 3 av 4 är kvinnor. Men de administratörer som Kollega talat med ser inget hot mot sina jobb.

 • Läs även...

  Gör din röst hörd!

  I dessa tuffa tider har facket mycket stor betydelse. Till exempel genom att teckna kollektivavtal om korttidspermitteringar för att rädda företag och jobb. Och för att hålla emot när näringslivet håller omotiverat hårt i lönepengarna.

 • Läs även...

  Rädsla för missbruk om las-utredning blir lag

  Gör man rätt från början är det inte alls svårt att säga upp folk i Sverige. Det menar ombudsmannen Jan Hed, som är besviken över att las-förhandlingarna havererade och orolig att undantagsregeln i las-utredningen kommer att missbrukas.