• Cokie van der Velde, en av Läkare utan gränsers medarbetare, tar hand om Ebola-smittade patienter i Guinea. Foto: AP/MSF

Företag investerar i goodwill

Publicerad 29 september 2014, kl 14:14

Ikea Foundation skänker 45 miljoner kronor till Läkare utan gränser för kampen mot Ebola. De är ett i raden av företag som stärker varumärket genom sitt samhällsengagemang. Svenska företag har på åtta år femdubblat sina gåvor till välgörenhet.

Ikea Foundation, som är en stiftelse, räknas in bland organisationer när Svensk Insamlingskontroll gör statistik över givmildheten bland svenska företag, organisationer, myndigheter och privatpersoner.

Organisationer, som exempelvis Ikea och Postkodlotteriet, lade förra året drygt två miljarder kronor på välgörenhet, en ökning med nästan en miljard på två år. Företagen skänkte runt en miljard 2013.

- Den förklaring vi kan se är att man vill skapa goodwill kring sitt varumärke, visa att man har ett samhällsengagemang, säger Lena Hörnblad, kanslichef på Svensk Insamlingskontroll.

Katastrofer tenderar att öka lusten att göra gott, både bland privatpersoner och företag. Naturkatastrofen i Filippinerna förra hösten tros till exempel vara förklaringen till att 2013 blev ett rekordår.

Linda Svensson
Linda Svensson
[email protected]
Lediga jobb
 • Läs även...

  H&M röstade nej till levnadslöner

  H&M:s aktieägare röstade ner förslaget att införa levnadslöner för de underleverantörer som syr företagets kläder. Aktieägaren CCC, som lagt förslaget tillsammans med föreningen Fair action, hoppas dock att frågan ska fungera som en väckarklocka för andra aktieägare.

 • Läs även...

  3 företag om studenternas klimatkrav

  I ett studentmanifest kräver svenska studenter att arbetsgivarna sätter ekologisk hållbarhet i centrum för sin verksamhet, för att de ska bli aktuella som arbetsgivare. Vi har frågat tre företag hur de ser på studenternas krav och hur de arbetar med att minska sin klimatpåverkan.

 • Läs även...

  Studenter kräver att arbetsgivarna tar klimatansvar

  Svenska studenter kräver att företagen sätter ekologisk hållbarhet i centrum för sin verksamhet – annars går de bort som arbetsgivare. Men många företag kan få svårt att leva upp till kraven.

Nyhetsbrev

Prenumerera

Håll dig uppdaterad med färska nyheter från Kollega.