Annons
Annons
 • Genom att ge företaget The Social Index tillgång till dina profiler i en halv minut ger de en sammanfattande analys av din beteende i sociala medier. Foto: Colourbox

Företag följer dina fotspår på Facebook

Publicerad 2 september 2016, kl 13:58

Att sociala medier blivit en viktig del i arbetsgivares jakt på ny arbetskraft är ingen nyhet. Men att skanna av en potentiell medarbetares fotspår är lättare sagt än gjort. Därför erbjuder företaget The Social Index en helhetsanalys av ditt beteende på Facebook, Twitter och Linkedin.

När arbetsgivare eller rekryterare ska skanna en arbetssökandes användning av sociala medier sker det oftast genom en sökning på Google. Det är dock ingen vattentät metod. Dels finns risken att endast enskilda inlägg kommer upp – vilket inte ger arbetsgivaren en rättvis bild och en enda post på Facebook riskerar att avgöra en persons framtida karriär, dels är det inte säkert att det är rätt persons inlägg som kommer upp.

Läs mer: Du googlas när du söker jobb

Det australiensiska startup-företaget The Social Index har därför tagit fram ett verktyg för att underlätta den processen, som går till på följande vis:

Arbetssökande som finns med på urvalslistan får ett mejl med en unik identitet som han eller hon autentiserar sig genom och därefter loggar in på sina konton på Facebook, Twitter och Linkedin. Därefter analyserar programmets algoritm jobbsökarens sociala fotspår under 30 sekunder.

Inom ett dygn nås såväl den sökande som rekryteraren av resultatet, som bland annat väger in hur ens interaktioner med andra ser ut, om man brukar posta egna inlägg och i så fall hur ofta.

Företaget menar att deras analys ger en övergripande och därmed mer rättvis bild av en persons beteende i sociala medier. På så vis kan arbetsgivare få reda på om en arbetssökande faktiskt kan hantera och använda sociala medier, vilket ju inte alls är säkert även om man hävdar det under en intervju.

Fiona McLean, grundare till företaget, säger till tidningen Mashable att man varit väldigt noga med att skydda individens integritet. Den potentiella arbetsgivaren får till exempel aldrig se enskilda inlägg och The Social index analyserar bara offentlig information.

Läs mer: Tänk efter före - du lägger ut allt på nätet

Det finns eventuellt en risk att arbetsgivare blir misstänksamma om du inte vill dela med dig av din Facebook för analysen. Fiona McClean menar dock att det är en vanlig missuppfattning att det vi delar i social medier är privat.

Lediga jobb
 • Läs även...

  Byt jobb ofta – lär dig mer

  Det livslånga lärandet har sina fördelar. De som byter jobb ofta upplever att de lär sig mer på jobbet, visar forskning.

 • Läs även...

  Andreas fick nytt jobb på 11 dagar

  När coronakrisen slog till blev driftteknikern Andreas Molinder Agborg av med jobbet. Elva dagar senare skrev han på ett nytt kontrakt. Han uppmanar arbetslösa att använda sina nätverk och att fokusera på allt de lärt sig i arbetslivet.

 • Läs även...

  Utredning: ”Alla ska ha rätt till a-kassa”

  Alla som har jobbat ska få a-kassa om de blir arbetslösa. Det föreslår den utredning om a-kassan som presenterades under tisdagen. Men för den som är arbetslös länge blir ersättningen lägre än i dag.